Multiplication and Addition or Subtraction of Whole numbers Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Multiplication and Addition or Subtraction of Whole numbers (Word problems). You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Maria has 37 marbles. Diana has 13 times as many marbles as Maria has. How many marbles does Maria and Diana have?

A - 418

B - 518

C - 528

D - 538

Answer : B

Explanation

Step 1:

Number of marbles with Maria = 37

Number of marbles with Diana = 13 × 37 = 481

Step 2:

Number of marbles with Maria and Diana = 37 + 481 = 518

Q 2 - Bill makes $12.50 an hour cleaning houses. If he works from 8 am to 5 pm, how much money will he make?

A - $87.50

B - $100

C - $112.50

D - $125

Answer : C

Explanation

Step 1:

Number of hours Bill works = 8 am to 5pm = 9 hours

Hourly rate for cleaning houses = $12.50

Step 2:

Money, Bill will make = $12.50 × 9 = $112.50

Q 3 - Jack has 7 blue balloons. Sam has 4 dozen blue balloons. How many blue balloons does Jack and Sam have?

A - 55

B - 56

C - 57

D - 58

Answer : A

Explanation

Step 1:

Number of balloons with Jack = 7

Number of balloons with Sam = 4 × 12 = 48

Step 2:

Number of marbles with Jack and Sam = 7 + 48 = 55

Q 4 - Jason earns $20 per hour cleaning windows. If he works 4 hours and spends $30 on groceries, how much money does he have now?

A - $35

B - $40

C - $45

D - $50

Answer : D

Explanation

Step 1:

Number of hours, Jason works = 4 hours

Rate of work = $20/hour

Step 2:

Amount earned by Jason = $20 × 4 = $80

Amount Jason has = $80 - $30 = $50

Q 5 - Jessica bought 16 dozen cupcakes from the supermarket. If she ate 14 cupcakes, how many cupcakes are left with Jessica?

A - 178

B - 179

C - 180

D - 181

Answer : A

Explanation

Step 1:

Number of cupcakes bought = 16 × 12 = 192

Number of cupcakes eaten = 14

Step 2:

Number of cupcakes left = 192 – 14 = 178

Q 6 - Donald has 35 dozen tennis balls. He buys 20 more tennis balls. How many tennis balls does he have now?

A - 340

B - 420

C - 430

D - 440

Answer : D

Explanation

Step 1:

Number of tennis balls owned = 35 × 12 = 420

Number of tennis balls bought = 20

Step 2:

Number of tennis balls now held = 420 + 20 = 440

Q 7 - Phil earns $25 per hour working in a store. If he works 8 hours and spends $80 on clothes, how much money does he have now?

A - $110

B - $115

C - $120

D - $125

Answer : C

Explanation

Step 1:

Number of hours, Phil works = 8 hours

Rate of work = $25/hour

Step 2:

Amount earned by Phil = $25 × 8 = $200

Amount Phil has = $200 - $80 = $120

Q 8 - Stacy has 40 cards. Daisy has 16 times as many cards as Stacy has. How many cards does Stacy and Daisy have?

A - 670

B - 680

C - 690

D - 700

Answer : B

Explanation

Step 1:

Number of cards with Stacy = 40

Number of cards with Daisy = 16 × 40 = 640

Step 2:

Number of cards with Stacy and Daisy = 40 + 640 = 680

Q 9 - Matt saves 18 quarters from washing cars. He spent $3 and how many cents does he have now?

A - 140

B - 150

C - 160

D - 180

Answer : B

Explanation

Step 1:

Amount saved by Matt = 18 × $0.25 = $4.50

Amount spent by Matt = $3

Step 2:

Amount left with Matt = $4.50 - $3 = $1.50 = 150 cents

Q 10 - Neil saw 9 dozen birds sitting on a tree. If 7 pairs of birds fly away, how many birds are there on the tree now?

A - 94

B - 95

C - 96

D - 98

Answer : A

Explanation

Step 1:

Birds on the tree = 9 × 12 = 108

Number of birds that fly away = 7 × 2 = 14

Step 2:

Number of birds left on the tree = 108 – 14 = 94


multiplication_addition_or_subtraction_of_whole_numbers.htm

Advertisements