Divisibility Rules for 3 and 9 Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Divisibility Rules for 3 and 9. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Which one of the following numbers is divisible by 3?

A - 20

B - 25

C - 24

D - 32

Answer : C

Explanation

Step 1:

Rule of divisibility by 3: Sum of the digits of the number is divisible by 3.

Step 2:

Only 24 of the given numbers is divisible by 3 as the sum of its digits 2 + 4 = 6 is divisible by 3.

Q 2 - Which one of the following numbers is divisible by 9?

A - 21

B - 27

C - 32

D - 35

Answer : B

Explanation

Step 1:

Rule of divisibility by 9: The sum of the digits of the number is divisible by 9.

Step 2:

Only 27 of the given numbers is divisible by 9 as the sum of its digits 2 + 7 = 9 is divisible by 9.

Q 3 - Which one of the following numbers is divisible by both 3 and 9?

A - 21

B - 30

C - 35

D - 36

Answer : D

Explanation

Step 1:

Rule of divisibility by 3: The sum of the digits of the number is divisible by 3.

Rule of divisibility by 9: The sum of the digits of the number is divisible by 9.

Step 2:

Only 36 of the given numbers is divisible by both 3 and 9 as the sum of its digits 3 + 6 = 9 is divisible by both 3 and 9.

Q 4 - Which one of the following numbers is divisible by 9?

A - 18

B - 24

C - 28

D - 32

Answer : A

Explanation

Step 1:

Rule of divisibility by 9: The sum of the digits of the number is divisible by 9.

Step 2:

Only 18 of the given numbers is divisible by 9 as the sum of its digits 1 + 8 = 9 is divisible by 9.

Q 5 - Which one of the following numbers is divisible by 3?

A - 43

B - 48

C - 52

D - 58

Answer : B

Explanation

Step 1:

Rule of divisibility by 3: The sum of the digits of the number is divisible by 3.

Step 2:

Only 48 of the given numbers is divisible by 3 as the sum of its digits 4 + 8 = 12 is divisible by 3.

Q 6 - Which one of the following numbers is divisible by both 3 and 9?

A - 48

B - 60

C - 63

D - 75

Answer : C

Explanation

Step 1:

Rule of divisibility by 3: The sum of the digits of the number is divisible by 3.

Rule of divisibility by 9: The sum of the digits of the number is divisible by 9.

Step 2:

Only 63 of the given numbers is divisible by both 3 and 9 as the sum of its digits 6 + 3 = 9 is divisible by both 3 and 9.

Q 7 - Which one of the following numbers is divisible by 3?

A - 62

B - 65

C - 67

D - 69

Answer : D

Explanation

Step 1:

Rule of divisibility by 3: The sum of the digits of the number is divisible by 3.

Step 2:

Only 69 of the given numbers is divisible by 3 as the sum of its digits 6 + 9 = 15 is divisible by 3.

Q 8 - Which one of the following numbers is divisible by 9?

A - 81

B - 84

C - 91

D - 93

Answer : A

Explanation

Step 1:

Rule of divisibility by 9: The sum of the digits of the number is divisible by 9.

Step 2:

Only 81 of the given numbers is divisible by 9 as the sum of its digits 8 + 1 = 9 is divisible by 9.

Q 9 - Which one of the following numbers is divisible by 3?

A - 85

B - 87

C - 92

D - 95

Answer : B

Explanation

Step 1:

Rule of divisibility by 3: The sum of the digits of the number is divisible by 3.

Step 2:

Only 87 of the given numbers is divisible by 3 as the sum of its digits 8 + 7 = 15 is divisible by 3.

Q 10 - Which one of the following numbers is divisible by both 3 and 9?

A - 87

B - 89

C - 93

D - 99

Answer : D

Explanation

Step 1:

Rule of divisibility by 3: The sum of the digits of the number is divisible by 3.

Rule of divisibility by 9: The sum of the digits of the number is divisible by 9.

Step 2:

Only 99 of the given numbers is divisible by both 3 and 9 as the sum of its digits 9 + 9 = 18 is divisible by both 3 and 9.


divisibility_rules_for_3_and_9.htm

Advertisements