Bar Charts - Online Quiz


Advertisements

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Bar Charts. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Directions: Answer the questions given below using the graph below:

Preference of people in playing different games over the years

Q 1 - How many people have preferred to play cricket considering all years together?

A - 2050

B - 2000

C - 1850

D - 1750

Answer - C

Explanation

Required number = (400+375+375+250+350+300)= 2050 million.

Directions: Following bar diagrams depict the changes in student of a collage in four faculties from 2004- 05 to 2006-07. Study the diagram and answer the questions given below it:

Students of a collage

Q 2 - Student strength in 2005-06 was how many times that of the commerce students in the same year?

A - 3

B - 4

C - 5

D - 6

Answer - D

Explanation

Total strength in 2005-06 = (550+500+250+200)= 1500
umber of commerce students in that year = 250
Let 1500 = x* 250 ⇒ x = 1500/250 = 6.

Directions: Study the given bar graph carefully and answer the questions given below:

Survey of the numbers of working and non-working women over the years

Q 3 - Which of the following is the correct ratio of the number of women working in the year 2003 to the number of women working in the year 2007?

A - 3:4

B - 2:5

C - 1:3

D - 2:3

Answer -D

Explanation

Required ratio  = 50 millions :75 millions = 2:3

Directions: Study the given bar graph carefully and answer the questions given below:

Preference of people in using different modes of Transport over the years

Q 4 - What is the respective ratio of the number of people who preferred to travel by bus to the number of people preferring to travel by rail in the year 2005?

A - 15:11

B - 9:7

C - 7:9

D - 11:15

Answer - A

Explanation

Required Ratio = 375:275 = 15:11

Directions: Given below is a multiple bar diagram depicting the changes in student of a collage in four faculties from 2004- 05 to 2006-07. Study the diagram and answer the questions given below it.:

Students of a collage

Q 5 - What was the % of students in law faculty in 2006-07?

A - 18.5%

B - 15.6%

C - 16.7%

D - 14.8%

Answer - B

Explanation

number of law students in 2006-07 =250
Total number of students = (500+600+250+250)= 1600
Required % = (250/1600*100)% = 15.6%

Directions: The following bar diagram shows the monthly expenditure on food ,clothing, education ,fuel ,house rent and miscellaneous. Study the diagram and answer the questions given below it:

Monthly Expense

Q 6 - If both the families have equal expenditure, which one spends more on education and miscellaneous together?

A - A

B - B

C - Both spend equally

D - None of above

Answer - A

Explanation

Let the total expenditure of each be Rs.x.
Money spent by A on education and miscellaneous = (20+10)% of Rs.x = 30% of Rs .x
= Rs. (30/100*x) = Rs. 3x/10
Money spent by B on education and miscellaneous = (15+5)% of Rs.x = Rs. (20/100*x) = Rs.2x/10
Clearly , 3x/10 >  2x/10, A spends more.

Directions: The following bar diagram given below shows the result of B.S.C students of a collage for three years. Study the bar diagram and answer the questions given below:

Result of B.S.C students

Q 7 - In which of the following year the collage had the best result for B.Sc?

A - 2005

B - 2006

C - 2007

D - Cannot be determined

Answer - C

Explanation

Pass% in 2005    = (1500/1800*100)%= 83.33%
Pass % in  2006  = (1600/2000*100)%=80%
Pass % in 2007 = (1750/2050*100)% = 85.3%
∴ The collage had best result for B.sc in 2007.
aptitude_bar_charts.htm
Advertisements