Verbal Ability - Conditionals Online Quiz


Advertisements


Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Conditionals. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - If I had had enough money, I ... bought that radio.

A - bought

B - would buy

C - would have bought

D - had bought

Answer : C

Explanation

If the main clause has action word in future perfect, the conditional clause will have verb in past perfect. And, vice versa.

Q 2 - She ... pleased if you came.

A - would be

B - would have been

C - would has been

D - was

Answer : A

Explanation

If the main clause has the action word in past modal, the conditional clause will have verb in simple past. And, vice versa.

Q 3 - If you had lived a hundred years ago, what ... your life ... like?

A - would has been

B - would be

C - would have been

D - will be

Answer : C

Explanation

If the main clause has action word in future perfect, the conditional clause will have verb in past perfect. And, vice versa.

Q 4 - If you pack your things quickly, we ... it to the bus.

A - makes

B - make

C - made

D - will make

Answer : D

Explanation

If the main clause has action word in simple future or present modal (can, must, etc), the conditional clause will have verb in simple present. And, vice versa.

Q 5 - If you want me to, I ... the shopping.

A - can do

B - would do

C - had done

D - did

Answer : A

Explanation

If the main clause has action word in simple future or present modal (can, must, etc.), the conditional clause will have verb in simple present. And, vice versa.

Q 6 - The manager ... very happy, if Peter signs the agreement.

A - will be

B - was

C - would have been

D - were

Answer : A

Explanation

If the main clause has action word in simple future or present modal (can, must, etc.), the conditional clause will have verb in simple present. And, vice versa.

Q 7 - Would you go out more often if you ... so much in the house?

A - don’t have

B - didn’t have to do

C - hadn’t had to do

D - wouldn’t had to do

Answer : B

Explanation

If the main clause has the action word in past modal, the conditional clause will have verb in simple past. And, vice versa.

Q 8 - If you ... a minute, I'll come with you.

A - will be waiting

B - wait

C - waited

D - had waited

Answer : C

Explanation

If the main clause has action word in simple future or present modal (can, must, etc.), the conditional clause will have verb in simple present. And, vice versa.

Q 9 - If you like, you ... for two days.

A - can stay

B - might stay

C - staying

D - will stay

Answer : A

Explanation

If the main clause has action word in simple future or present modal (can, must, etc), the conditional clause will have verb in simple present. And, vice versa.

Q 10 - Where would you live if you ... younger.

A - was

B - were

C - would be

D - are

Answer : B

Explanation

If the main clause has the action word in past modal, the conditional clause will have verb in simple past. And, vice versa.


verbal_ability_conditionals.htm

Advertisements