Aptitude - Decimals & Fractions Online Quiz


Advertisements

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Decimals and Fractions. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - √(0.144/0.009)=?

A - 1

B - 2

C - 3

D - 4

Answer : B

Explanation

 √(0.144/0.009)=√(144/9)=2

Q 2 - How many digits are there to the right of decimal in the product of 45.875x323.87?

A - 2

B - 4

C - 5

D - 6

Answer : C

Explanation

 5

Q 3 - In a class of 56 students, the number of boys is 3/5 of the girls. Find the number of boys and girls in the class.

A - 21, 35

B - 20, 36

C - 18, 38

D - 16, 30

Answer : A

Explanation

 Let the number of girls be X.
 Thus X + (3/5)X=56
 => X=35
No. of boys = 56-35=21.

Q 4 - Out of a tank which is half full 5 litres of water is drawn out. The tank is now 1/3rd full. what is the capacity of tank in litres?

A - 30

B - 35

C - 25

D - 20

Answer : A

Explanation

Let X = capacity of the tank when it is full.
 (1/2) x X - 5 = (1/3) x X
 => X=30

Q 5 - 15.60 x 0.30 = ?

A - 4.68

B - 0.458

C - 0.468

D - 0.0468

Answer : A

Explanation

 
 Number of decimal places in the product = 2 + 2 = 4. 
 1560 
  x30 
----- 
 0000 
4680x 
----- 
46800 
----- 
 ∴ 15.60 x 0.30 = 4.68 

Q 6 - 0.9 / 0.75 = ?

A - 1.4

B - 1.8

C - 1.1

D - 1.2

Answer : D

Explanation

 
 0.9 / 0.75 = 0.90/0.75 = 90/75 = 6/5 = 1.2 

Q 7 - (6.5 x 4.7 + 6.5 x 5.3) / (1.3 x 7.9 - 1.3 x 6.9) = ?

A - 3.9

B - 39

C - 34.45

D - 50

Answer : D

Explanation

 
 (6.5 x 4.7 + 6.5 x 5.3) / (1.3 x 7.9 - 1.3 x 6.9) = {6.5 x (4.7 + 5.3)} / {1.3 x (7.9 - 1.3)} = (6.5 x 10) / (1.3 x 1) = 50.  

Q 8 - (0.733 + 0.273) / (0.732 + 0.272 - 0.73 x 0.27)= ?

A - 1

B - 0.4827

C - .73

D - 6

Answer : A

Explanation

 As a3 + b3 = (a+b)(a2-ab + b2)    
 Thus (a3 + b3) / (a2-ab + b2)  = a + b  
 ∴ (0.733 + 0.273) / (0.732 + 0.272 - 0.73 x 0.27) = 0.73 + 0.27 = 1

Q 9 - 3.87878787 - 2.595959 = ?

A - 1.20

B - 1.222222

C - 1.272727

D - 1.282828

Answer : D

Explanation

 
 3.878787 - 2.595959 = 3 + 87/99 - 2 - 59/99 = 1 + 28/99 = 1.282828 

Q 10 - If a tank gets filled by 18 buckets of water where capacity of each bucket is 9 litres. How many buckets are required to fill the same tank if its capacity is 13.5 litres?

A - 12

B - 13.5

C - 24

D - 25

Answer : A

Explanation

   
  tank capacity = 18 x 9 = 162 litres 
 required number of buckets = 162 / 13.5 = 162 x 2/27 = 12. 

aptitude_decimals.htm
Advertisements