Pie Charts - Online Quiz


Advertisements

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Pie Charts. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Directions: Study the following pie-charts carefully and answer the question that follows.

Students

Q 1 - Number of understudy in expressions in the years 2005 and 2006 is around what percent of the aggregate number of understudies in all controls together in two years?

A - 25%

B - 11.44%

C - 16%

D - 20%

Answer - B

Explanation

Number of understudy in expressions in the years 2005 and 2006 
= (12/100*1900) + (11/100*2400) = (228+264) = 492 
Aggregate no. of understudy in 2 year = (1900+2400) = 4300 
Let 492 =x% of 4300. At that point, x/100*4300=492 
And there 4= 43x=492 ⇒ x=11.44% 

Directions: Study the Pie-charts carefully and answer the questions that follow:

Employees

Q 2 - Which office has the most minimal number of men working in it?

A - HR

B - Marketing

C - Administration

D - Finance

Answer - D

Explanation

Marketing office: 
Aggregate no. of workers = (18/100*8450) = 1521 
Number of ladies = (17/100*3500) = 595 
Number of men = (1521-595) = 926 
Showcasing division: 
Aggregate no. of workers = (22/100*8450) = 1859 
Number of ladies = (23/100*3500) = 805 
Number of men = (1859-805) = 1054 
Administration Department 
Aggregate no. of workers = (12/100*8450) = 1014 
Number of ladies = (14/100*3500) = 490 
Number of men = (1014-490) = 524 
Finance Department: 
Aggregate no. of workers = (14/100*8450) = 1183 
Number of ladies = (25/100*3500) = 875 
Number of men = (1183-875) = 308 
I T Department: 
Aggregate no. of workers = (34/100*8450) = 2873 
Number of ladies = (21/100*3500) = 735 
Number of men = (2873-735) = 2138 

Number of men in Finance division is 308. 

Directions: The diagram given below depicts the sourced and uses of funds in a public Sector Enterprise. The total outlay is Rs. 4000 crore:

Use of Funds

Q 3 - The aggregate sum which has been utilized for purchasing area, apparatus, setting plants and capital works is roughly.

A - Rs. 200 crore

B - Rs. 3000 crore

C - Rs. 3500 crore

D - Rs. 3800 crore

Answer - B

Explanation

Required Amount = 75.6% of 4000 crores. 
= (75.6/100*4000) = 3024 crore= Rs. 3000 crore. 

Directions: Look at the pie-graphs given below and answer the question that follow:

Funds Allocation

Answer - B

Explanation

Amount of cash put resources into 7% to9% Municipal Bonds =65% of 56% Rs 110500000 
=Rs (65/100*56/100*110500000) =Rs 40222000. 
Sum put resources into state Bonds = 26 % of Rs 110500000=Rs (26/100*110500000) = Rs 28730000. 
Sum put resources into High Stocks =8.9 % of Rs 110500000 
= Rs (8.9/100* 110500000) = Rs 9834500 
Sum put resources into Municipal Bonds yielding 9%= 35% of 56% of Rs 110500000 
= Rs (35/100*56/100* 110500000) =Rs 21658000. 
∴ Maximum sum was put resources into State Bonds.

Directions: Look at the Pie-Chart given below and answer the question that follow:

Specialization

Q 5 - What is the rate of ladies contemplating Finance of the men studying the same subject?

A - 80%

B - 65%

C - 96%

D - 70%

Answer - D

Explanation

Number of ladies studying Finance=(11/100*4500*4/9)=220. 
Number of men studying Finance= (11/100*4500*5/9) =275. 
Required % = (220/275*100) %=80%. 

Directions: Study the Pie-Graph given below and answer the question that follows:

Monthly Expense

Q 6 - Due to a sudden marriage, the family brings about miscellaneous consumption of Rs 3040 altogether. How crunch is the increment in the sums under this head from that of the planned?

A - Rs 1738

B - Rs 304

C - Rs 800

D - Rs 224

Answer - C

Explanation

Miscellaneous Expenditure budgeted = (7/100*32000)= 2240 Rs.
Extra expenditure on miscellaneous= (3040- 2240) = Rs.800

Directions: Study the Pie-Graph given below and answer the question that follows:

Expenditure On decoration

Total Estimated Expenditure On decoration = Rs. 120000

Q 7 - What is the expense evaluated by the family on Painting and Flooring together?

A - Rs 36500

B - Rs 34800

C - Rs 36000

D - Rs 34500

Answer - B

Explanation

Estimate cost on painting & flooring =(15+14)% of Rs. 120000 = (120000*29/100) = Rs. 34800

Directions: Study the Pie-Graph given below and answer the question that follows:

Distribution of Proteins

Q 9 - What is the quantity of water in the body of a man weighing 50kg?

A - 35 kg

B - 120 kg

C - 71.42 kg

D - 20 kg

Answer - A

Explanation

Required Quantity of water =70% of 50 kg = (70/100*50)kg = 35 kg

Directions: Study the Pie-Graph given below and answer the question that follows:

Company's Expenditures

Q 10 -What amount have both organizations together spent on crude material?

A - Rs. 1651000

B - Rs. 1545000

C - Rs. 17981000

D - Rs. 18921000

Answer - C

Explanation

Amount spent by A on raw material =14% of Rs. 35750000 = Rs. (35750000*14/100) = Rs.5005000
Amount spent by B on raw material =32% of Rs. 40550000= Rs. (40550000*32/100) =Rs.12976000
Required amount = Rs. (5005000+12976000) = Rs. 17981000
aptitude_pie_charts.htm
Advertisements