Least Common Multiple of 3 Numbers Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Least Common Multiple of 3 Numbers. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Find the least common multiple (l. c. m.) of following 3 numbers:

9, 12, 18

A - 24

B - 36

C - 48

D - 72

Answer : B

Explanation

Step 1:

The multiples of 9, 12 and 18 are as follows

9, 18, 27, 36

12, 24, 36

18, 36

Step 2:

Therefore the lcm of 9, 12 and 18 is 36.

Q 2 - Find the least common multiple (l. c. m.) of following 3 numbers:

15, 25, 45

A - 125

B - 150

C - 175

D - 225

Answer : D

Explanation

Step 1:

The multiples of 15, 25, and 45 are as follows

15, 30, 45, 60, 75, 90, 105, 120, 135, 150…225

25, 50, 75, 100, 125, 150, 175, 200, 225

45, 90, 135, 180, 225

Step 2:

Therefore, the lcm of 15, 25 and 45 is 225.

Q 3 - Find the least common multiple (l. c. m.) of following 3 numbers:

18, 36, 48

A - 96

B - 108

C - 144

D - 192

Answer : C

Explanation

Step 1:

The multiples of 18, 36 and 48 are as follows

18, 36, 54, 72, 90, 108, 126, 144

36, 72, 108, 144

48, 96, 144

Step 2:

Therefore, the lcm of 18, 36 and 48 is 144.

Q 4 - Find the least common multiple (l. c. m.) of following 3 numbers:

15, 18, 30

A - 90

B - 108

C - 120

D - 150

Answer : A

Explanation

Step 1:

The multiples of 15, 18 and 30 are

15, 30, 45, 60, 75, 90

18, 36, 54, 72, 90

30, 60, 90

Step 2:

Therefore, the lcm of 15, 18 and 30 is 90.

Q 5 - Find the least common multiple (l. c. m.) of following 3 numbers:

24, 36, 48

A - 96

B - 108

C - 144

D - 172

Answer : C

Explanation

Step 1:

The multiples of 24, 36 and 48 are

24, 48, 72, 96, 120, 144

36, 72, 108, 144

48, 96, 144

Step 2:

Therefore, the lcm of 24, 36 and 48 is 144.

Q 6 - Find the least common multiple (l. c. m.) of following 3 numbers:

26, 52, 65

A - 65

B - 130

C - 195

D - 260

Answer : D

Explanation

Step 1:

The multiples of 26, 52 and 65 are

26, 52, 78, 104, 130, 156, 182, 208, 234, 260

52, 104, 156, 208, 260

65, 130, 195, 260

Step 2:

The lcm of 26, 52 and 65 is therefore 260.

Q 7 - Find the least common multiple (l. c. m.) of following 3 numbers:

24, 32, 48

A - 72

B - 96

C - 108

D - 144

Answer : B

Explanation

Step 1:

The multiples of 24, 32 and 48 are as follows

24, 48, 72, 96

32, 64, 96

48, 96

Step 2:

Therefore, the lcm of 24, 32 and 48 is 96.

Q 8 - Find the least common multiple (l. c. m.) of following 3 numbers:

36, 48, 60

A - 120

B - 180

C - 360

D - 720

Answer : D

Explanation

Step 1:

The multiples of 36, 48 and 60 are as follows

36, 72, 108, 144, 180, 216… 720

48, 96, 144, 192, 240... 720

60, 120, 180… 720

Step 2:

So the lcm of 36, 48 and 60 is 720.

Q 9 - Find the least common multiple (l. c. m.) of following 3 numbers:

18, 54, 72

A - 216

B - 224

C - 256

D - 272

Answer : A

Explanation

Step 1:

The multiples of 18, 54 and 72 are

18, 36, 54, 72, 90, 108, 126, 144…198, 216

54, 108, 162, 216

72, 144, 216

Step 2:

The lcm of 18, 54 and 72 therefore is 216.

Q 10 - Find the least common multiple (l. c. m.) of following 3 numbers:

18, 27, 81

A - 108

B - 135

C - 162

D - 180

Answer : C

Explanation

Step 1:

The multiples of 18, 27 and 81 are

18, 36, 54, 72, 90, 108, 126, 144, 162

27, 54, 81, 108, 135, 162

81, 162

Step 2:

The lcm of 18, 27 and 81 therefore is 162.


least_common_multiple_of_3_numbers.htm

Advertisements