Estimating a Difference of Whole Numbers Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Estimating a Difference of Whole Numbers. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Estimate the difference 3,664 − 1,486 by first rounding each number to the nearest hundred.

A - 2100

B - 2200

C - 2000

D - 2300

Answer : B

Explanation

Step 1:

Rounding 3664 to nearest hundred is 3700, as tens digit 6 > 5

Step 2:

Rounding 1486 to nearest hundred is 1500, as tens digit 8 > 5

Step 3:

So the estimated difference by rounding each number to the nearest hundred is

3,700 − 1,500 = 2,200

Q 2 - Estimate the difference 8,023 − 6,824 by first rounding each number to the nearest hundred.

A - 1000

B - 1100

C - 1300

D - 1200

Answer : D

Explanation

Step 1:

Rounding 8023 to nearest hundred is 8000, as tens digit 2 < 5

Step 2:

Rounding 6824 to nearest hundred is 6800, as tens digit 2 < 5

Step 3:

So the estimated difference by rounding each number to the nearest hundred is

8,000 − 6,800 = 1,200

Q 3 - Estimate the difference 46,754 − 42,386 by first rounding each number to the nearest thousand

A - 5000

B - 4000

C - 3000

D - 6000

Answer : A

Explanation

Step 1:

Rounding 46754 to nearest thousand is 47000, as hundreds digit 7 > 5

Step 2:

Rounding 42386 to nearest thousand is 42000, as hundreds digit 3 < 5

Step 3:

So the estimated difference by rounding each number to the nearest thousand is

47,000 − 42,000 = 5,000

Q 4 - Estimate the difference 4,836 − 2,453 by first rounding each number to the nearest hundred.

A - 2100

B - 2200

C - 2300

D - 2400

Answer : C

Explanation

Step 1:

Rounding 4836 to nearest hundred is 4800, as tens digit 3 < 5

Step 2:

Rounding 2453 to nearest hundred is 2500, as tens digit is 5

Step 3:

So the estimated difference by rounding each number to the nearest hundred is

4,800 − 2,500 = 2,300

Q 5 - Estimate the difference 7,639 − 4,767 by first rounding each number to the nearest hundred.

A - 2700

B - 2800

C - 2900

D - 2600

Answer : B

Explanation

Step 1:

Rounding 7639 to nearest hundred is 7600, as tens digit 3 < 5

Step 2:

Rounding 4767 to nearest hundred is 4800, as tens digit 6 > 5

Step 3:

So the estimated difference by rounding each number to the nearest hundred is

7,600 − 4,800 = 2,800

Q 6 - Estimate the difference 41,814 − 26,095 by first rounding each number to the nearest thousand

A - 14000

B - 15000

C - 16000

D - 17000

Answer : C

Explanation

Step 1:

Rounding 41814 to nearest thousand is 42000, as hundreds digit 8 > 5

Step 2:

Rounding 26095 to nearest thousand is 26000, as hundreds digit 0 < 5

Step 3:

So the estimated difference by rounding each number to the nearest thousand is

42,000 − 26,000 = 16,000

Q 7 - Estimate the difference 24,921 − 18,538 by first rounding each number to the nearest thousand.

A - 5000

B - 8000

C - 7000

D - 6000

Answer : D

Explanation

Step 1:

Rounding 24921 to nearest thousand is 25000, as hundreds digit 9 > 5

Step 2:

Rounding 18538 to nearest thousand is 19000, as hundreds digit is 5

Step 3:

So the estimated difference by rounding each number to the nearest thousand is

25,000 − 19,000 = 6,000

Q 8 - Estimate the difference 36,718 − 21,452 by first rounding each number to the nearest thousand

A - 16000

B - 14000

C - 15000

D - 17000

Answer : A

Explanation

Step 1:

Rounding 36718 to nearest thousand is 37000, as hundreds digit 7 > 5

Step 2:

Rounding 21452 to nearest thousand is 21000, as hundreds digit 4 < 5

Step 3:

So the estimated difference by rounding each number to the nearest thousand is

37,000 − 21,000 = 16,000

Q 9 - Estimate the difference 8,462 − 5,946 by first rounding each number to the nearest hundred.

A - 2400

B - 2500

C - 2600

D - 2300

Answer : C

Explanation

Step 1:

Rounding 8462 to nearest hundred is 8500, as tens digit 6 > 5

Step 2:

Rounding 5946 to nearest hundred is 5900, as tens digit 4 < 5

Step 3:

So the estimated difference by rounding each number to the nearest hundred is

8,500 − 5,900 = 2,600

Q 10 - Estimate the difference 85,493 − 65,864 by first rounding each number to the nearest thousand.

A - 18000

B - 17000

C - 16000

D - 19000

Answer : D

Explanation

Step 1:

Rounding 85493 to nearest thousand is 85000, as hundreds digit 4 < 5

Step 2:

Rounding 65864 to nearest thousand is 66000, as hundreds digit 8 > 5

Step 3:

So the estimated difference by rounding each number to the nearest thousand is

85,000 − 66,000 = 19,000


estimating_difference_of_whole_numbers.htm

Advertisements