Estimating a Quotient of Whole Numbers Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Estimating a Quotient of Whole Numbers. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Estimate the quotient 3759 ÷ 836 by first rounding each number so that it has only one non-zero digit.

A - 4

B - 5

C - 3

D - 6

Answer : B

Explanation

Step 1:

Rounding 3759 so that it has only one non-zero digit is rounding it to nearest thousand.

3759 rounds to nearest thousand as 4000 as hundreds digit 7 is > 5.

Step 2:

Rounding 836 so that it has only one non-zero digit is rounding it to nearest hundred.

836 rounds to nearest hundred as 800 as tens digit 3 is < 5.

Step 3:

The estimated quotient after rounding each number so that it has only one non-zero digit is

4000 ÷ 800 = 5

Q 2 - Estimate the quotient 8103 ÷ 178 by first rounding each number to the nearest ten.

A - 45

B - 40

C - 50

D - 55

Answer : A

Explanation

Step 1:

Rounding 8103 to nearest ten.

8103 rounds to nearest ten as 8100 as ones digit 3 is < 5.

Step 2:

Rounding 178 to nearest ten.

178 rounds to nearest ten as 180 as ones digit 8 is > 5.

Step 3:

The estimated quotient after rounding each number to the nearest ten is

8100 ÷ 180 = 45

Q 3 - Estimate the quotient 7623 ÷ 467 by first rounding each number so that it has only one non-zero digit.

A - 12

B - 15

C - 16

D - 18

Answer : C

Explanation

Step 1:

Rounding 7623 so that it has only one non-zero digit is rounding it to nearest thousand.

7623 rounds to nearest thousand as 8000 as hundreds digit 6 is > 5.

Step 2:

Rounding 467 so that it has only one non-zero digit is rounding it to nearest hundred.

467 rounds to nearest hundred as 500 as tens digit 6 is > 5.

Step 3:

The estimated quotient after rounding each number so that it has only one non-zero digit is

8000 ÷ 500 = 16

Q 4 - Estimate the quotient 3238 ÷ 760 by first rounding each number to the nearest hundred.

A - 8

B - 6

C - 5

D - 4

Answer : D

Explanation

Step 1:

Rounding 3238 to nearest hundred.

3238 rounds to nearest hundred as 3200 as tens digit 3 is < 5.

Step 2:

Rounding 760 to nearest hundred.

760 rounds to nearest hundred as 800 as tens digit 6 is > 5.

Step 3:

The estimated quotient after rounding each number to the nearest hundred is

3200 ÷ 800 = 4

Q 5 - Estimate the quotient 8643 ÷ 478 by first rounding each number to the nearest ten.

A - 18

B - 16

C - 15

D - 12

Answer : A

Explanation

Step 1:

Rounding 8643 to nearest ten.

8643 rounds to nearest ten as 8640 as ones digit 3 is < 5.

Step 2:

Rounding 478 to nearest ten.

478 rounds to nearest ten as 480 as ones digit 8 is > 5.

Step 3:

The estimated quotient after rounding each number to the nearest ten is

8640 ÷ 480 = 18

Q 6 - Estimate the quotient 9150 ÷ 360 by first rounding each number to the nearest hundred.

A - 21

B - 22

C - 23

D - 24

Answer : C

Explanation

Step 1:

Rounding 9150 to nearest hundred.

9150 rounds to nearest hundred as 9200 as tens digit is 5.

Step 2:

Rounding 360 to nearest hundred.

360 rounds to nearest hundred as 400 as tens digit 6 is > 5.

Step 3:

The estimated quotient after rounding each number to the nearest hundred is

9200 ÷ 400 = 23

Q 7 - Estimate the quotient 3504 ÷ 248 by first rounding each number to the nearest ten.

A - 12

B - 14

C - 15

D - 16

Answer : B

Explanation

Step 1:

Rounding 3504 to nearest ten.

3504 rounds to nearest ten as 3500 as ones digit 4 is < 5.

Step 2:

Rounding 248 to nearest ten.

248 rounds to nearest ten as 250 as ones digit 8 is > 5.

Step 3:

The estimated quotient after rounding each number to the nearest ten is

3500 ÷ 250 = 14

Q 8 - Estimate the quotient 9370 ÷ 346 by first rounding each number so that it has only one non-zero digit.

A - 32

B - 25

C - 28

D - 30

Answer : D

Explanation

Step 1:

Rounding 9370 so that it has only one non-zero digit is rounding it to nearest thousand.

9370 rounds to nearest thousand as 9000 as hundreds digit 3 is < 5.

Step 2:

Rounding 346 so that it has only one non-zero digit is rounding it to nearest hundred.

346 rounds to nearest hundred as 300 as tens digit 4 is < 5.

Step 3:

The estimated quotient after rounding each number so that it has only one non-zero digit is

9000 ÷ 300 = 30

Q 9 - Estimate the quotient 4549 ÷ 938 by first rounding each number to the nearest hundred.

A - 6

B - 4

C - 5

D - 8

Answer : C

Explanation

Step 1:

Rounding 4549 to nearest hundred.

4549 rounds to nearest hundred as 4500 as tens digit 4 is < 5.

Step 2:

Rounding 938 to nearest hundred.

938 rounds to nearest hundred as 900 as tens digit 3 is < 5.

Step 3:

The estimated quotient after rounding each number to the nearest hundred is

4500 ÷ 900 = 5

Q 10 - Estimate the quotient 6978 ÷ 246 by first rounding each number so that it has only one non-zero digit.

A - 32

B - 35

C - 36

D - 38

Answer : B

Explanation

Step 1:

Rounding 6978 so that it has only one non-zero digit is rounding it to nearest thousand.

6978 rounds to nearest thousand as 7000 as hundreds digit 9 is > 5.

Step 2:

Rounding 246 so that it has only one non-zero digit is rounding it to nearest hundred.

246 rounds to nearest hundred as 200 as tens digit 4 is < 5.

Step 3:

The estimated quotient after rounding each number so that it has only one non-zero digit is

7000 ÷ 200 = 35


estimating_quotient_of_whole_numbers.htm

Advertisements
E-Books Store