- Aptitude Test Preparation
- Aptitude - Home
- Aptitude - Overview
- Quantitative Aptitude

- Aptitude Useful Resources
- Aptitude - Questions & Answers

- Selected Reading
- UPSC IAS Exams Notes
- Developer's Best Practices
- Questions and Answers
- Effective Resume Writing
- HR Interview Questions
- Computer Glossary
- Who is Who

# Aptitude - Percentages Online Quiz

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to **Percentages**. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using **Show Answer** button. You can use **Next Quiz** button to check new set of questions in the quiz.

### Answer : B

### Explanation

= (^{45}⁄_{100}x 750) - (^{25}⁄_{100}) x 480) = 337.50 - 120 = 217.50

Q 2 - If a number p is 10% less than another number q and q is 10% more than 125, then p is equal to?

### Answer : B

### Explanation

q = 125 + 10% of 125 = 137.50 p = 137.50 - 10% of 137.50 = 123.75

Q 3 - In a competitive examination in Zone A, 6% candidates got selected from the total appeared candidates. Zone B had an equal number of candidates appeared and 7% candidates got selected with 80 more candidates got selected than A. What was the number of candidates appeared from each Zone?

### Answer : A

### Explanation

Let p be the number of candidates appeared from each zone. Then, 7% of p - 6% of p = 80 p = 80 x 100 = 8000

Q 4 - Two students appeared at an examination. One of them secured 9 marks more than the other and his marks was 56% of the sum of marks. The marks obtained by them are?

### Answer : B

### Explanation

Let m + 9 and m be the marks of two students Then, m + 9 =^{56}⁄_{100}(m + 9 + m) → 3m = 99 → m = 33 Therefore, marks = (m + 9) = 42 and 33.

Q 5 - Of the 1000 inhabitants of a town, 60% are males of whom 20% are literate. If, of all the inhabitants, 25% are literate, then what percent of the females of the town are literate?

### Answer : D

### Explanation

^{60}⁄_{100}x 1000 = 600 = number of males → 1000 - 600 = 400 = number of females Literates = 25% of 1000 = 250 Literate males = 20% of 600 = 120 Literate females = 250 - 120 = 130 Therefore, the percent of the females literate =^{130}⁄_{400}x 100 = 32.5%

Q 6 - The price of an article has been reduced by 40%. In order to restore the original price,the new price must be:

### Answer : A

### Explanation

Let the original price = Rs. 100 Reduced price = Rs. 60 Increase on Rs. 60 = Rs. 40 Increase on Rs. 100 = 40/60*100%=2/3*100%=200/3%

Q 7 - Water tax is increased by 30% but its consumption is decreased by 20%. Then, the increase or decreased in the expenditure of the money is

### Answer : D

### Explanation

Let tax =Rs.100 and Consumption = 100 units Original expenditure = Rs.100*100=Rs.10000 New expenditure=Rs.(130*80) =Rs. 10400 Increase in expenditure by 4 %

Q 8 - A student who secures 30% marks in an exam fails by 30 marks .Another student who secures 35% marks gets 42 marks more than required to pass .the percentage of marks required is

### Answer : A

### Explanation

30% of x + 30= 35% of x -42 Or 5% of x =72 =>x=1440 Pass marks =30% of 1440 +30=432+30=462 Pass percentage = 462/1440*100=32.08%

### Answer : C

### Explanation

Let x% of 24 = 0.72. Then, (x/100*24)=0.72= 72/100=>24x=72 =>x=3.

Q 10 - The production of company A increased by 25% from 1994 to 1995 and its production further increased by 60% from 1995 to 1996. What is the total percent increase in production from 1994 to 1996?

### Answer : D

### Explanation

Production in 1996 = 160/100 * 125/100 * Production on 1994 = 20000/10000 * Production on 1994 = 2 * Production on 1994 ∴ Required % Increase = {(Production on 1996 - Production on 1994)/ Production on 1994}*100% Consider, Production on 1994 = x. Then, Production on 1996 = 2x. = (2x – x)/x * 100%= 100%