Order of Operations With Whole Numbers Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Order of Operations With Whole Numbers. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Evaluate the following expression

18 ÷ 3 + 3 × 3 – 8

A - 2

B - 4

C - 5

D - 7

Answer : D

Explanation

Step 1:

We follow PEMDAS rule in simplifying this expression.

We do multiplication and division from left to right

,p>18 ÷ 3 + 3 × 3 – 8 = 6 + 9 – 8

Step 2:

We do all addition and subtraction from left to right

6 + 9 – 8 = 15 – 8 = 7

Step 3:

So 18 ÷ 3 + 3 × 3 – 8 = 7

Q 2 - Evaluate the following expression

28 ÷ 7 + 6 × 5 – 14

A - 18

B - 20

C - 24

D - 28

Answer : B

Explanation

Step 1:

We follow PEMDAS rule in simplifying this expression.

We do multiplication and division from left to right.

28 ÷ 7 + 6 × 5 – 14 = 4 + 30 – 14

Step 2:

We do all addition and subtraction from left to right

4 + 30 – 14 = 34 – 14 = 20

Step 3:

So 28 ÷ 7 + 6 × 5 – 14 = 20

Q 3 - Evaluate the following expression

17 × 3 – 42 ÷ 14 − 18

A - 30

B - 32

C - 36

D - 40

Answer : A

Explanation

Step 1:

We follow PEMDAS rule in simplifying this expression.

We do multiplication and division from left to right.

,p>17 × 3 – 42 ÷ 14 – 18 = 51 – 3 – 18

Step 2:

We do all addition and subtraction from left to right

51 – 3 – 18 = 51 – 21 = 30

Step 3:

So 17 × 3 – 42 ÷ 14 – 18 = 30

Q 4 - Evaluate the following expression

8 – 12 ÷ 4 + 5 × 3

A - 12

B - 15

C - 20

D - 25

Answer : C

Explanation

Step 1:

We follow PEMDAS rule in simplifying this expression.

We do multiplication and division from left to right.

8 – 12 ÷ 4 + 5 × 3 = 8 – 3 + 15

Step 2:

We do all addition and subtraction from left to right

8 – 3 + 15 = 5 + 15 = 20

Step 3:

So 8 – 12 ÷ 4 + 5 × 3 = 20

Q 5 - Evaluate the following expression

20 – 18 ÷ 6 + 9 × 2

A - 30

B - 35

C - 40

D - 45

Answer : B

Explanation

Step 1:

We follow PEMDAS rule in simplifying this expression.

We do multiplication and division from left to right.

20 – 18 ÷ 6 + 9 × 2 = 20 – 3 + 18

Step 2:

We do all addition and subtraction from left to right

20 – 3 + 18 = 17 + 18 = 35

Step 3:

So 20 – 18 ÷ 6 + 9 × 2 = 35

Q 6 - Evaluate the following expression

8 + 4 × 6 – 8 ÷ 2

A - 24

B - 25

C - 26

D - 28

Answer : D

Explanation

Step 1:

We follow PEMDAS rule in simplifying this expression.

We do multiplication and division from left to right.

8 + 4 × 6 – 8 ÷ 2 = 8 + 24 – 4

Step 2:

We do all addition and subtraction from left to right

8 + 24 – 4 = 28

Step 3:

So 8 + 4 × 6 – 8 ÷ 2 = 28

Q 7 - Evaluate the following expression

7 – 52 ÷ 13 + 6 × 5

A - 30

B - 32

C - 33

D - 43

Answer : C

Explanation

Step 1:

We follow PEMDAS rule in simplifying this expression.

We do multiplication and division from left to right.

7 – 52 ÷ 13 + 6 × 5 = 7 – 4 + 30

Step 2:

We do all addition and subtraction from left to right

7 – 4 + 30 = 3 + 30 = 33

Step 3:

So 7 – 52 ÷ 13 + 6 × 5 = 33

Q 8 - Evaluate the following expression

28 ÷ 7 + 2 × 4 − 10

A - 2

B - 3

C - 4

D - 5

Answer : A

Explanation

Step 1:

We follow PEMDAS rule in simplifying this expression.

We do multiplication and division from left to right.

28 ÷ 7 + 2 × 4 – 10 = 4 + 8 – 10

Step 2:

We do all addition and subtraction from left to right

4 + 8 – 10 = 12 – 10 = 2

Step 3:

So 28 ÷ 7 + 2 × 4 – 10 = 2

Q 9 - Evaluate the following expression

15 – 6 ÷ 2 + 4 × 4

A - 28

B - 30

C - 32

D - 36

Answer : A

Explanation

Step 1:

We follow PEMDAS rule in simplifying this expression.

We do multiplication and division from left to right.

15 – 6 ÷ 2 + 4 × 4 = 15 – 3 + 16

Step 2:

We do all addition and subtraction from left to right

15 – 3 + 16 = 12 + 16 = 28

Step 3:

So 15 – 6 ÷ 2 + 4 × 4 = 28

Q 10 - Evaluate the following expression

18 ÷ 6 + 3 × 7 – 11

A - 8

B - 9

C - 12

D - 13

Answer : D

Explanation

Step 1:

We follow PEMDAS rule in simplifying this expression.

We do multiplication and division from left to right.

18 ÷ 6 + 3 × 7 – 11 = 3 + 21 – 11

Step 2:

We do all addition and subtraction from left to right

3 + 21 – 11 = 24 – 11 = 13

Step 3:

So 18 ÷ 6 + 3 × 7 – 11 = 13


order_of_operations_with_whole_numbers.htm

Advertisements