Prime Factorization Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Prime Factorization. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Which of the following shows the prime factorization of 24?

A - 2 × 2 × 2 × 3 × 3

B - 2 × 2 × 2 × 3

C - 2 × 2 × 2 × 2 × 3

D - 2 × 2 × 3 × 3

Answer : B

Explanation

Step 1:

We can breakdown 24 into its factors as shown below.

24 = 3 × 8;

8 = 2 × 4;

4 = 2 × 2.

Step 2:

So the prime factorization of 24 is

= 2 × 2 × 2 × 3.

Q 2 - Which of the following shows the prime factorization of 27?

A - 2 × 2 × 3

B - 2 × 3 × 5

C - 3 × 3 × 3

D - 2 × 3 × 3

Answer : C

Explanation

Step 1:

We can breakdown 27 into its factors as shown below.

27 = 3 × 9;

9 = 3 × 3;

Step 2:

So the prime factorization of 27 is

= 3 × 3 × 3.

Q 3 - Which of the following shows the prime factorization of 32?

A - 2 × 2 × 2 × 2 × 2

B - 2 × 2 × 2 × 3 × 2

C - 2 × 2 × 3 × 3 × 2

D - 2 × 3 × 3 × 3 × 2

Answer : A

Explanation

Step 1:

We can breakdown 32 into its factors as shown below.

32 = 2 × 16;

16 = 2 × 8;

8 = 2 × 4;

4 = 2 × 2.

Step 2:

So the prime factorization of 32 is

= 2 × 2 × 2 × 2 × 2.

Q 4 - Which of the following shows the prime factorization of 36?

A - 2 × 2 × 2 × 2

B - 2 × 2 × 2 × 3

C - 2 × 3 × 3 × 3

D - 2 × 2 × 3 × 3

Answer : D

Explanation

Step 1:

We can breakdown 36 into its factors as shown below.

36 = 2 × 18;

18 = 2 × 9;

9 = 3 × 3;

Step 2:

So the prime factorization of 36 is

= 2 × 2 × 3 × 3

Q 5 - Which of the following shows the prime factorization of 48?

A - 1 × 2 × 2 × 2 × 2

B - 2 × 2 × 2 × 2 × 3

C - 2 × 2 × 2 × 3 × 3

D - 2 × 2 × 3 × 3 × 3

Answer : B

Explanation

Step 1:

We can breakdown 48 into its factors as shown below.

48 = 3 × 16;

16 = 2 × 8;

8 = 2 × 4;

4 = 2 × 2.

Step 2:

The prime factorization of 48 is

= 2 × 2 × 2 × 2 × 3

Q 6 - Which of the following shows the prime factorization of 50?

A - 2 × 52

B - 22 × 5

C - 2 × 53

D - 23 × 5

Answer : A

Explanation

Step 1:

We can breakdown 50 into its factors as shown below.

50 = 2 × 25;

25 = 5 × 5;

Step 2:

So the prime factorization of 50 is

= 2 × 5 × 5 = 2 × 52

Q 7 - Which of the following shows the prime factorization of 54?

A - 2 × 32

B - 22 × 3

C - 2 × 33

D - 23 × 3

Answer : C

Explanation

Step 1:

We can breakdown 54 into its factors as shown below.

54 = 2 × 27;

27 = 3 × 9;

9 = 3 × 3;

Step 2:

So the prime factorization of 54 is

= 2 × 3 × 3 × 3 = 2 × 33

Q 8 - Which of the following shows the prime factorization of 60?

A - 2 × 32 × 5

B - 22 × 3 × 5

C - 22 × 3 × 7

D - 2 × 3 × 52

Answer : B

Explanation

Step 1:

We can breakdown 60 into its factors as shown below.

60 = 2 × 30;

30 = 2 × 15;

15 = 3 × 5;

Step 2:

So the prime factorization of 60 is

= 2 × 2 × 3 × 5 = 22 × 3 × 5

Q 9 - Which of the following shows the prime factorization of 64?

A - 25

B - 27

C - 36

D - 26

Answer : D

Explanation

Step 1:

We can breakdown 64 into its factors as shown below.

64 = 2 × 32;

32 = 2 × 16;

16 = 2 × 8;

8 = 2 × 4;

4 = 2 × 2.

Step 2:

So the prime factorization of 64 is

= 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2 = 26

Q 10 - Which of the following shows the prime factorization of 84?

A - 22 × 3 × 7

B - 2 × 32 × 7

C - 2 × 3 × 72

D - 21 × 3 × 7

Answer : A

Explanation

Step 1:

We can breakdown 84 into its factors as shown below.

84 = 2 × 42;

42 = 2 × 21;

21 = 3 × 7;

Step 2:

So the prime factorization of 84 is

= 2 × 2 × 3 × 7 = 22 × 3 × 7


prime_factorization.htm

Advertisements
E-Books Store