Speed & Distance - Online Quiz


Advertisements

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Speed & Distance. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - A train goes at 82.6km/hr. What number of meters will it go in 15 minutes?

A - 20.65 m

B - 206.5 m

C - 2065 m

D - 20650 m

Answer : D

Explanation

82.6 km/hr = (82.6*5/18)m/sec = 413/18 m/sec
Distance covered in 15 min = (413/18*15 *60) m =20650 m

Q 2 - A auto covers a separation of 715 km at a steady speed. On the off chance that the pace of the auto would have been 10 km/hr all the more, then it would have taken 2 hours less to cover the same separation. What is the first speed of the auto?

A - 45km/hr

B - 50 km/hr

C - 55 km/hr

D - 65 km/hr

Answer : C

Explanation

Let the constant speed be x km/hr. Then,
715/x-715/(x+10) =2⇒1/x-1/(x+10) =2/715
⇒(x+10)-x/x(x+10) =2/715⇒x(x+10) =3575
⇒x2+10x-3575=0⇒x2+65x-55x-3575=0
⇒x(x+65)-55(x+65)=0
⇒(x+65)(x-55)=0
⇒x=55.
∴Original speed of the car is 55km/hr.

Q 3 - Two train approach one another at 30 km/hr and 27 km/hr from two spot 342 km separated. After how long will they meet?

A - 5 hrs.

B - 6 hrs.

C - 7 hrs.

D - 12 hrs.

Answer : B

Explanation

Suppose the two trains meet after x hours. Then,
30x+27 x= 342 ⇒ 57 x = 342 ⇒ x = 342/57 = 6.
So the two trains will meet after 6 hours.

Q 4 - Two auto begins in the meantime from one point and moves along two streets at right edges to one another. Their rates are 36 km/hr and 48 km/hr individually. After 15 sec, the contrast between them will be?

A - 150 m

B - 250 m

C - 300 m

D - 400 m

Answer : B

Explanation

36 km/hr = (36*5/18)m/sec= 10 m/sec.
Distance covered in 15 sec. A= (10*15) m = 150 m
48 km/hr = (48*5/18) m/sec = 40/3 m/sec.
Distance covered in 15 sec. = B = (40/3 *15) m = 200 m
Distance between A and B = AB= √ (150)2+ (200)2m = √62500 m = 250 m

Q 5 - A strolls at a uniform rate of 4 km an hours and 4 hours after his begin, B cycles after him at the uniform rate of 10 km an hours. How a long way from the Beginning stage will B get A?

A - 16.7 kms

B - 18.6 kms

C - 21.5 kms

D - 26.7 kms

Answer : D

Explanation

Suppose B catches A after x hours. Then,
Distance travelled by A in (x+4) hr. =distance travelled by B in x hours
4(x+4) =10x⇒6x=16⇒3x=8⇒x=8/3hrs.
Distance travelled by B in 8/3 hrs= (8/3*10)km=80/3km=26.7km.

Q 6 - A constable is 114 m behind a thief. The constable runs 21 m and the thief15 m in a moment. In what the reality of the situation will become obvious eventually constable catch the criminal?

A - 16 min

B - 17 min

C - 18 min

D - 19 min

Answer : D

Explanation

(21-15) m i.e.6m is covered in 1 min.
114m will be covered in (1/6*114) min=19 min.

Q 7 - A auto ventures a separation of 840 km at a uniform pace. On the off chance that the velocity of the auto is 10 km/hr more, it takes 2 hours less to cover the same separation. The first speed of the auto was

A - 45 km/hr

B - 50 km/hr

C - 60 km/hr

D - 75 km/hr

Answer : C

Explanation

Let the original  speed be x km/hr then,
840/x-840/(x+10) = 2
⇒ 840(x+10)-840 x = 2x(x+10)
⇒2x2+20 x-8400 = 0
 ⇒x2+10x- 4200= 0
⇒(x+70) (x-60) = 0 ⇒x = 60
∴ Original speed = 60 km/hr

Q 8 - If a train keeps running at 40 km/hr, it achieves its destination late by 11 minutes. In any case, in the event that it keeps running at 50 km/hr, it is late by 5 minute just. The right time for the train to cover its trip, is:

A - 13 min

B - 15 min

C - 19 min

D - 21 min

Answer : C

Explanation

Let the required time be x minutes.
Distance covered in (x+11) min at 40 km/hr
Distance covered in (x+5) min at 50km/hr
∴(x+11)/60*(x+5)/60*50⇒4(x+11) =5(x+5) ⇒x= (44-25) =19.
Hence, the required time is 19 minutes.

Q 9 - The proportion between the rates of going of An and B is 2:3 and in this manner A takes 10 minute more than the time taken by B to achieve a destination. In the event that A had strolled at twofold speed, he would have secured the separation in

A - 30 min

B - 25 min

C - 20 min

D - 15 min

Answer : D

Explanation

Ratio of time taken by A and B = 1/2: 1/3
Suppose B takes x min. Then, A takes (x+10) min.
∴(x+10): x= 1/2: 1/3 = 3:2 ⇒ x+10/x = 3/2 ⇒ 2x+20 = 3x ⇒x = 20
Thus B takes 20 min. and A takes 30 min.
AT double speed A would covers it in 15 min.

Q 10 - Sweta runs 9 km at a pace of 6 km/hr. At what pace would she have to go amid the following 1.5 hours to have a normal velocity of 9 km/hr for the whole running session?

A - 9 km/hr

B - 10 km/hr

C - 12 km/hr

D - 14 km/hr

Answer : C

Explanation

Time taken to cover 9 km = 9/6 hrs. = 1.5 hrs
Total time taken = (1.5 +1.5) hrs = 3 hrs.
Total distance covered in 3 hrs = (9*3) = 27 km
In 1.5 hrs, distance covered = (27-9) km = 18 km
Required speed = 18/ (3/2) km/hr = (18*2/3) km/hr = 12 km/hr

aptitude_speed_distance.htm
Advertisements