Introduction to Factoring With Numbers Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Introduction to Factoring With Numbers. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Factor out a common factor of 5 from 35.

A - 5(6 + 1)

B - 5(6 − 1)

C - 5(6 ÷ 1)

D - 5(6 × 1)

Answer : A

Explanation

Step 1:

Given number 35 in expanded form is

35 = 30 + 5

Step 2:

Factoring out 5 from this expanded form

35 = 30 + 5 = 5 × 6 + 5 × 1 = 5(6 + 1)

Q 2 - Factor out a common factor of 2 from 26.

A - 2(10 − 3)

B - 2(10 × 3)

C - 2(10 + 3)

D - 2(10 ÷ 3)

Answer : C

Explanation

Step 1:

Given number 26 in expanded form is

26 = 20 + 6

Step 2:

Factoring out 2 from this expanded form

26 = 20 + 6 = 2 × 10 + 2 × 3 = 2(10 + 3)

Q 3 - Factor out a common factor of 3 from 36.

A - 3(10 ÷ 2)

B - 3(10 + 2)

C - 3(10 − 2)

D - 3(10 × 2)

Answer : B

Explanation

Step 1:

Given number 36 in expanded form is

36 = 30 + 6

Step 2:

Factoring out 3 from this expanded form

36 = 30 + 6 = 3 × 10 + 3 × 2 = 3(10 + 2)

Q 4 - Factor out a common factor of 4 from 48.

A - 4(10 ÷ 2)

B - 4(10 × 2)

C - 4(10 − 2)

D - 4(10 + 2)

Answer : D

Explanation

Step 1:

Given number 48 in expanded form is

48 = 40 + 8

Step 2:

Factoring out 8 from this expanded form

48 = 40 + 8 = 4 × 10 + 4 × 2 = 4(10 + 2)

Q 5 - Factor out a common factor of 6 from 36.

A - 6(5 − 1)

B - 6(5 + 1)

C - 6(5 × 1)

D - 6(5 ÷ 1)

Answer : B

Explanation

Step 1:

Given number 36 in expanded form is

36 = 30 + 6

Step 2:

Factoring out 6 from this expanded form

36 = 30 + 6 = 6 × 5 + 6 × 1 = 6(5 + 1)

Q 6 - Factor out a common factor of 8 from 88.

A - 8(10 × 1)

B - 8(10 − 1)

C - 8(10 + 1)

D - 8(10 ÷ 1)

Answer : C

Explanation

Step 1:

Given number 88 in expanded form is

88 = 80 + 8

Step 2:

Factoring out 8 from this expanded form

88 = 80 + 8 = 8 × 10 + 8 × 1 = 8(10 + 1)

Q 7 - Factor out a common factor of 7 from 77.

A - 7(10 + 1)

B - 7(10 − 1)

C - 7(10 ÷ 1)

D - 7(5 + 1)

Answer : A

Explanation

Step 1:

Given number 77 in expanded form is

77 = 70 + 7

Step 2:

Factoring out 7 from this expanded form

77 = 70 + 7 = 7 × 10 + 7 × 1 = 7(10 + 1)

Q 8 - Factor out a common factor of 3 from 39.

A - 3(10 − 3)

B - 3(10 + 3)

C - 3(10 × 3)

D - 3(10 ÷ 3)

Answer : B

Explanation

Step 1:

Given number 39 in expanded form is

39 = 30 + 9

Step 2:

Factoring out 3 from this expanded form

39 = 30 + 9 = 3 × 10 + 3 × 3 = 3(10 + 3)

Q 9 - Factor out a common factor of 5 from 55.

A - 5(10 ÷ 1)

B - 5(4 + 1)

C - 5(10 − 1)

D - 5(10 + 1)

Answer : D

Explanation

Step 1:

Given number 55 in expanded form is

55 = 50 + 5

Step 2:

Factoring out 5 from this expanded form

55 = 50 + 5 = 5 × 10 + 5 × 1 = 5(10 + 1)

Q 10 - Factor out a common factor of 4 from 84.

A - 4(20 − 1)

B - 4(20 ÷ 1)

C - 4(20 + 1)

D - 4(20 × 1)

Answer : C

Explanation

Step 1:

Given number 84 in expanded form is

84 = 80 + 4

Step 2:

Factoring out 4 from this expanded form

84 = 80 + 4 = 4 × 20 + 4 × 1 = 4(20 + 1)


introduction_to_factoring_with_numbers.htm

Advertisements
E-Books Store