Least Common Multiple of 2 Numbers Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Least Common Multiple of 2 Numbers. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Find the least common multiple (l. c. m.) of following pair of numbers.

18, 24

A - 36

B - 54

C - 72

D - 96

Answer : C

Explanation

Step 1:

The multiples of 18 and 24 are as follows

18, 36, 54, 72

24, 48, 72

Step 2:

The lcm of 18 and 24 is therefore 72

Q 2 - Find the least common multiple (l. c. m.) of following pair of numbers.

15, 27

A - 135

B - 150

C - 165

D - 180

Answer : A

Explanation

Step 1:

The multiples of 15 and 27 are as follows

15, 30, 45, 60, 75, 90, 105, 120, 135

27, 54, 81, 108, 135

Step 2:

The lcm of 15 and 27 is therefore 135

Q 3 - Find the least common multiple (l. c. m.) of following pair of numbers.

21, 30

A - 180

B - 210

C - 240

D - 270

Answer : B

Explanation

Step 1:

The multiples of 21 and 30 are as follows

21, 42, 63, 84, 105, 126, 147, 168, 189, 210

30, 60, 90, 120, 150, 180, 210

Step 2:

The lcm of 21 and 30 is therefore 210

Q 4 - Find the least common multiple (l. c. m.) of following pair of numbers.

16, 36

A - 64

B - 72

C - 96

D - 144

Answer : D

Explanation

Step 1:

The multiples of 16 and 36 are as follows

16, 32, 48, 64, 80, 96, 112, 128, 144

36, 72, 108, 144

Step 2:

The lcm of 16 and 36 is therefore 144.

Q 5 - Find the least common multiple (l. c. m.) of following pair of numbers.

16, 48

A - 16

B - 32

C - 36

D - 48

Answer : D

Explanation

Step 1:

The multiples of 16 and 48 are

16, 32, 48

48, 96...

Step 2:

So the lcm of 16 and 48 is 48 itself.

Q 6 - Find the least common multiple (l. c. m.) of following pair of numbers.

24, 30

A - 72

B - 96

C - 120

D - 144

Answer : C

Explanation

Step 1:

The multiples of 24 and 30 are

24, 48, 72, 96, 120

30, 60, 90, 120

Step 2:

So the lcm of 24 and 30 is therefore 120.

Q 7 - Find the least common multiple (l. c. m.) of following pair of numbers.

15, 25

A - 15

B - 75

C - 90

D - 125

Answer : B

Explanation

Step 1:

The multiples of 15 and 25 are as follows

15, 30, 45, 60, 75

25, 50, 75

Step 2:

The lcm of 15 and 25 is therefore 75.

Q 8 - Find the least common multiple (l. c. m.) of following pair of numbers.

30, 45

A - 90

B - 120

C - 150

D - 180

Answer : A

Explanation

Step 1:

The multiples of 30 and 45 are as follows

30.60, 90

45, 90

Step 2:

So the lcm of 30 and 45 is 90.

Q 9 - Find the least common multiple (l. c. m.) of following pair of numbers.

48, 60

A - 120

B - 150

C - 180

D - 240

Answer : D

Explanation

Step 1:

The multiples of 48 and 60 are as follows

48, 96, 144, 192, 240

60, 120, 180, 240

Step 2:

The lcm of 48 and 60 is therefore 240.

Q 10 - Find the least common multiple (l. c. m.) of following pair of numbers.

20, 26

A - 52

B - 120

C - 140

D - 150

Answer : C

Explanation

Step 1:

The multiples of 20 and 26 are

20, 40, 60, 80, 100, 120, 140

28, 56, 84, 112, 140

Step 2:

The lcm of 20 and 26 is therefore 140.


least_common_multiple_of_2_numbers.htm

Advertisements
E-Books Store