• General Knowledge Tutorial

General Knowledge Online Quiz


Advertisements

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to General Knowledge. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - The first post office in India was set up in …

A - Mumbai

B - Kolkata

C - Chennai

D - Delhi

Answer : B

Explanation

In 1727, the first post office was set up.

Q 2 - National Aerospace Laboratories is located in …

A - Bengaluru

B - Panaji

C - Hyderabad

D - Dehradun

Answer : A

Explanation

Bengaluru is capital of Karnataka.

Q 3 - The book, ‘Let’s Kill Gandhi,’ was written by …

A - Tushar Gandhi

B - Amish Tripathi

C - P. Chidambaram

D - Arundhati Subramaniam

Answer : A

Explanation

N/A

Q 4 - The event of Russian Revolution had taken place in …

A - 1917

B - 1937

C - 1897

D - 1889

Answer : A

Explanation

The revolution established the ideology of Marxism.

Q 5 - ……………………… is the first Indian Woman Airline (commercial) Pilot.

A - Avani Chaturvedi

B - Bhawana Kanth

C - Mohana Singh

D - Durba Banerjee

Answer : D

Explanation

Durba Banerjee became commercial pilot in 1956.

Q 6 - Which among the following is the hottest planet?

A - Mercury

B - Venus

C - Mars

D - Neptune

Answer : B

Explanation

Though Mercury is the closest to the Sun, but Venus is the hottest planet. Venus surprisingly maintains the temperature about 4620 C.

Q 7 - Sundaram Balachander is related to …

A - Shehnai

B - Violin

C - Veena

D - Santoor

Answer : C

Explanation

N/A

Q 8 - Namib desert is located in …

A - South America

B - Africa

D - North America

E - Australia

Answer : B

Explanation

Larger of part of Namibia (one of the south-west countries of Africa) is covered by Namib desert.

Q 9 - Indian Military Academy is located in …

A - Kolkata

B - Dundigul

C - Dehradun

D - Pune

Answer : C

Explanation

Dehradun is capital of Uttarakhand.

Q 10 - Majlis is the Parliament of …

A - Turkey

B - Maldives

C - Afghanistan

D - Iraq

Answer : B

Explanation

Iranian Parliament is also known as Majlis.

Q 11 - In a Cricket World Cup match, who has scored the highest runs (individually)?

A - Sachin Tendulkar

B - Ricky Ponting

C - Virat Kohli

D - AB de Villiers

Answer : A

Explanation

Sachin Tendulkar has scored total 2278 runs, which is the highest score (till date) and the second highest scorer is Ricky Ponting who has scored 1743 runs.

Q 12 - Which among the following is known as fossil planet?

A - Earth

B - Moon

C - Jupiter

D - Mars

Answer : B

Explanation

Moon is a natural satellite of the Earth.

Q 13 - Eskimo is a tribe of …

A - Canada

B - Korea

C - Australia

D - Indonesia

Answer : A

Explanation

N/A

Q 14 - The term ‘foot fault’ is related to …

A - Football

B - Badminton

C - Polo

D - Boxing

Answer : B

Explanation

N/A

Q 15 - Which among the following is related to Hanging Garden?

A - Iraq

B - Egypt

C - Babylon

D - Greek

Answer : C

Explanation

Hanging Garden is one of the (Seven) wonders of ancient world.

Q 16 - The playing area of Table Tennis is known as …

A - Arena

B - Court

C - Ring

D - Board

Answer : D

Explanation

N/A

Q 17 - National Emblem of Germany is ……….

A - Kiwi

B - Corn Flower

C - Lion

D - Lily

Answer : B

Explanation

N/A

Q 18 - In terms of geographical area, which one of the following is the largest country in the world?

A - Canada

B - China

C - Russia

D - USA

Answer : C

Explanation

Russia is the largest country in the world in terms of total area; however, in terms of total population, China is the largest in the world.

Q 19 - ……………… was the first Prime Minister who resigned from the office.

A - Indira Gandhi

B - Moraji Desai

C - Rajiv Gandhi

D - I.K. Gujral

Answer : B

Explanation

N/A

Q 20 - The book, ‘Two Lives,’ was written by …

A - Vikram Seth

B - Amish Tripathi

C - Shashi Tharoor

D - Arundhati Subramaniam

Answer : A

Explanation

N/A

general_knowledge_online_quiz.htm

Useful Video Courses


Video

General Studies In Telugu

10 Lectures 1 hours

BALI RAMESH

Video

Data Center Essentials: General Introduction

6 Lectures 2.5 hours

John Peterson

Advertisements