Word Problem With Multiple Decimal Operations: Problem type 1 Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Word Problem With Multiple Decimal Operations: Problem type 1. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - John bought 3 notebooks for $0.87 apiece and two boxes of pencils for $2.78 apiece. How much does he need to pay?

A - $8.18

B - $8.17

C - $8.27

D - $9.17

Answer : B

Explanation

Step 1:

Cost of 3 notebooks @ 0.87 apiece = 3 × 0.87 = $2.61

Cost of 2 box pencils @ 2.78 apiece = 2 × 2.78 = $5.56

Step 2:

Total amount = $2.61 + $5.56 = $8.17

Q 2 - Cathy earns $8.40 per hour at her part-time job and $6.50 per hour at her baby-sitting job. On Saturday she worked 3.5 hours at part-time job and spent 2.5 hours babysitting. What were her total earnings for the day?

A - $45.65

B - $45.55

C - $46.65

D - $46.55

Answer : A

Explanation

Step 1:

Earnings from part-time job = 3.50 × $8.40 = $29.40

Earnings from baby-sitting = 2.5 × $6.50 = $16.25

Step 2:

Total earnings = $29.40 + $16.25 = $45.65

Q 3 - At the malt shop a large chocolate shake takes 0.8 of a pint of milk and the medium shake takes 0.7 of a pint of milk. How many pints of milk are required for 4 large chocolate shakes and 3 medium shakes?

A - 5.4 pints

B - 5.1 pints

C - 5.3 pints

D - 5.2 pints

Answer : C

Explanation

Step 1:

Milk in large chocolate shake = 0.8 × 4 = 3.2 pints

Milk in medium chocolate shake = 0.7 × 3 = 2.1 pints

Step 2:

Total amount of milk used = 3.2 + 2.1 = 5.3 pints

Q 4 - Jamie ordered 8 pizzas and 7 burgers. Each pizza costs $12.95 and each burger costs $11.95. How much does she need to pay?

A - $187.35

B - $187.45

C - $186.25

D - $187.25

Answer : D

Explanation

Step 1:

Cost of pizzas = 8 × 12.95 = $103.60

Cost of burgers = 7 × 11.95 = $83.65

Step 2:

Total amount to be paid = $103.60 + $83.65 = $187.25

Q 5 - For first two days it snowed 2.4 centimeters each day. The next three days, it snowed 3.3 centimeters each day. How much did it snow on those five days?

A - 14.5 cm

B - 14.7 cm

C - 14.6 cm

D - 15.7 cm

Answer : B

Explanation

Step 1:

Amount of snowfall on first two days = 2 × 2.4 = 4.8 cm

Amount of snowfall on next three days = 3 × 3.3 = 9.9 cm

Step 2:

Total snowfall in the five days = 4.8 + 9.9 = 14.7 cm

Q 6 - Peter had 3 buckets that were each 0.6 full of apples and 5 buckets that were each 0.8 full of oranges. How many buckets of fruits did Peter have?

A - 6.8 buckets

B - 5.6 buckets

C - 5.7 buckets

D - 5.8 buckets

Answer : D

Explanation

Step 1:

Number of apples = 3 × 0.6 = 1.8 buckets

Number of oranges = 5 × 0.8 = 4.0 buckets

Step 2:

Total number of fruits = 1.8 + 4.0 = 5.8 buckets

Q 7 - A washing machine used 1.6 liters of water per full load of clothes to wash and 2.4 liters of water per full load of curtains to wash. If Jack washed 4.2 loads of clothes, and 3.2 loads of curtains how many liters of water did he use?

A - 14.4 liters

B - 14.5 liters

C - 14.6 liters

D - 13.4 liters

Answer : A

Explanation

Step 1:

Water used to wash clothes = 1.6 × 4.2 = 6.72 liters

Water used to wash curtains = 2.4 × 3.2 = 7.68 liters

Step 2:

Total amount of water used = 6.72 + 7.68 = 14.4 liters

Q 8 - A bottle of soda and a bottle of cola drink had 1.5 and 3.6 of the daily recommended sugar respectively. If you were to drink 0.8 of the soda bottle and 0.9 of cola bottle, how much of the daily recommend sugar would you have drunk?

A - 5.44

B - 4.54

C - 4.44

D - 4.64

Answer : C

Explanation

Step 1:

Sugar in soda = 1.5 × 0.8 = 1.2

Sugar in cola drink = 3.6 × 0.9 = 3.24

Step 2:

Total sugar in soda and cola drink = 4.44 times recommended sugar

Q 9 - Each day a company used 0.36 of a box of paper and 0.68 box of pens. How many boxes of paper and pens would they have used after 4 days?

A - 5.16

B - 4.16

C - 4.26

D - 4.18

Answer : B

Explanation

Step 1:

Number of boxes of paper used in 4 days = 4 × 0.36 = 1.44

Number of boxes of pens used in 4 days = 4 × 0.68 = 2.72

Step 2:

Total number of boxes used in 4 days = 1.44 + 2.72 = 4.16

Q 10 - At the zoo the polar bears are fed 0.2 bucket of fish a day for 3 days and 0.3 bucket of meat every day for 5 days. How many buckets of fish and meat are the polar bears fed in total?

A - 2.3 buckets

B - 3.1 buckets

C - 2.2 buckets

D - 2.1 buckets

Answer : D

Explanation

Step 1:

Amount of fish fed = 3 × 0.2 = 0.6 buckets

Amount of meat fed = 5 × 0.3 = 1.5 buckets

Step 2:

Total fish and meat fed = 0.6 + 1.5 = 2.1 buckets


word_problem_with_multiple_decimal_operations_problem_type1.htm

Advertisements
E-Books Store