Quotient and Remainder Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Quotient and Remainder (Word problems). You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Bob has 31 Pokemon cards and he likes to give five friends his cards. How many cards will each friend get? How many cards are left?

A - 6 R 0

B - 6 R 1

C - 6 R 2

D - 6 R 3

Answer : B

Explanation

Step 1:

Number of Pokemon cards = 31

Number of friends = 5

Step 2:

$\frac{31}{5}$ = 6 R 1.

Number of cards each friend gets = 6

So, number of cards left = 1

Q 2 - Jack was putting books into boxes that would hold 5 books each. He had 38 books. How many boxes were needed and how many would not fit into the boxes?

A - 6 R 3

B - 7 R 1

C - 7 R 2

D - 7 R 3

Answer : D

Explanation

Step 1:

Number of books = 38

Number of books a box can hold = 5

Step 2:

$\frac{38}{5}$ = 7 R 3.

Number of boxes required= 7

So, number of books left = 3

Q 3 - There are 39 students in Maggie’s class. She brought 45 cupcakes to pass out for her birthday. How many cupcakes will each student get? Will there be any cupcakes left over?

A - 1 R 4

B - 1 R 5

C - 1 R 6

D - 1 R 7

Answer : C

Explanation

Step 1:

Number of cupcakes = 45

Number of students = 39

Step 2:

$\frac{45}{39}$ = 1 R 6.

Number of cupcakes each students gets = 1

The number of cupcakes left = 6

Q 4 - A farm packs 1769 pounds of tomatoes in 14 pound bags. How many full bags are required and how many tomatoes are left unpacked?

A - 126 R 5

B - 126 R 6

C - 127 R 5

D - 127 R 6

Answer : A

Explanation

Step 1:

Total quantity of tomatoes = 1769 pounds

Quantity each bag can take = 14 pounds

Step 2:

$\frac{1769}{14}$ = 126 R 5.

Number of bags required = 126

The quantity of tomatoes left unpacked = 5 pounds

Q 5 - Alice and her seven cousins went to a party. There are seventeen pieces of pizza for them to eat. How many pieces will each girl get? Is there any pizza left over?

A - 1 R 2

B - 2 R 0

C - 2 R 1

D - 2 R 2

Answer : C

Explanation

Step 1:

Number of pizzas = 17

Number of persons = 8

Step 2:

$\frac{17}{8}$ = 2 R 1.

Number of pizza each person gets = 2

Number of pizzas left over = 1

Q 6 - If 48 people can travel in a bus, how many buses are required to transport 874 people. How many people are left?

A - 18 R 9

B - 18 R 10

C - 18 R 11

D - 19 R 10

Answer : B

Explanation

Step 1:

Number of people = 874

Number of people in one bus = 48

Step 2:

$\frac{874}{48}$ = 18 R 10

Number of buses needed = 18

Number of people left out = 10

Q 7 - Rosalyn has 28 pencils. She wants to distribute same number of pencils to each of her five friends. How many pencils can she give to each of her friends? How many pencils will Daisy have remaining?

A - 5 R 0

B - 5 R 1

C - 5 R 2

D - 5 R 3

Answer : D

Explanation

Step 1:

Number of pencils = 28

Number of friends = 5

Step 2:

$\frac{28}{5}$ = 5 R 3.

Number of pencils each friend gets = 5

Number of pencils left over = 3

Q 8 - After arranging 570 scissors in piles of 16, how many piles are formed and how many scissors are left?

A - 35 R 10

B - 35 R 11

C - 35 R 12

D - 36 R 10

Answer : A

Explanation

Step 1:

Number of scissors = 570

Number of scissors in each pile = 16

Step 2:

$\frac{570}{16}$ = 35 R 10.

Number of piles = 35

Number of scissors left over = 10

Q 9 - Julie packs 1560 blank CDs in packs of 150 CDs each. How many full packs are made and how many CDs are left over after packing?

A - 10 R 40

B - 10 R 50

C - 10 R 60

D - 10 R 70

Answer : C

Explanation

Step 1:

Number of CDs = 1560

Number of CDs in each pack = 150

Step 2:

$\frac{1560}{150}$ = 10 R 60.

Number of packs = 10

Number of CDs left over = 60

Q 10 - After arranging 194 chairs in rows of 8, how many rows are formed and how many chairs are left?

A - 24 R 0

B - 24 R 1

C - 24 R 2

D - 24 R 3

Answer : C

Explanation

Step 1:

Number of chairs = 194

Number of chairs in a row = 8

Step 2:

$\frac{194}{8}$ = 24 R 2.

Number rows = 24

Number of chairs left over = 2


quotient_and_remainder.htm

Advertisements