Unit Rates and Ratios of Whole Numbers Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Unit Rates and Ratios of Whole Numbers (Word problems). You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - A car can drive 415 miles on 10 gallons of gasoline. What is the car’s mileage?

A - 40.5

B - 41.25

C - 41.5

D - 42.5

Answer : C

Explanation

Step 1:

Distance travelled by car = 415 miles

Amount of gasoline used = 10 gallons

Step 2:

Car’s mileage = 415 ÷ 10 = 41.5 miles/gallon

Q 2 - If the price of 8 movie tickets is $24, what is unit rate and what is the price of 11 movie tickets?

A - $30

B - $31

C - $32

D - $33

Answer : D

Explanation

Step 1:

Price of 8 movie tickets = $24

Price of one ticket = 24 ÷ 8 = $3/ticket

Step 2:

Price of 11 tickets = 11 × 3 = $33

Q 3 - If two cans of shrimps cost $14, what is the unit rate and what is the cost of 9 cans of shrimps?

A - $63

B - $64

C - $65

D - $66

Answer : A

Explanation

Step 1:

Price of 2 cans of shrimp = $14

Price of one can = 14 ÷ 2 = $7/can

Step 2:

Price of 9 cans of shrimp = 9 × $7 = $63

Q 4 - An airplane travels 360 miles in 2 hours. At this rate, how far can the airplane travel in 8 hours?

A - 1420

B - 1440

C - 1460

D - 1470

Answer : B

Explanation

Step 1:

Distance travelled in 2 hours = 360 miles

Distance travelled in one hour = 360 ÷ 2 = 180 miles/hour

Step 2:

Distance travelled in 7 hours = 8 × 180 = 1440 miles

Q 5 - If 7 smart phones cost $630, what is the unit rate and what is the cost of 15 smart phones?

A - $1250

B - $41300

C - $1350

D - $1400

Answer : C

Explanation

Step 1:

Price of 7 smart phones = $630

Price of one smart phone = 630 ÷ 7 = $90/smart phone

Step 2:

Price of 15 smart phones = 15 × $90 = $1350

Q 6 - If Matt buys 3 oranges for $2.79 at a fruit store, what is the rate per orange?

A - $0.91

B - $0.93

C - $0.94

D - $0.95

Answer : B

Explanation

Step 1:

Price of 3 oranges = $2.79

Step 2:

Price of one orange = 2.79 ÷ 3 = $0.93/orange

Q 7 - If 11 candy bars cost $19.80, what is the unit rate and what is the cost of 8 candy bars?

A - $13.40

B - $14.20

C - $14.30

D - $14.40

Answer : D

Explanation

Step 1:

Price of 11 candy bars = $19.80

Price of one candy bar = 19.80 ÷ 11 = $1.80/candy bar

Step 2:

Price of 8 candy bars = 8 × $1.80 = $14.40

Q 8 - If 50 people can ride in a Ferris wheel in 25 minutes, what is the rate per hour?

A - 120

B - 125

C - 130

D - 135

Answer : A

Explanation

Step 1:

Number of people riding in 25 min = 50

Step 2:

Number of people riding in 1 hour = 50×60 ÷ 25 = 120

Q 9 - If it takes $36 to mow 4 yards of lawn, what is the unit rate and what is the cost of mowing 13 yards of lawn?

A - $115

B - $117

C - $118

D - $119

Answer : B

Explanation

Step 1:

Cost of mowing 4 yards = $36

Cost of mowing 1 yard = 36 ÷ 4 = $9

Step 2:

Cost of mowing 13 yards of lawn = 13 × 9 = $117

Q 10 - If the bakers at Mountain bakery make 228 loaves of breads in 4 hours, what is the rate per hour?

A - 54

B - 56

C - 57

D - 58

Answer : C

Explanation

Step 1:

Number of loaves baked in 4 hours = 228

Step 2:

Number of loaves baked in 1 hour = 228 ÷ 4 = 57


unit_rates_and_ratios_of_whole_numbers.htm

Advertisements
E-Books Store