Average of Two Numbers Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Average of Two Numbers. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - If the average of two consecutive even numbers is 27, what are those numbers?

A - 26 and 29

B - 25 and 28

C - 22 and 24

D - 26 and 28

Answer : D

Explanation

Step 1:

Let the consecutive even numbers be n and n+2

Their average is (n + n + 2)/2 = (2n + 2)/2 = 27

(2n + 2) = 27 × 2 = 54

2n = 54 – 2 = 52; n = 52/2 =26

Step 2:

So the consecutive even numbers are 26 and 26 + 2 or 26 and 28

Q 2 - If the average of two consecutive natural numbers is 44.5, what are those numbers?

A - 44 and 45

B - 43 and 45

C - 44 and 46

D - 44 and 47

Answer : A

Explanation

Step 1:

Let the consecutive natural numbers be n and n+1

Their average is (n + n + 1)/2 = (2n + 1)/2 = 44.5

(2n + 1) = 44.5 × 2 = 89

2n = 89 – 1 = 88; n = 88/2 = 44

Step 2:

So the consecutive natural numbers are 44 and 44+1 or 44 and 45

Q 3 - What is the average of the cubes of 3 and 6?

A - 120.5

B - 122.5

C - 121.5

D - 123.5

Answer : C

Explanation

Step 1:

Cube of 3 = 33 = 27

Cube of 6 = 63 = 216

Step 2:

Average of cubes of 3 and 6 = (27 + 216)/2 = 243/2 = 121.5

Q 4 - If the average of 19 and q is 27, what number is q?

A - 37

B - 35

C - 36

D - 34

Answer : B

Explanation

Step 1:

The average of 19 and q = (19 + q)/2 = 27

19 + q = 27 × 2 = 54

q = 54 – 19 = 35

Step 2:

So, q = 35

Q 5 - What is the average of the first two odd prime numbers?

A - 3

B - 5

C - 4

D - 6

Answer : C

Explanation

Step 1:

The first two odd prime numbers are 3 and 5

Step 2:

Their average = (3 +5)/2 = 8/2 = 4

Q 6 - What is the average of the first and third multiples of 6?

A - 12

B - 9

C - 11

D - 10

Answer : A

Explanation

Step 1:

The first and third multiples of 6 are 6 and 18

Step 2:

Their average = (6 + 18)/2 = 24/2 = 12

Q 7 - What is the average of the second and fourth multiples of 9?

A - 24

B - 25

C - 26

D - 27

Answer : D

Explanation

Step 1:

The second and fourth multiples of 9 are 18, 36

Step 2:

Their average = (18 + 36)/2 = 54/2 = 27

Q 8 - If the average of two consecutive whole numbers is 29.5, what are the numbers?

A - 29 and 31

B - 29 and 30

C - 28 and 30

D - 29 and 32

Answer : B

Explanation

Step 1:

Let the consecutive natural numbers be n and n+1

Their average is (n + n + 1)/2 = (2n + 1)/2 = 29.5

(2n + 1) = 29.5 × 2 = 59

2n = 59 – 1 = 58; n = 58/2 = 29

Step 2:

So the consecutive natural numbers are 29 and 29+1 or 29 and 30

Q 9 - If the average of 28 and q is 21, what number is q?

A - 14

B - 15

C - 16

D - 17

Answer : A

Explanation

Step 1:

The average of 28 and q = (28 + q)/2 = 21

28 + q = 21 × 2 = 42

q = 42 – 28 = 14

Step 2:

So, q = 14

Q 10 - If the average of p and 48 is 42.5, what number is p?

A - 36

B - 37

C - 38

D - 39

Answer : B

Explanation

Step 1:

The average of 48 and p = (48 + p)/2 = 42.5

48 + p = 42.5 × 2 = 85

p = 85 – 48 = 37

Step 2:

So, p = 37


average_of_two_numbers.htm

Advertisements
E-Books Store