Geography - Online Quiz


Advertisements


Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Geography. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Consider the following statements:

1. Mangroves are highly productive ecosystems; in this system, trees of different species grow fast and with varying height.

2. Mangroves are breeding and spawning ground for many varieties of fish.

Select the correct answer from the given codes:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both 1 & 2

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

N/A

Q 2 - Which one of the following is not a part of the Chota Nagpur Mineral Belt?

A - Jharkhand

B - Chhattisgarh

C - Odisha

D - Maharashtra

Answer : D

Explanation

The regions of Chota Nagpur Mineral Belts are Jharkhand, Chhattisgarh, Odisha, Bihar, and West Bengal.

Q 3 - Consider the following statements:

1. The moon’s gravitational force and the sun’s gravitational force are the major cause of the occurrence of tides.

2. The ‘tide-generating’ force is basically the difference between the two forces, namely the gravitational force of the moon and the centrifugal force.

Select the correct answer from the given codes:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both 1 & 2

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

N/A

Q 4 - In which of the following years, oil is discovered in India first time?

A - 1860

B - 1858

C - 1868

D - 1870

Answer : A

Explanation

The first time, oil in India was discovered in 1860 nearby Margherita (Upper Assam) by the Assam Railway and Trading Company.

Q 5 - How much time does Earth take to pass through 150 longitudes?

A - 48 minutes

B - 60 minutes

C - 75 minutes

D - 90 minutes

Answer : B

Explanation

The earth makes one complete revolution (i.e. of 360°) in 24 hours; therefore, if divide 360 by 24, then we find that the earth takes 1 hour to pass through 15°.

Q 6 - Which one of the following states has the maximum salinity affected area/soil?

A - Punjab

B - Haryana

C - Uttar Pradesh

D - Rajasthan

Answer : C

Explanation

With 12.96 lakh hectares salinity affected area, Uttar Pradesh stands first in the list followed by Punjab, Gujarat, and Rajasthan.

Q 7 - Consider the following statements:

1. Mycorrhizal fungi acts as chemical fertilizer.

2. Mycorrhizal fungi protect plants from the disease.

Select the correct answer from the given codes:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : B

Explanation

Mycorrhizal fungi acts as bio-fertilizer.

Q 8 - Who did first use the term ‘Big Bang?’

A - Amo Penzias

B - Robert Wilson

C - Fred Hoyle

D - Laplace

Answer : C

Explanation

Professor Sir Fred Hoyle first used the term ‘Big Bang’ to describe an academic theory on the creation of cosmos.

Answer : A

Explanation

Horticulture is the science and culture of fruits, vegetables, and other ornamental plants.

Q 10 - Ferrel Cell is located between ………………

A - 00 and 200

B - 200 and 400

C - 300 and 600

D - 600 and 900

Answer : C

Explanation

Ferrel Cell is a mid-latitude cell that forms between 300 and 600 latitudes in both the hemisphere.

Answer : A

Explanation

N/A

Q 12 - Consider the following statements:

1. The first cotton textile factory was established at Mumbai in 1854.

2. The first jute mill was established at Rishira near Calcutta (now Kolkata) in 1855.

3. The iron and steel industry, established at Jamshedpur in 1907-08, was the first steel industry in India.

Select the correct answer from the given codes:

A - All correct

B - Only 1 & 2

C - Only 1 & 3

D - Only 2 & 3

Answer : B

Explanation

The first iron and steel charcoal plant was established at Port-Navo (Tamil Nadu) in the early 1850s; however, it was not successful, as it was closed in 1886. Thereafter, the first iron and steel industry established in 1874 by Bengal Iron Works Ltd. at Kulti, it was also closed in 1881.

Q 13 - Mastitis disease is caused by ……

A - Fungi

B - Virus

C - Bacteria

D - Blood transfusion

Answer : C

Explanation

Mastitis is a bacterial disease normally affects cattle.

Q 14 - In reference to Earthquake, consider the following statements:

1. P waves can travel through all medium including Solid, Liquids, and Gases.

2. P waves are also known as the longitudinal or compressional waves.

Select the correct answer from the given codes:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both 1 & 2

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

P waves are analogous to sound waves.

Q 15 - Consider the following statements:

1. The Gangasagar Island is located on the continental shelf of Bay of Bengal.

2. Rich in mangrove swamps, the island is the home of the endangered Royal Bengal Tiger.

Select the correct answer from the given codes:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both 1 & 2

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

The Gangasagar island is also known as the popular Hindu Pilgrim Center.

Q 16 - Orinoco region of Venezuela is known for ………………………

A - Petroleum

B - Copper

C - Coal

D - Beautiful Lake

Answer : A

Explanation

Venezuela is the largest oil producing and exporting country in South America.

Q 17 - In respect of the Atomic Power station, which one of the following pairs is incorrectly matched?

A - Kudankulam Tamil Nadu

B - Kaiga Karnataka

C - Jaitpur Maharashtra

D - Kovvada Chhattisgarh

Answer : D

Explanation

Located in Andhra Pradesh, Kovvada is a planned atomic power station.

Q 18 - Athabasca region in western Canada is known for …………

A - Petroleum

B - Copper

C - National Park

D - Beautiful Lake

Answer : A

Explanation

Athabasca region is the largest oil field in Canada.

Q 19 - Consider the following statements:

1. It has soft white wood.

2. it is used for the commercial purpose on large scale.

Based on the given information, find name of the tree from the given options:

A - Blue-pine

B - Deodar

C - Spruce

D - White Willow

Answer : C

Explanation

Spruce is normally found in the Himalayan regions at the altitude of more than 2100 meter above the sea level. Its wood is used in making railway sleeper, cabinets, etc.

Q 20 - Which one of the following regions has no marshy soil?

A - Northern Bihar

B - Coastal parts of Orissa

C - West Bengal

D - Maharashtra

Answer : D

Explanation

N/A


geography_online_quiz.htm

Advertisements