Comparing a Numerical Expression With a Number Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Comparing a Numerical Expression With a Number. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Use <, >, or = to compare the numerical expression and the number

75 ÷ (5 × 3) 4

A - 75 ÷ (5 × 3) < 4

B - 75 ÷ (5 × 3) > 4

C - 75 ÷ (5 × 3) = 4

D - 75 ÷ (5 × 2) > 4

Answer : B

Explanation

Step 1:

(5 × 3) = 15

Step 2:

75 ÷ (5 × 3) = 75 ÷ 15 = 5

Step 3:

5 > 4

Step 4:

So 75 ÷ (5 × 3) > 4

Q 2 - Use <, >, or = to compare the numerical expression and the number

96 ÷ (8 × 2) 7

A - 96 ÷ (8 × 2) > 7

B - 96 ÷ (8 × 2) = 7

C - 96 ÷ (8 × 2) < 7

D - 96 ÷ (8 + 2) < 7

Answer : C

Explanation

Step 1:

(8 × 2) = 16

Step 2:

96 ÷ (8 × 2) = 96 ÷ 16 = 6

Step 3:

6 < 7

Step 4:

So 96 ÷ (8 × 2) < 7

Q 3 - Use <, >, or = to compare the numerical expression and the number

72 ÷ (3 × 3) 6

A - 72 ÷ (3 × 3) > 6

B - 72 ÷ (3 × 3) < 6

C - 72 ÷ (3 × 3) = 6

D - 72 ÷ (3 × 4) > 6

Answer : A

Explanation

Step 1:

(3 × 3) = 9

Step 2:

72 ÷ (3 × 3) = 72 ÷ 9 = 8

Step 3:

8 > 6

Step 4:

So 72 ÷ (3 × 3) > 6

Q 4 - Use <, >, or = to compare the numerical expression and the number

95 ÷ (5 + 14) 5

A - 96 ÷ (5 + 14) = 5

B - 95 ÷ (5 + 14) > 5

C - 95 ÷ (5 + 14) < 5

D - 95 ÷ (5 + 14) = 5

Answer : D

Explanation

Step 1:

(5 + 14) = 19

Step 2:

95 ÷ (5 + 14) = 95 ÷ 19 = 5

Step 3:

5 = 5

Step 4:

So 95 ÷ (5 + 14) = 5

Q 5 - Use <, >, or = to compare the numerical expression and the number

91 ÷ (10 + 3) 9

A - 91 ÷ (10 + 3) > 9

B - 91 ÷ (10 + 3) < 9

C - 90 ÷ (10 + 3) = 9

D - 91 ÷ (10 + 3) < 9

Answer : B

Explanation

Step 1:

(10 + 3) = 13

Step 2:

91 ÷ (10 + 3) = 91 ÷ 13 = 7

Step 3:

7 < 9

Step 4:

So, 91 ÷ (10 + 3) < 9

Q 6 - Use <, >, or = to compare the numerical expression and the number

84 ÷ (4 × 3) 6

A - 84 ÷ (4 × 3) > 6

B - 84 ÷ (4 × 3) = 6

C - 84 ÷ (4 × 3) < 6

D - 84 ÷ (4 × 3) > 7

Answer : A

Explanation

Step 1:

(4 × 3) = 12

Step 2:

84 ÷ (4 × 3) = 84 ÷ 12 = 7

Step 3:

7 > 6

Step 4:

So, 84 ÷ (4 × 3) > 6

Q 7 - Use <, >, or = to compare the numerical expression and the number

72 ÷ (15 9) 13

A - 72 ÷ (15 − 9) > 13

B - 72 ÷ (15 − 19) < 13

C - 72 ÷ (15 − 9) < 13

D - 72 ÷ (15 − 9) = 13

Answer : C

Explanation

Step 1:

(15 − 9) = 6

Step 2:

72 ÷ (15 − 9) = 72 ÷ 6 = 12

Step 3:

12 < 13

Step 4:

So, 72 ÷ (15 − 9) < 13

Q 8 - Use <, >, or = to compare the numerical expression and the number

85 ÷ (14 + 3) 4

A - 85 ÷ (14 + 3) < 4

B - 85 ÷ (14 + 3) > 4

C - 85 ÷ (14 + 3) = 4

D - 84 ÷ (14 + 3) > 4

Answer : B

Explanation

Step 1:

(14 + 3) = 17

Step 2:

85 ÷ (14 + 3) = 85 ÷ 17 = 5

Step 3:

5 > 4

Step 4:

So, 85 ÷ (14 + 3) > 4

Q 9 - Use <, >, or = to compare the numerical expression and the number

136 ÷ (20 3) 8

A - 136 ÷ (20 − 3) = 9

B - 136 ÷ (20 − 3) > 8

C - 136 ÷ (20 − 3) < 8

D - 136 ÷ (20 − 3) = 8

Answer : D

Explanation

Step 1:

(20 − 3) = 17

Step 2:

136 ÷ (20 − 3) = 136 ÷ 17 = 8

Step 3:

8 = 8

Step 4:

So, 136 ÷ (20 − 3) = 8

Q 10 - Use <, >, or = to compare the numerical expression and the number

112 ÷ (8 × 2) 5

A - 112 ÷ (8 × 2) > 5

B - 112 ÷ (8 × 2) < 5

C - 112 ÷ (8 × 2) = 5

D - 112 ÷ (8 × 2) > 7

Answer : A

Explanation

Step 1:

(8 × 2) = 16

Step 2:

112 ÷ (8 × 2) = 112 ÷ 16 = 7

Step 3:

7 > 5

Step 4:

So, 112 ÷ (8 × 2) > 5


comparing_numerical_expression_with_number.htm

Advertisements
E-Books Store