Modals and Usages Online Quiz


Advertisements

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Modals and Usages. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - We ... go to the fair if the rain stops, but let’s wait and watch.

A - Mustn't

B - Might

C - Have to

D - Wouldn't

Answer : B

Explanation

"Might" is used to express an action with even lesser chance of happening than in the case of "may".

Q 2 - My brother ... dance very well.

A - Can

B - May

C - Must

D - Should

Answer : A

Explanation

"Can" is used to speak about ability of the doer in the present or future. Similarly, "Cannot" is used to speak about the inability of someone in doing an action in present or future.

Q 3 - You ... told him to come home earlier.

A - Might have

B - Must have

C - Would have

D - Will have

Answer : D

Explanation

"Could" is used to speak on the ability of the doer in the past time. Similarly, "Could not" is used to speak about the inability of someone in doing an action in present or future.

Q 4 - Shiela ... wearing her seat-belt if she has suffered such a bad injury on the face.

A - Can’t have been

B - Could be

C - Must have been

D - Would have been

Answer : A

Explanation

"Cannot" is used to speak about the inability of someone in doing an action in the present or future, and also about predicting an action with some accuracy.

Q 5 - They ... worse players than that score suggests.

A - Could be

B - Could have been

C - Would be

D - Should be

Answer : A

Explanation

"Could" is used to speak on the ability of the doer in the past time.

Q 6 - ... leave now, as I have to study late for my examinations.

A - Have to

B - Must

C - Must not

D - Need not

Answer : A

Explanation

"Have to" is used in situations where the action is a compulsory thing to do.

Q 7 - It being a Friday, I think Sajit ... home already.

A - Can have gone

B - Must go

C - Must have gone

D - Would have gone

Answer : C

Explanation

"Must" is used in situations where the action is a requirement, or where the action can be predicted with much accuracy.

Q 8 - I ... going to Hungary for holidaying, but nothing has been finalized.

A - Might be

B - Must be

C - Would be

D - Need be

Answer : A

Explanation

"Might" is used to express an action with even lesser chance of happening than in the case of "may".

Q 9 - You ... this lovely a dress so cheap! You got to be lying!

A - Can’t have bought

B - Mustn’t buy

C - Shouldn’t have bought

D - Couldn’t have bought

Answer : A

Explanation

"Cannot" is used to speak about the inability of someone in doing an action in present or future, and also about predicting an action with some accuracy.

Q 10 - Saroj … been on time to work today. The supervisor was asking for her.

A - Had to

B - Should have

C - Must have

D - Could have

Answer : B

Explanation

"Ought to, should" are used to suggest actions, provide opinions and give advice.

verbal_ability_modals_usages.htm
Advertisements