Even and Odd Numbers Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Even and Odd Numbers. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Which one of the following is even?

A - 3 × 4

B - 5 x 7

C - 1 × 3

D - 9 × 5

Answer : A

Explanation

Step 1:

5 × 7 = 35

1 × 3 = 3

9 × 5 = 45

Step 2:

Only 3 × 4 = 12 is even. Rest are odd.

Q 2 - Which one of the following is odd?

A - 8 × 4

B - 6 × 7

C - 11 x 3

D - 9 × 6

Answer : C

Explanation

Step 1:

8 × 4 = 32

6 × 7 = 42

9 × 6 = 54

Step 2:

Only 11 × 3 = 33 is odd. Rest are even.

Q 3 - Which one of the following is even?

A - 3 × 9

B - 5 × 7

C - 5 × 3

D - 9 × 8

Answer : D

Explanation

Step 1:

3 × 9 = 27

5 × 7 = 35

5 × 3 = 15

Step 2:

Only 9 × 8 = 72 is even. Rest are odd.

Q 4 - Which one of the following is odd?

A - 13 × 6

B - 5 × 17

C - 8 × 3

D - 9 × 16

Answer : B

Explanation

Step 1:

13 × 6 = 78

8 × 3 = 24

9 × 16 = 144

Step 2:

Only 5 × 17 = 85 is odd. Rest are even.

Q 5 - Which one of the following is even?

A - 7 × 9

B - 6 × 7

C - 13 × 3

D - 11 × 5

Answer : B

Explanation

Step 1:

7 × 9 = 63

13 × 3 = 39

11 × 5 = 55

Step 2:

Only 6 × 7 = 42 is even. Rest are odd.

Q 6 - Which one of the following is odd?

A - 13 × 6

B - 15 × 2

C - 19 × 3

D - 14 × 5

Answer : C

Explanation

Step 1:

13 × 6 = 78

15 × 2 = 30

14 × 5 = 70

Step 2:

Only 19 × 3 = 57 is odd. Rest are even.

Q 7 - Which one of the following is even?

A - 13 × 4

B - 5 × 13

C - 7 × 15

D - 9 × 13

Answer : A

Explanation

Step 1:

5 × 13 = 65

7 × 15 = 105

9 × 13 = 117

Step 2:

Only 13 × 4 = 52 is even. Rest are odd.

Answer : C

Explanation

Step 1:

For example, 8 and 24 are any two even numbers.

8 + 24 = 32, which is even.

Step 2:

In general, the sum of any two even numbers is even.

Answer : A

Explanation

Step 1:

For example, 3 and 11 are any two odd numbers.

3 + 11 = 14, which is even.

Step 2:

In general, the sum of any two odd numbers is even.

Q 10 - The sum of an odd number and an even number is ___

A - Always even

B - Sometimes even, sometimes odd

C - Neither odd nor even

D - Always odd

Answer : D

Explanation

Step 1:

For example, 5 and 14 are any odd and any even number.

5 + 14 = 19, which is odd.

Step 2:

In general, the sum of any odd number and any even number is odd.


even_and_odd_numbers.htm

Advertisements
E-Books Store