Order of Operations With Whole Numbers and Grouping Symbols Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Order of Operations With Whole Numbers and Grouping Symbols. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Evaluate the following expression

[12 +(15 + 6) ÷7] ÷ 5

A - 1

B - 2

C - 3

D - 4

Answer : C

Explanation

Step 1:

[12 +(15 + 6) ÷7] ÷ 5 =

Step 2:

[12 + 21 ÷7] ÷ 5 =

Step 3:

[12 + 3] ÷ 5 =

Step 4:

15 ÷ 5 = 3

Step 5:

[12 +(15 + 6) ÷7] ÷ 5 = 3

Q 2 - Evaluate the following expression

[26 − (18 − 12) × 3] ÷ 4

A - 1

B - 2

C - 3

D - 4

Answer : B

Explanation

Step 1:

[26 − (18 − 12) × 3] ÷ 4 =

Step 2:

[26 − 6 × 3] ÷ 4 =

Step 3:

[26 − 18] ÷ 4 =

Step 4:

8 ÷ 4 = 2

Step 5:

[26 − (18 − 12) × 3] ÷ 4 = 2

Q 3 - Evaluate the following expression

[5 +(16 + 5) ÷3] × 4

A - 12

B - 24

C - 36

D - 48

Answer : D

Explanation

Step 1:

[5 +(16 + 5) ÷3] × 4 =

Step 2:

[5 + 21 ÷3] × 4 =

Step 3:

[5 + 7] × 4 =

Step 4:

12 × 4 = 48

Step 5:

[5 +(16 + 5) ÷3] × 4 = 48

Q 4 - Evaluate the following expression

[10 +(24 − 6) ÷9] × 5

A - 60

B - 30

C - 25

D - 65

Answer : A

Explanation

Step 1:

[10 +(24 − 6) ÷9] × 5 =

Step 2:

[10 + 18 ÷9] × 5 =

Step 3:

[10 + 2] × 5 =

Step 4:

12 × 5 = 60

Step 5:

[10 +(24 − 6) ÷9] × 5 = 60

Q 5 - Evaluate the following expression

[18 − (12 − 6) × 3] × 9

A - 2

B - 0

C - 3

D - 9

Answer : B

Explanation

Step 1:

[18 − (12 − 6) × 3] × 9 =

Step 2:

[18 − 6 × 3] × 9 =

Step 3:

[18 − 18] × 9 =

Step 4:

0 × 9 = 0

Step 5:

[18 − (12 − 6) × 3] × 9 = 0

Q 6 - Evaluate the following expression

[24 − (12 − 6) × 2] ÷ 6

A - 0

B - 1

C - 2

D - 3

Answer : C

Explanation

Step 1:

[24 − (12 − 6) × 2] ÷ 6 =

Step 2:

[24 − 6 × 2] ÷ 6 =

Step 3:

[24 − 12] ÷ 6 =

Step 4:

12 ÷ 6 = 2

Step 5:

[24 − (12 − 6) × 2] ÷ 6 = 2

Q 7 - Evaluate the following expression

[1 +(15 + 6) ÷7] × 6

A - 24

B - 27

C - 30

D - 32

Answer : A

Explanation

Step 1:

[1 +(15 + 6) ÷7] × 6 =

Step 2:

[1 + 21 ÷7] × 6 =

Step 3:

[1 + 3] × 6 =

Step 4:

4 × 6 = 24

Step 5:

[1 +(15 + 6) ÷7] × 6 = 24

Q 8 - Evaluate the following expression

[3 − (7 + 3) ÷ 5] × 7

A - 4

B - 5

C - 6

D - 7

Answer : D

Explanation

Step 1:

[3 − (7 + 3) ÷ 5] × 7 =

Step 2:

[3 − 10 ÷ 5] × 7 =

Step 3:

[3 − 2] × 7 =

Step 4:

1 × 7 = 7

Step 5:

[3 − (7 + 3) ÷ 5] × 7 = 7

Q 9 - Evaluate the following expression

[5 +(13 + 1) ÷ 7] × 3

A - 19

B - 20

C - 21

D - 24

Answer : C

Explanation

Step 1:

[5 +(13 + 1) ÷ 7] × 3 =

Step 2:

[5 + 14 ÷ 7] × 3 =

Step 3:

[5 + 2] × 3 =

Step 4:

7 × 3 = 21

Step 5:

[5 +(13 + 1) ÷ 7] × 3 = 21

Q 10 - Evaluate the following expression

[30 − (12 − 9) × 3] ÷ 3

A - 5

B - 7

C - 9

D - 10

Answer : B

Explanation

Step 1:

[30 − (12 − 9) × 3] ÷ 3 =

Step 2:

[30 − 3 × 3] ÷ 3 =

Step 3:

[30 − 9] ÷ 3 =

Step 4:

21 ÷ 3 = 7

Step 5:

[30 − (12 − 9) × 3] ÷ 3 = 7


order_of_operations_with_whole_numbers_and_grouping_symbols.htm

Advertisements