Simplification - Online Quiz


Advertisements


Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Simplification. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - 24 * 15 / 12 + ?= 165

A - 65

B - 85

C - 135

D - 158

Answer : C

Explanation

Let 24* 15 / 12 + x = 165. Then , 24 * 15 * 1/12  + x = 165.
∴ 30 + x = 165 ⇒ x = 135.

Q 2 - 5/6 / 6/7 * ? - 8/9 /8/5 + 3/4 * 10/3 = 25/9

A - 7/6

B - 6/7

C - 1

D - None of these

Answer : B

Explanation

let  5/6 /6/7 *x-8/9 /8/5 +3/4 *10 /3  = 25/9 , then
5/6* 7/6 *x ? 8/9 * 5/8+ 3/4 *10/3 = 25/9
⇒  35x/36 - 5/9 + 5/2 = 25/9 ⇒ 35x/36 = 25/9 +5/9 -5/2 = 30/9 -5/2
⇒ 35x/36 = 10/3 ? 5/2 = 5/6 ⇒ (5/6* 36/35) = 6/7

Q 3 - (2/3) * 3 / (5/6) / (2/3) of (5/4) = ?

A - 1/2

B - 2/3

C - 1

D - 2

Answer : D

Explanation

given exp. = 2/3 *  3/ (5/6/2/3 of 5/4 ) = 2/3 * 3/(5/6 /5/6) = 2/3 *3/1 = 2

Q 4 - 1/ 1*2*3 + 1/ 2*3*4 +1/ 3*4*5 + 1/ 4*5*6 =?

A - 1/30

B - 7/30

C - 11/30

D - 13/30

Answer : B

Explanation

given exp .  =  (4*5*6+5*6+12+6)/(1*2*3*4*5*6) = (120+30+12+6)/(1*2*3*4*5*6)
=168/(2*3*4*5*6) =  7/30

Q 5 - If 1/ 1+ 1 / 1+ 1/x = 2 then x = ?

A - ? 1/3

B - ? 1

C - 1/3

D - 1

Answer : A

Explanation

1/(1+ 1/ (1+1/x)) = 2
⇒ 1/(1+x/(x+1)) = 2
⇒ (x+1)/ (2x+1) = 2
⇒ x+1= 4x+2
⇒ 3x= -1
⇒ x= -1/3

Q 6 - [ {1+ 1/ (10+1/10)} * {1+ 1/ (10+1/10)}- {1- 1/ (10+1/10)}* {1- 1/ (10+1/10)}]/[ {1+ 1/ (10+1/10)}+ {1+ 1/( 10+1/10)} simplifies to :

A - 20/101

B - 90/101

C - 100/101

D - 101/100

Answer : A

Explanation

given exp.  = (a2-b2)/(a+b)= a-b
= [1 + 1/(10+1/10)] - [1 - 1/(10+1/10)]
= ( 1+ 10/ 101) - (1- 10/101)   = 10/101 +10/101 = 20/101

Q 7 - if (a+2b) =6 and ab = 4 , then (2/a+1/b) = ?

A - 1/2

B - 1/3

C - 3/2

D - 2

Answer : C

Explanation

(2/a + 1/b) = (a +2b)/ab = 6/ 4 = 3/2.

Q 8 - if 3x-5y = 5 and x/ x+y = 5/7 , (x- y) = ?

A - 3

B - 4

C - 6

D - 9

Answer : A

Explanation

x/ (x+y) = 5/7 ⇒ 7x= 5x+5y ⇒ 2x- 5y= 0
Thus , we have 3x-5y = 5 ...(i)   and 2x-5y = 0 ...(ii)
On solving (i) and (ii) we get x= 5 , y = 2
∴  (x-Y) = (5-2) = 3

Q 9 - x2 - (y-z)2/ (x+z)2-y2+ y2 -(x-z)2/ (x+y)2-z2+ z2- (x-y)2/ (y+z)2- x2 = ?

A - -1

B - 0

C - 1

D - none of these

Answer : C

Explanation

given exp. = [ x+(y-z)][x-(y-z)]/(x+z+y)(x+z-y)
 + [y+(x-z)][y-(x-z)]/(x+y+z) (x+y-z)
 + [z+(x-y)][z-(x-y)]/(y+z+x) (y+z-x)
 = (x+y-z)(x+z-y) / (x+y+z) (x+z-y)
 + (x+y-z) (y+z-x) / (x+y+z)(x+y-z)
 + (z+x-y) (y+z-x) / (y+z+x) (y+z-x)
 = (x+y+z)/(x+y+z) + (y+z-x)/(x+y+z) + (z+x-y)/(x+y+z)
 = (x+y+z)/(x+y+z)
 = 1

Q 10 - If in a examination condition of marks is that for the right answer student gets 3 marks but reduce 2 marks for every wrong answer . if 30 questions attempted and 40 marks gets by the student. Find out the number of question correctly done by the student.

A - 19

B - 20

C - 21

D - 22

Answer : B

Explanation

Let correctly attempted questions be x. Then ,
3x-2 (30-x) = 40 ⇒  5x = 100  ⇒ x = 20.
Hence, 20 question  correctly done by  the  student.


aptitude_simplification.htm

Advertisements