Biology Part 2 Online Quiz


Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Biology. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Who among the following has invented the clinical thermometer?

A - Fahrenheit

B - Carlo Renaldini

C - Francesco Sagredo

D - Clifford Allbutt

Answer : D

Explanation

Sir Thomas Clifford Allbutt has invented a clinical thermometer in 1866.

Answer : C

Explanation

Megaloblastic is a sort of anemia.

Q 3 - Consider the following statements:

1. Lungs are a pair of spongy organs consisting of elastic tissues located in the chest.

2. The pair of lungs are separated by the heart.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

N/A

Q 4 - Which among the following are the bones of the leg?

A - Humerus and Femur

B - Fibula and Tibia

C - Fibula and Ulna

D - Tibia and Radius

Answer : A

Explanation

N/A

Q 5 - Which among the following is adapted to grow in an arid region?

A - Hydrophytes

B - Halophytes

C - Xerophytes

D - Sciophytes

Answer : C

Explanation

Xerophytes are the plants, which can survive in a desert region.

Q 6 - Consider the following statements:

1. The cell wall protects the cell mechanically and chemically from its environment.

2. Different types of cells have cell walls made up of same materials.

Choose the correct answer from the given codes:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : A

Explanation

Different types of cells have cell walls made up of different materials.

Q 7 - Consider the following statements:

1. The heart pumps the blood to keep it circulating.

2. The heart is made up of cardiac muscle, which is relaxed when blood enters the atria and ventricles.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

N/A

Q 8 - Which among the following combinations are not correct?

1. Asthma - Lung

2. Influenza - Respiratory tract

3. Rickets - Pancreas

4. Malaria - Spleen

A - 1 & 2

B - 1 & 3

C - 2 & 4

D - 3 & 4

Answer : D

Explanation

N/A

Q 9 - Consider the following statements:

1. Prokaryotic cell division is known as binary fission.

2. In a prokaryotic cell division, the genetic material is segregated equally into four daughter cells.

Choose the correct answer from the given codes:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : A

Explanation

In a prokaryotic cell division, the genetic material is segregated equally into two daughter cells.

Q 10 - In reference to fertilizer, consider the following statements:

1. It produces hormones for the plant growth.

2. It maintains the soil pH value and increases the crop yield.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : B

Explanation

Fertilizer does not produce any hormone.

Q 11 - Which among the following terms correctly defines the fruit formed without fertilization?

A - Oogenocarpy

B - Parthenogenesis

C - Oogenesis

D - Parthenocarpy

Answer : D

Explanation

N/A

Q 12 - Consider the following statements:

1. Plant cells have fixed size and shape.

2. Animal cells have varying sizes and shapes.

Choose the correct answer from the given codes:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : B

Explanation

Plant cells have different sizes.

Q 13 - Which among the following organs of the human body collects carbohydrate in the form of glycogen?

A - Intestine

B - Stomach

C - Pancreas

D - Liver

Answer : D

Explanation

N/A

Q 14 - Which among the following hormone helps in bone remodeling?

A - Dopamine

B - Thyroxine

C - Parathormone

D - Adrenaline

Answer : C

Explanation

It maintains the calcium and phosphorus balance in the body.

Q 15 - The average amount of blood in an (adult) normal human body is …

A - 10 liters

B - 12 liters

C - 5 liters

D - 2 liters

Answer : C

Explanation

The average amount of blood in an adult human body is 4.7 to 5.5 liters.

Q 16 - Which among the following gases allows income solar rays to enter in the earth’s atmosphere, but does not allow outgoing terrestrial radiation?

A - Carbon dioxide

B - Hydrogen

C - Nitrogen

D - Ozone

Answer : A

Explanation

Carbon dioxide is the gas that does not allow terrestrial radiation to escape into space.

Q 17 - Which among the following correctly defines the sea horse?

A - Fish class

B - Mammals class

C - Reptiles class

D - Mollusk class

Answer : A

Explanation

Sea horse typically belongs to fish.

Q 18 - Which among the following is used as an important medicine to prevent low blood pressure especially during the spinal anesthesia?

A - Ephedrine

B - Saraca Asoca

C - Withania Somnifera

D - Euphorbiaccac

Answer : A

Explanation

N/A

Answer : C

Explanation

N/A

biology_part2_online_quiz.htm
Advertisements