Areas of rectangles with the same perimeter Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Areas of rectangles with the same perimeter. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers
Q 1 - The rectangle below has the dimensions 8×2. Create a rectangle with the same perimeter, but a different area.

Areas of rectangles with the same perimeter Quiz1

Answer : B

Explanation

Step 1:

Perimeter of given rectangle = 2(l + w) = 2(8 + 2)= 20; Area = l × w = 8 × 2 = 16 square units

Step 2:

One possible rectangle with same perimeter has dimensions 7×3: Its perimeter = 2(7 + 3) = 20

Its area that is different = 7×3 = 21 square units

Q 2 - The rectangle below has the dimensions 4×5. Create a rectangle with the same perimeter, but a different area.

Areas of rectangles with the same perimeter Quiz2

Answer : C

Explanation

Step 1:

Perimeter of given rectangle = 2(l + w) = 2(4 + 5) = 18; Area = l × w = 4 × 5 = 20 square units

Step 2:

One possible rectangle with same perimeter has dimensions 6×3. Its perimeter = 2(6 + 3) = 18

Its area that is different = 6×3 = 18 square units

Q 3 - The rectangle below has the dimensions 9×4. Create a rectangle with the same perimeter, but a different area.

Areas of rectangles with the same perimeter Quiz3

Answer : A

Explanation

Step 1:

Perimeter of given rectangle = 2(l + w) = 2(9 + 4) = 26; Area = l × w = 9 × 4 = 36 square units

Step 2:

One possible rectangle with same perimeter has dimensions 8×5; Its perimeter = 2(8 + 5) = 26

Its area that is different = 8×5 = 40 square units

Q 4 - The rectangle below has the dimensions 9×6. Create a rectangle with the same perimeter, but a different area.

Areas of rectangles with the same perimeter Quiz4

Answer : D

Explanation

Step 1:

Perimeter of given rectangle = 2(l + w) = 2(9 + 6) = 30; Area = l × w = 9 × 6 = 54 square units

Step 2:

One possible rectangle with same perimeter has dimensions 8×7; Its perimeter = 2(7 + 8) = 30

Its area that is different = 7×8 = 56 square units

Q 5 - The rectangle below has the dimensions 7×2. Create a rectangle with the same perimeter, but a different area.

Areas of rectangles with the same perimeter Quiz5

Answer : B

Explanation

Step 1:

Perimeter of given rectangle = 2(l + w) = 2(7 + 2) = 18; Area = l × w = 7 × 2 = 14 square units

Step 2:

One possible rectangle with same perimeter has dimensions 6×3; Its perimeter = 2(6 + 3) = 18

Its area that is different = 6×3 = 18 square units

Q 6 - The rectangle below has the dimensions 8×5. Create a rectangle with the same perimeter, but a different area.

Areas of rectangles with the same perimeter Quiz6

Answer : D

Explanation

Step 1:

Perimeter of given rectangle = 2(l + w) = 2(8 + 5) = 26; Area = l × w = 8 × 5 = 40 square units

Step 2:

One possible rectangle with same perimeter has dimensions 7×6; Its perimeter = 2(7 + 6) = 26

Its area that is different = 7×6 = 42 square units

Q 7 - The rectangle below has the dimensions 2×7. Create a rectangle with the same perimeter, but a different area.

Areas of rectangles with the same perimeter Quiz7

Answer : A

Explanation

Step 1:

Perimeter of given rectangle = 2(l + w) = 2(7 + 2) = 18; Area = l × w = 7 × 2 = 14 square units

Step 2:

One possible rectangle with same perimeter has dimensions 6×3; Its perimeter = 2(6 + 3) = 18

Its area that is different = 6×3 = 18 square units

Q 8 - The rectangle below has the dimensions 6×2. Create a rectangle with the same perimeter, but a different area.

Areas of rectangles with the same perimeter Quiz8

Answer : C

Explanation

Step 1:

Perimeter of given rectangle = 2(l + w) = 2(6 + 2) = 16; Area = l × w = 6 × 2 = 12 square units

Step 2:

One possible rectangle with same perimeter has dimensions 5×3; Its perimeter = 2(5 + 3) = 16

Its area that is different = 5×3 = 15 square units

Q 9 - The rectangle below has the dimensions 8×4. Create a rectangle with the same perimeter, but a different area.

Areas of rectangles with the same perimeter Quiz9

Answer : B

Explanation

Step 1:

Perimeter of given rectangle = 2(l + w) = 2(8 + 4) = 24; Area = l × w = 8 × 4 = 32 square units

Step 2:

One possible rectangle with same perimeter has dimensions 7×5; Its perimeter = 2(7 + 5) = 24

Its area that is different = 7×5 = 35 square units

Q 10 - The rectangle below has the dimensions 6×3. Create a rectangle with the same perimeter, but a different area.

Areas of rectangles with the same perimeter Quiz10

Answer : D

Explanation

Step 1:

Perimeter of given rectangle = 2(l + w) = 2(6 + 3) = 18; Area = l × w = 6 × 3 = 18 square units

Step 2:

One possible rectangle with same perimeter has dimensions 5×4; Its perimeter = 2(5 + 4) = 18

Its area that is different = 5×4 = 20 square units


areas_of_rectangles_with_same_perimeter.htm

Advertisements