Comparing Numerical Expressions With Parentheses Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Comparing Numerical Expressions With Parentheses. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Compare the following expressions using the symbols <, >, =

(28 - 4) ÷ 3 2 + (6 - 2)

A - 8 < 6

B - 8 > 6

C - 8 = 6

D - 9 > 6

Answer : B

Explanation

Step 1:

We first simplify the first expression.

28 − 4 = 24

So (28 − 4) ÷ 3 = 24 ÷ 3 = 8

Step 2:

Next we simplify the second expression

6 − 2 = 4

So 2 + (6 − 2) = 2 + 4 = 6

Step 3:

Since 8 > 6, the correct comparison is

(28 − 4) ÷ 3 > 2 + (6 − 2)

Q 2 - Compare the following expressions using the symbols <, >, =

(23 + 5) ÷ 7 5 + (5 - 4)

A - 4 < 6

B - 4 > 6

C - 4 = 6

D - 5 < 6

Answer : A

Explanation

Step 1:

We first simplify the first expression.

23 + 5 = 28

So (23 + 5) ÷ 7 = 28 ÷ 7 = 4

Step 2:

Next we simplify the second expression

5 − 4 = 1

So 5 + (5 − 4) = 5 + 1 = 6

Step 3:

Since 4 < 6, the correct comparison is

(23 + 5) ÷ 7 < 5 + (5 − 4)

Q 3 - Compare the following expressions using the symbols <, >, =

(8 + 4) ÷ 3 2 + (5 - 3)

A - 4 < 4

B - 4 < 5

C - 4 = 4

D - 4 > 4

Answer : C

Explanation

Step 1:

We first simplify the first expression.

8 + 4 = 12

So (8 + 4) ÷ 3 = 12 ÷ 3 = 4

Step 2:

Next we simplify the second expression

5 − 3 = 2

So 2 + (5 − 3) = 2 + 2 = 4

Step 3:

Since 4 = 4, the correct comparison is

(8 + 4) ÷ 3 = 2 + (5 − 3)

Q 4 - Compare the following expressions using the symbols <, >, =

(25 - 1) ÷ 8 11 - 3 × (1 + 2)

A - 3 < 2

B - 3 = 2

C - 3 < 4

D - 3 > 2

Answer : D

Explanation

Step 1:

We first simplify the first expression.

25 − 1 = 24

So (25 − 1) ÷ 8 = 24 ÷ 8 = 3

Step 2:

Next we simplify the second expression

1 + 2 = 3

So 11 − 3(1 + 2) = 11 − 9 = 2

Step 3:

Since 3 > 2, the correct comparison is

(25 − 1) ÷ 8 > 11 − 3(1 + 2)

Q 5 - Compare the following expressions using the symbols <, >, =

(6 + 0) ÷ 3 10 - 6 × (0 + 1)

A - 2 < 4

B - 2 < 3

C - 2 > 4

D - 2 = 4

Answer : A

Explanation

Step 1:

We first simplify the first expression.

6 + 0 = 6

So (6 + 0) ÷ 3 = 6 ÷ 3 = 2

Step 2:

Next we simplify the second expression

0 + 1 = 1

So 10 − 6(0 + 1) = 10 − 6 = 4

Step 3:

Since 2 < 4, the correct comparison is

(6 + 0) ÷ 3 < 10 − 6(0 + 1)

Q 6 - Compare the following expressions using the symbols <, >, =

(17 + 10) ÷ 9 19 - 6 × (1 + 2)

A - 3 < 1

B - 3 > 1

C - 3 = 1

D - 3 > 2

Answer : B

Explanation

Step 1:

We first simplify the first expression.

17 + 10 = 27

So (17 + 10) ÷ 9 = 27 ÷ 9 = 3

Step 2:

Next we simplify the second expression

1 + 2 = 3

So 19 − 6(1 + 2) = 19 − 18 = 1

Step 3:

Since 3 > 1, the correct comparison is

(17 + 10) ÷ 9 > 19 − 6(1 + 2)

Q 7 - Compare the following expressions using the symbols <, >, =

(8 - 4) ÷ 2 1 + (4 - 2)

A - 2 < 4

B - 2 = 3

C - 2 > 3

D - 2 < 3

Answer : D

Explanation

Step 1:

We first simplify the first expression.

8 − 4 = 4

So (8 − 4) ÷ 2 = 4 ÷ 2 = 2

Step 2:

Next we simplify the second expression

4 − 2 = 2

So 1 + (4 − 2) = 1 + 2 = 3

Step 3:

Since 2 < 3, the correct comparison is

(8 − 4) ÷ 2 < 1 + (4 − 2)

Q 8 - Compare the following expressions using the symbols <, >, =

(16 + 9) ÷ 5 2 + (5 - 2)

A - 5 < 5

B - 5 = 5

C - 5 < 6

D - 5 > 5

Answer : B

Explanation

Step 1:

We first simplify the first expression.

16 + 9 = 25

So (16 + 9) ÷ 5 = 25 ÷ 5 = 5

Step 2:

Next we simplify the second expression

5 − 2 = 3

So 2 + (5 − 2) = 2 + 3 = 5

Step 3:

Since 5 = 5, the correct comparison is

(16 + 9) ÷ 5 = 2 + (5 − 2)

Q 9 - Compare the following expressions using the symbols <, >, =

(19 - 1) ÷ 3 23 - 6 × (1 + 2)

A - 6 = 5

B - 6 < 5

C - 6 > 5

D - 6 > 4

Answer : C

Explanation

Step 1:

We first simplify the first expression.

19 − 1 = 18

So 19 − 1 ÷ 3 = 18 ÷ 3 = 6

Step 2:

Next we simplify the second expression

1 + 2 = 3

So 23 − 6(1 + 2) = 23 − 18 = 5

Step 3:

Since 6 > 5, the correct comparison is

19 − 1 ÷ 3 > 23 − 6(1 + 2)

Q 10 - Compare the following expressions using the symbols <, >, =

(18 2) ÷ 4 3 + (4 + 2)

A - 4 < 9

B - 4 = 9

C - 4 > 9

D - 4 < 8

Answer : A

Explanation

Step 1:

We first simplify the first expression.

18 − 2 = 16

So (18 − 2) ÷ 4 = 16 ÷ 4 = 4

Step 2:

Next we simplify the second expression

4 + 2 = 6

So 3 + (4 + 2) = 3 + 6 = 9

Step 3:

Since 4 < 9, the correct comparison is

(18 − 2) ÷ 4 < 3 + (4 + 2)


comparing_numerical_expressions_with_parentheses.htm