Factoring a Sum or Difference of Whole Numbers Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Factoring a Sum or Difference of Whole Numbers. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Factor out the gcf from the sum of whole numbers (39 + 65)

A - 13(3 + 5)

B - 13(3 + 6)

C - 13(4 + 5)

D - 13(3 ÷ 5)

Answer : A

Explanation

Step 1:

39 = 3 × 13

65 = 5 × 13.

Their gcf = 13.

Step 2:

Factoring out the gcf from (39 + 65)

(39 + 65) = (3 × 13 + 5 × 13) = 13(3 + 5)

Q 2 - Factor out 7 from the sum of whole numbers (147 + 84)

A - 7(21 − 12)

B - 7(21 ÷ 12)

C - 7(21 + 12)

D - 7(22 + 12)

Answer : C

Explanation

Step 1:

147 = 7 × 21
84 = 7 × 12

Step 2:

Factoring out 7 from (147 + 84)

(147 + 84) = (7 × 21 + 7 × 12) = 7(21 + 12)

Q 3 - Factor out g. c. f from the difference of whole numbers (144 − 96)

A - 48(3 + 2)

B - 48(3 − 2)

C - 48(3 ÷ 2)

D - 48(4 − 2)

Answer : B

Explanation

Step 1:

144 = 3 × 3 × 16 = 3 × 48
96 = 2 × 3 × 16 = 2 × 48

Their gcf = 48

Step 2:

Factoring out the gcf from (144 − 96)

(144 − 96) = (3 × 48 − 2 × 48) = 48(3 − 2)

Q 4 - Factor out 6 from the sum of whole numbers (96 + 78)

A - 6(16 ÷ 13)

B - 6(16 − 13)

C - 6(16 + 12)

D - 6(16 + 13)

Answer : D

Explanation

Step 1:

96 = 6 × 16

78 = 6 × 13

Step 2:

Factoring out 6 from (96 + 78)

(96 + 78) = (6 × 16 + 6 × 13) = 6(16 + 13)

Q 5 - Factor out the gcf from the sum of whole numbers (36 + 96)

A - 12(3 ÷ 8)

B - 12(3 + 8)

C - 12(3 × 8)

D - 12(3 + 9)

Answer : B

Explanation

Step 1:

36 = 3 × 12
96 = 8 × 12

Their gcf = 12

Step 2:

Factoring out the gcf from (36 + 96)

(36 + 96) = (3 × 12 + 8 × 12) = 12(3 + 8)

Q 6 - Factor out g. c. f from the difference of whole numbers (153 − 102)

A - 51(3 − 2)

B - 51(3 + 2)

C - 51(3 × 2)

D - 51(3 − 3)

Answer : A

Explanation

Step 1:

153 = 3 × 3 × 17

102 = 2 × 3 × 17

Their gcf = 51

Step 2:

Factoring out the gcf from (153 − 102)

(153 − 102) = (3 × 51 − 2 × 51) = 51(3 − 2)

Q 7 - Factor out 6 from the sum of whole numbers (126 + 168)

A - 6(21 × 28)

B - 6(21 − 28)

C - 6(21 ÷ 28)

D - 6(21 + 28)

Answer : D

Explanation

Step 1:

126 = 2 × 3 × 3 × 7 = 6 × 21

168 = 2 × 2 × 2 × 3 × 7 = 6 × 28

Step 2:

Factoring out 6 from (126 + 168)

(126 + 168) = (6 × 21 + 6 × 28) = 6(21 + 28)

Q 8 - Factor out 11 from the difference of whole numbers (143 − 121)

A - 11(13 − 10)

B - 11(13 + 11)

C - 11(13 − 11)

D - 11(13 ÷ 11)

Answer : B

Explanation

Step 1:

121 = 11 × 11

143 = 11 × 13

Step 2:

Factoring out 11 from (143 − 121)

(143 − 121) = (11 × 13 − 11 × 11) = 11(13 − 11)

Q 9 - Factor out g. c. f from the difference of whole numbers (153 − 136)

A - 17(9 + 8)

B - 17(9 ÷ 8)

C - 17(9 − 8)

D - 17(9 − 7)

Answer : C

Explanation

Step 1:

153 = 9 × 17

136 = 8 × 17

Their gcf = 17

Step 2:

Factoring out gcf from (153 − 136)

(153 − 136) = ( 9 × 17 − 8 × 17) = 17(9 − 8)

Q 10 - Factor out 12 from the sum of whole numbers (156 + 180)

A - 12(13 ÷ 15)

B - 12(13 + 15)

C - 12(13 × 15)

D - 12(13 − 15)

Answer : B

Explanation

Step 1:

156 = 12 × 13

180 = 12 × 15

Step 2:

Factoring out 12 from (156 + 180)

(156 + 180) = (12 × 13 + 12 × 15) = 12(13 + 15)


factoring_sum_or_difference_of_whole_numbers.htm

Advertisements
E-Books Store