Gerunds, Infinitives and Participles Online Quiz


Advertisements

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Gerunds, Infinitives and Participles. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - The officials were planning ... the meeting but the investors were not willing ... the discussion.

A - to postpone / to stop

B - postponing / stopped

C - to postpone / stopping

D - have postponed / to have stopped

Answer : A

Explanation

An infinitive has the exact job as that of a gerund, however the difference is that while a gerund is formed by using verb + "ing", infinitives are formed by using "to" + verb/verb phrase.

Q 2 - The captain doesn’t mind ... a few runs if his bowlers can get a wicket.

A - giving

B - being given

C - to give

D - Gave

Answer : A

Explanation

A gerund is used as a noun, but is formed by using verb/verb phrase + "ing". It is not the main verb in a sentence and is used to mention the reasons of the action taking place.

Q 3 - The shopkeeper denied ... of the inferior quality of noodles.

A - having informed

B - having been informed

C - to have informed

D - to have been informed

Answer : B

Explanation

A gerund is used as a noun, but is formed by using verb/verb phrase + "ing". It is not the main verb in a sentence and is used to mention the reasons of the action taking place.

Q 4 - Rohan feels bad ... the newly-purchased curtains by smearing oil on them.

A - having spoiled

B - having been spoiled

C - to have spoiled

D - to have been spoiled

Answer : C

Explanation

An infinitive has the exact job as that of a gerund, however the difference is that while a gerund is formed by using verb + "ing", infinitives are formed by using "to" + verb/verb phrase.

Q 5 - I couldn't resist ... when my son concluded his speech.

A - applauding

B - being applauded

C - to applaud

D - to be applauded

Answer : A

Explanation

A gerund is used as a noun, but is formed by using verb/verb phrase + "ing". It is not the main verb in a sentence and is used to mention the reasons of the action taking place.

Q 6 - My work needs me … even on weekends.

A - Work

B - To work

C - Working

D - Worked

Answer : B

Explanation

An infinitive has the exact job as that of a gerund, however the difference is that while a gerund is formed by using verb + "ing", infinitives are formed by using "to" + verb.

Q 7 - I really miss ... in my village where there is pure air to breathe.

A - Live

B - to live

C - living

D - lived

Answer : C

Explanation

A gerund is used as a noun, but is formed by adding an action-word with "ing". It is not the main verb in a sentence and is used to mention the reasons of the action taking place.

Q 8 - Can you get me a glass ... with orange juice?

A - Fill

B - to fill

C - filling

D - filled

Answer : D

Explanation

A participle is used as an adjective, although it is formed by using verb + ("-ing, -ed, -en, -d, or -n). The difference between a gerund and a participle is that a participle cannot exist without a noun.

Q 9 - She kept … even if I told her to keep quiet.

A - Talking

B - To talking

C - To talked

D - To talk

Answer : A

Explanation

A gerund is used as a noun, but is formed by adding an action-word with "ing". It not the main verb in the sentence and is used to mention the reasons of the action taking place.

Q 10 - I dislike … for people too long.

A - Waiting

B - Waited

C - Wait

D - To waiting

Answer : A

Explanation

A gerund is used as a noun, but is formed by adding an action-word with "ing". It is not the main verb in a sentence and is used to mention the reasons of the action taking place.

verbal_ability_gerunds_infinitives_participles.htm
Advertisements