Chemistry Part 2 Online Quiz


Advertisements

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Chemistry. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Consider the following statements:

1. Baking soda normally is used in fire extinguishers.

2. Gypsum is typically used in manufacturing of plaster of paris.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

N/A

Q 2 - Consider the following statements:

1. The number of proton or electron in an atom of the element is called atomic number.

2. The sum of number or protons and neutrons in an atom of the element is known as mass number.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

N/A

Q 3 - Which among the following is used as anaesthetics?

A - Ammonia

B - Ether

C - Ethylene

D - Krypton

Answer : B

Explanation

Ether is also used in industrial process.

Q 4 - In reference to periodic table, which among the following does not belong to alkali group?

A - Hydrogen

B - Lithium

C - Potassium

D - Beryllium

Answer : D

Explanation

Alkali group belongs to group one.

Q 5 - …………… is a radioactive isotope of hydrogen.

A - Tritium

B - Duterium

C - Diproton

D - Plutonium

Answer : A

Explanation

Tritium consists of one proton, two neutrons, and one electron.

Q 6 - The process, used for the preparation of saturated or unsaturated hydrocarbons by the electrolysis of solutions of the alkali salts of aliphatic carboxylic acids, is known as …

A - Haber Process

B - Kolbe Reaction

C - Salvay Process

D - Bayer Process

Answer : B

Explanation

N/A

Q 7 - Which among the following is the main constituent of shampoo?

A - Sodium lauryl sulfate

B - Calcium lauryl sulfate

C - Magnesium chloride

D - A & C

Answer : A

Explanation

Sodium lauryl sulfate is used to soften the water.

Q 8 - Oxygen (O) is an element of …

A - s block

B - p block

C - d block

D - f block

Answer : B

Explanation

Atomic number of Oxygen is 8.

Q 9 - Consider the following statements:

1. Because of oxidation, Chlorine gas bleaches the color of flowers.

2. Urea contains about 76 percent nitrogen.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : A

Explanation

Urea contains about 46 percent nitrogen.

Q 10 - Which among the following is used in RDX to increase the temperature and the speed of fire?

A - Aluminum powder

B - Sodium nitrate

C - Carbon

D - Potassium

Answer : A

Explanation

RDX is also popular as plasticizer; it is highly explosive.

Q 11 - Consider the following statements:

1. Glass makes a soluble silicate in hydrofluoric acid.

2. Hydrofluoric acid cannot be stored in glass containers.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

N/A

Q 12 - Which among the following is used in ointment?

A - Zinc

B - Zinc oxide

C - Zinc Chloride

D - Calcium carbide

Answer : B

Explanation

The chemical formula of zinc oxide is ZnO.

Q 13 - Which among the following is used in cancer treatment?

A - Cobalt 60

B - Copper 58

C - Sodium oxide

D - Chloride

Answer : A

Explanation

Cobalt-60 releases beta radioactive isotope.

Q 14 - In reference to hardness of water, consider the following statements:

1. The temporary hardness is removed by boiling the water.

2. The permanent hardness is removed by soda ash process.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

Temporary hardness is also removed by Clark’s method and permanent hardness is also removed by permutit process.

Q 15 - Which among the following is used as fuel for lighters?

A - Helium

B - Propane

C - Butane

D - Radon

Answer : C

Explanation

Butane is also used as domestic fuel.

Q 16 - Brass is composition of Copper and …

A - Nickel

B - Zinc

C - Aluminum

D - Lead

Answer : B

Explanation

Brass is used in making utensils.

Q 17 - Which among the following is used in plastics?

A - Ammonia

B - Ether

C - Ethylene

D - Krypton

Answer : C

Explanation

N/A

Q 18 - Consider the following statements:

1. Nitrogenous fertilizers increase the protein content essential for the plants’ growth.

2. Urea contains about 47 percent nitrogen.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

N/A

Q 19 - …………………... is used in election (while voting) as marker.

A - Silver chloride

B - Silver iodide

C - Silver nitrate

D - Zinc oxide

Answer : C

Explanation

The chemical formula of silver nitrate is AgNO3.

Q 20 - Which among the following is used in manufacturing of Vanaspati ghee, alcohol, etc?

A - Oxygen

B - Hydrogen

C - Helium

D - Argon

Answer : B

Explanation

N/A

chemistry_part2_online_quiz.htm
Advertisements