Area of a rectangle involving fractions Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Area of a rectangle involving fractions. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers
Q 1 - A farm is $\frac{4}{7}$ km in length and $\frac{3}{4}$ km in width. What is the area of the farm?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Area of rectangle = l × w square units; l = length; w = width

Step 2:

Area of the farm = l × w = $\frac{4}{7}$ × $\frac{3}{4}$ = $\frac{3}{7}$ square km

Q 2 - A table top is $\frac{3}{5}$ yard in length and $\frac{2}{5}$ yard in width. What is the area of the table top?

Answer : C

Explanation

Step 1:

Area of rectangle = l × w square units; l = length; w = width

Step 2:

Area of the plot = l × w = $\frac{3}{5}$ × $\frac{2}{5}$ = $\frac{6}{25}$ square yd

Q 3 - A piece of plywood has a length of $\frac{7}{11}$ ft, with a width of $\frac{8}{9}$ ft. What is the area of the plywood?

Answer : D

Explanation

Step 1:

Area of rectangle = l × w square units; l = length; w = width

Step 2:

Area of the plywood = l × w = $\frac{7}{11}$ × $\frac{8}{9}$ = $\frac{56}{99}$ square ft

Q 4 - A lake is $\frac{2}{5}$ mile in length and $\frac{3}{7}$ mile in width. What is the area of the lake?

Answer : B

Explanation

Step 1:

Area of rectangle = l × w square units; l = length; w = width

Step 2:

Area of the lake = l × w = $\frac{2}{5}$ × $\frac{3}{7}$ = $\frac{6}{35}$ square mile

Q 5 - A bakery cookie sheet was $\frac{7}{13}$ in wide and $\frac{5}{7}$ in long. What is the area of their cookie sheet?

Answer : C

Explanation

Step 1:

Area of rectangle = l × w square units; l = length; w = width

Step 2:

Area of the cookie sheet = l × w = $\frac{7}{13}$ × $\frac{5}{7}$ = $\frac{5}{13}$ square in

Q 6 - An envelope from the post office is $\frac{3}{5}$ ft long with a width of $\frac{1}{3}$ ft. What is the area of the envelope?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Area of rectangle = l × w square units; l = length; w = width

Step 2:

Area of the envelope = l × w = $\frac{3}{5}$ × $\frac{1}{3}$ = $\frac{1}{5}$ square ft

Q 7 - A pond is $\frac{4}{7}$ mile in length and $\frac{3}{5}$ mile in width. What is the area of the pond?

Answer : D

Explanation

Step 1:

Area of rectangle = l × w square units; l = length; w = width

Step 2:

Area of the pond = l × w = $\frac{4}{7}$ × $\frac{3}{5}$ = $\frac{12}{35}$ square mile

Q 8 - A table top is $\frac{4}{5}$ yard in length and $\frac{2}{3}$ yard in width. What is the area of the table top?

Answer : B

Explanation

Step 1:

Area of rectangle = l × w square units; l = length; w = width

Step 2:

Area of the top = l × w = $\frac{4}{5}$ × $\frac{2}{3}$ = $\frac{8}{15}$ square yd

Q 9 - An island in the Pacific Ocean was $\frac{8}{13}$ miles wide and $\frac{9}{11}$ miles long. What is the area of the island?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Area of rectangle = l × w square units; l = length; w = width

Step 2:

Area of the island = l × w = $\frac{8}{13}$ × $\frac{9}{11}$ = $\frac{72}{143}$ square miles

Q 10 - A window had a length of $\frac{7}{9}$ yard and a width of $\frac{5}{8}$ yard. What is the area of the window?

Answer : B

Explanation

Step 1:

Area of rectangle = l × w square units; l = length; w = width

Step 2:

Area of the window = l × w = $\frac{7}{9}$ × $\frac{5}{8}$ = $\frac{35}{72}$ square yd


area_of_rectangle_involving_fractions.htm

Advertisements