- Biology - Home
- Biology - Classification of Organisms
- Biology - Cell Division
- Biology - Virus
- Biology - Bacteria
- Biology - Fungi
- Biology - The Roots
- Biology - The Plant Stem
- Biology - The Plant Leaf
- Biology - The Flowers
- Biology - The Fruit
- Biology - Plant Diseases
- Biology - The Blood
- Biology - Blood Group
- Biology - Human Brain
- Biology - Skeleton System
- Biology - Endocrine System
- Biology - Endocrine Diseases
- Biology - Carbohydrate
- Biology - Proteins
- Biology - Fats
- Biology - Vitamins
- Biology - Minerals
- Biology - Genetic Terminology
- Organisms & their Chromosome Counts
- Biology - Viral Diseases
- Biology - Bacterial Diseases
- Branches of Biology
- Inventions & Discoveries in Biology
- Nobel Prize in Biology
Biology Online Quiz
Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Biology. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.
Q 1 - Consider the following statements:
1. Hormones are chemical substances formed in an endocrine gland.
2. Endocrine gland is ductless glands.
Choose the correct answer from the codes given below:
Answer : C
Explanation
Hormones are passed to specific tissue through the bloodstream.
Q 2 - Which among the following terms defines the scientific study of eye?
Answer : B
Explanation
N/A
Q 3 - Which among the following is the main characteristic of a fishs heart?
A - Through it only pure blood is passed out
B - Through it only impure blood is passed out
C - Through it both pure and impure types of blood are passed out
Answer : B
Explanation
N/A
Q 4 - Consider the following statements:
1. Contraction of ventricles is known as systole.
2. Relaxation of ventricles is known as diastole.
Choose the correct answer from the codes given below:
Answer : C
Explanation
N/A
Q 5 - The scientific study of flower is known as .
Answer : A
Explanation
N/A
Q 6 - Cattle can digest cellulose present in the grass and other fodder that they eat because of
A - The presence of cellulose degrades bacteria in the rumen
B - The production of cellulose by the cattle rumen
Answer : A
Explanation
N/A
Q 7 - Which among the following is a true fish?
Answer : B
Explanation
N/A
Q 8 - One gram of carbohydrate provides energy equivalent to
Answer : A
Explanation
N/A
Q 9 - The scientific study of grasses is known as
Answer : B
Explanation
N/A
Q 10 - If the blood group of father is A and mothers is O, then which one of the following blood group is not possible in their children?
Answer : C
Explanation
N/A
Q 11 - In which part of the body, lungs are situated?
Answer : C
Explanation
N/A
Q 12 - Which among the following sequester waste products?
Answer : A
Explanation
Vacuoles are often described as liquid filled space and are surrounded by a membrane.
Q 13 - Which among the following is largest gland in a human body?
Answer : A
Explanation
Liver is also largest internal organ in a human body.
Q 14 - The injection of quadruple antigen protects children from.
A - Small pox, tetanus, and leukaemia
B - Measles, typhoid, and polio
Answer : D
Explanation
N/A
Q 15 - Consider the following statements:
1. Nucleolus is found in cytoplasm.
2. Nucleolus contains RNA.
Choose the correct answer from the given codes:
Answer : B
Explanation
Nucleolus is found in nucleoplasm.
Q 16 - Excessive deposition of mercury in a human body causes
Answer : A
Explanation
Minamata is a neurological syndrome.
Q 17 - Who among the following is known as the father of Botany?
Answer : C
Explanation
Theophrastus is known as the father of Botany and Ecology.
Q 18 - Consider the following statements:
1. Eukaryotes cells were the first form of life on the Earth.
2. The nuclear region in the cytoplasm of prokaryotic cell is called as the nucleoid.
Choose the correct answer from the given codes:
Answer : B
Explanation
Prokaryotic cells were the first form of life on the Earth.
Q 19 - Leishmania the causative factor of Kalazar, multiplies asexually through the process
Answer : B
Explanation
An infection caused by leishmania parasites spreads through sandflies.
Q 20 - Consider the following statements:
1. Cells are of two types, eukaryotic and prokaryotic.
2. Plants consist eukaryotic cells and animals consist prokaryotic cells.
Choose the correct answer from the given codes:
Answer : A
Explanation
Prokaryotes are single-celled, while eukaryotes can be either single-celled or multicellular.