Introduction to Order of Operations Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Introduction to Order of Operations. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Evaluate the following expression using the order of operations

17 × 3 – 15

A - 35

B - 32

C - 36

D - 39

Answer : C

Explanation

Step 1:

First multiply

17 × 3 = 51

Step 2:

Then subtract

17 × 3 – 15 = 51 – 15 = 36

Step 3:

So 17 × 3 – 15 = 36

Q 2 - Evaluate the following expression using the order of operations

4 × 13 + 8

A - 16

B - 60

C - 20

D - 84

Answer : B

Explanation

Step 1:

First multiply

4 × 13 = 52

Step 2:

Then add

4 × 13 + 8 = 52 + 8 = 60

Step 3:

So 4 × 13 + 8 = 60

Q 3 - Evaluate the following expression using the order of operations

(35 - 21) ÷ 7

A - 0

B - 1

C - 2

D - 3

Answer : C

Explanation

Step 1:

Simplifying the parentheses

(35 - 21) = 14

Step 2:

Doing division

(35 - 21) ÷ 7 = 14 ÷ 7 = 2

Step 3:

So (35 - 21) ÷ 7 = 2

Q 4 - Evaluate the following expression using the order of operations

(25 - 18) x 7 + 2

A - 48

B - 49

C - 50

D - 51

Answer : D

Explanation

Step 1:

Simplifying the parentheses

(25 - 18) = 7

Step 2:

Doing multiplication

(25 - 18) × 7 = 7 × 7 = 49

Step 3:

Doing addition

(25 - 18) × 7 + 2 = 49 + 2 = 51

Step 4:

So (25 - 18) × 7 + 2 = 51

Q 5 - Evaluate the following expression using the order of operations

11 − 3 × 2

A - 5

B - 6

C - 8

D - 16

Answer : A

Explanation

Step 1:

Doing multiplication first

3 × 2 = 6

Step 2:

Doing subtraction

11 − 3 × 2 = 11 – 6 = 5

Step 3:

So 11 − 3 × 2 = 5

Q 6 - Evaluate the following expression using the order of operations

24 ÷ 4 – 5

A - 0

B - 1

C - 2

D - 4

Answer : B

Explanation

Step 1:

Doing divsion first

24 ÷ 4 = 6

Step 2:

Doing subtraction

24 ÷ 4 – 5 = 6 – 5 = 1

Step 3:

So 24 ÷ 4 – 5 = 1

Q 7 - Evaluate the following expression using the order of operations

(24 - 8) x 5 − 50

A - 10

B - 15

C - 30

D - 40

Answer : C

Explanation

Step 1:

Simplifying the parentheses

(24 - 8) = 16

Step 2:

Doing multiplication

(24 - 8) × 5 = 16 × 5 = 80

Step 3:

Doing subtraction

(24 - 8) × 5 – 50 = 80 – 50 = 30

Step 4:

So (24 - 8) × 5 – 50 = 30

Q 8 - Evaluate the following expression using the order of operations

9 + 4 x 7

A - 32

B - 35

C - 36

D - 37

Answer : D

Explanation

Step 1:

Multiplying first

4 × 7 = 28

Step 2:

Adding next

9 + 4 × 7 = 9 + 28 = 37

Step 3:

So 9 + 4 × 7 = 37

Q 9 - Evaluate the following expression using the order of operations

42 ÷ 3 − 13

A - 0

B - 1

C - 2

D - 3

Answer : B

Explanation

Step 1:

Dividing first

42 ÷ 3 = 14

Step 2:

Subtracting next

42 ÷ 3 – 13 = 14 – 13 = 1

Step 3:

So 42 ÷ 3 – 13 = 1

Q 10 - Evaluate the following expression using the order of operations

81 ÷ 3 – 6 × 2 + 2

A - 17

B - 19

C - 21

D - 23

Answer : A

Explanation

Step 1:

Dividing first

81 ÷ 3 = 27

Step 2:

Multiplying next

6 × 2 = 12

Step 3:

Adding and subtracting

81 ÷ 3 – 6 × 2 + 2 = 27 – 12 + 2 = 17

Step 4:

So 81 ÷ 3 – 6 × 2 + 2 = 17


introduction_to_order_of_operations.htm

Advertisements