Estimating a Sum of Whole Numbers Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Estimating a Sum of Whole Numbers. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Estimate the sum 343 + 5,209 + 148, by first rounding each number to the nearest hundred.

A - 5600

B - 5400

C - 5500

D - 6000

Answer : A

Explanation

Step 1:

As 4 < 5

343 estimated to nearest hundred is 300

Step 2:

As 0 < 5

5209 estimated to nearest hundred is 5200

Step 3:

As 4 < 5

148 estimated to nearest hundred is 100

Step 4:

So the estimated sum by rounding each number to the nearest hundred is

300 + 5,200 + 100 = 5,600

Q 2 - Estimate the sum 553 + 2,841 + 751, by first rounding each number to the nearest hundred.

A - 4000

B - 4100

C - 4200

D - 4300

Answer : C

Explanation

Step 1:

As tens digit is 5

553 estimated to nearest hundred is 600

Step 2:

As 4 < 5

2841 estimated to nearest hundred is 2800

Step 3:

As tens digit is 5

751 estimated to nearest hundred is 800

Step 4:

So the estimated sum by rounding each number to the nearest hundred is

600 + 2,800 + 800 = 4,200

Q 3 - Estimate the sum 6,432 + 2,529 + 12,126, by first rounding each number to the nearest thousand

A - 20000

B - 21000

C - 22000

D - 24000

Answer : B

Step 1:

As 4 < 5

6432 estimated to nearest thousand is 6000

Step 2:

As hundreds digit is 5

2529 estimated to nearest thousand is 3000

Step 3:

As 1 < 5

12,126 estimated to nearest thousand is 12,000

Step 4:

So the estimated sum by rounding each number to the nearest thousand is

6,000 + 3,000 + 12,000 = 21,000

Q 4 - Estimate the sum 2,732 + 5,681 + 18,401, by first rounding each number to the nearest thousand

A - 25000

B - 26000

C - 27000

D - 28000

Answer : C

Explanation

Step 1:

As 7 > 5

2732 estimated to nearest thousand is 3000

Step 2:

As 6 > 5

5681 estimated to nearest thousand is 6000

Step 3:

As 4 < 5

18,401 estimated to nearest thousand is 18,000

Step 4:

So the estimated sum by rounding each number to the nearest thousand is

3,000 + 6,000 + 18,000 = 27,000

Q 5 - Estimate the sum 8,332 + 1,783 + 10,006, by first rounding each number to the nearest thousand

A - 19000

B - 22000

C - 21000

D - 20000

Answer : D

Explanation

Step 1:

As 3 < 5

8332 estimated to nearest thousand is 8000

Step 2:

As 7 > 5

1783 estimated to nearest thousand is 2000

Step 3:

As 0 < 5

10,006 estimated to nearest thousand is 10,000

Step 4:

So the estimated sum by rounding each number to the nearest thousand

8,000 + 2,000 + 10,000 = 20,000

Q 6 - Estimate the sum 3,723 + 683 + 945, by first rounding each number to the nearest hundred.

A - 5300

B - 5100

C - 5400

D - 5200

Answer : A

Explanation

Step 1:

As 2 < 5

3723 estimated to nearest hundred is 3700

Step 2:

As 8 > 5

683 estimated to nearest hundred is 700

Step 3:

As 4 < 5

945 estimated to nearest hundred is 900

Step 4:

So the estimated sum by rounding each number to the nearest hundred is

3,700 + 700 + 900 = 5,300

Q 7 - Estimate the sum 218 + 3,617 + 469, by first rounding each number to the nearest hundred.

A - 4000

B - 4200

C - 4300

D - 4400

Answer : C

Explanation

Step 1:

As 1 < 5

218 estimated to nearest hundred is 200

Step 2:

As 1 < 5

3617 estimated to nearest hundred is 3600

Step 3:

As 6 > 5

469 estimated to nearest hundred is 500

Step 4:

The estimated sum by rounding each number to the nearest hundred is

So 200 + 3,600 + 500 = 4,300

Q 8 - Estimate the sum 590 + 675 + 1,628, by first rounding each number to the nearest hundred.

A - 2800

B - 2900

C - 2700

D - 2600

Answer : B

Explanation

Step 1:

As 9 > 5

590 estimated to nearest hundred is 600

Step 2:

As 7 > 5

675 estimated to nearest hundred is 700

Step 3:

As 2 < 5

1628 estimated to nearest hundred is 1600

Step 4:

The estimated sum by rounding each number to the nearest hundred is

600 + 700 + 1,600 = 2,900

Q 9 - Estimate the sum 2,516 + 6,341 + 1,450, by first rounding each number to the nearest thousand

A - 10000

B - 9000

C - 12000

D - 11000

Answer : A

Explanation

Step 1:

As hundreds digit is 5

2516 estimated to nearest thousand is 3000

Step 2:

As 3 < 5

6341 estimated to nearest thousand is 6000

Step 3:

As 4 < 5

1450 estimated to nearest thousand is 1000

Step 4:

So the estimated sum by rounding each number to the nearest thousand is

3,000 + 6,000 + 1,000 = 10,000

Q 10 - Estimate the sum 8,439 + 5,816 + 7,121, by first rounding each number to the nearest thousand.

A - 19000

B - 18000

C - 20000

D - 21000

Answer : D

Explanation

Step 1:

As 4 < 5

8439 estimated to nearest thousand is 8000

Step 2:

As 8 > 5

5816 estimated to nearest thousand is 6000

Step 3:

As 1 < 5

7121 estimated to nearest thousand is 7000

Step 4:

So the estimated sum by rounding each number to the nearest thousand is

8,000 + 6,000 + 7,000 = 21,000


estimating_sum_of_whole_numbers.htm

Advertisements
E-Books Store