Word Problem Involving Fractions and Multiplication Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Word Problem Involving Fractions and Multiplication. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - A jerry-can holds two-thirds of a gallon of fuel. If Peter filled up twelve jerry-cans, how much fuel would he have?

A - 8 gallons

B - 6 gallons

C - 4 gallons

D - 10 gallons

Answer : A

Explanation

Step 1:

Fuel in one jerry can = $\frac{2}{3}$ gallon

Step 2:

Fuel in twelve jerry cans = 12 × $\frac{2}{3}$ = $\frac{12}{1}$ × $\frac{2}{3}$

= $\frac{4}{1}$ × $\frac{2}{1}$ = $\frac{8}{1}$ = 8 gallons

Q 2 - Each day an office used seven-eighths of a box of paper. How many boxes would they have used after four days?

Answer : C

Explanation

Step 1:

Paper used in one day = $\frac{7}{8}$ box

Step 2:

Paper used in 4 days = 4 × $\frac{7}{8}$ = $\frac{4}{1}$ × $\frac{7}{8}$

= $\frac{1}{1}$ × $\frac{7}{2}$ = $\frac{7}{2}$ = 3$\frac{1}{2}$ boxes

Q 3 - A bakery uses four cups of flour to make a full size cake. If they wanted to make a cake five-eighths the size, how many cups of flour would they need?

Answer : B

Explanation

Step 1:

Flour used for 1 cake = 4 cups

Step 2:

Flour used for $\frac{5}{8}$ cake = 4 × $\frac{5}{8}$ = $\frac{4}{1}$ × $\frac{5}{8}$

= $\frac{1}{1}$ × $\frac{5}{2}$ = $\frac{5}{2}$ = 2$\frac{1}{2}$ cups

Q 4 - A farmer gives each of his cattle one-fourths of a bundle of grass every day. If he has eight cows, how many bundles of grass does he use every day?

Answer : D

Explanation

Step 1:

Grass given to one cow = $\frac{1}{4}$ bundle

Step 2:

Grass given to eight cows = 8 × $\frac{1}{4}$ = $\frac{8}{1}$ × $\frac{1}{4}$

= $\frac{2}{1}$ × $\frac{1}{1}$ = $\frac{2}{1}$ = 2 bundles

Q 5 - A chef cooked seven kilograms of rice for a party. If the guests ate two-fifths of the amount that was cooked, how much did they eat?

Answer : B

Explanation

Step 1:

Rice cooked = 7 kilograms

Step 2:

Rice eaten by guests = $\frac{2}{5}$ of 7 kilograms

= $\frac{2}{5}$ × 7 = $\frac{2}{5}$ × $\frac{7}{1}$

= $\frac{14}{5}$ = 2$\frac{4}{5}$ kilograms

Q 6 - Larson ran six miles on the first day of his training. The next day he ran two-sixths of that distance. How far did he run on the second day?

A - 4 miles

B - 3 miles

C - 2 miles

D - 5 miles

Answer : C

Explanation

Step 1:

Distance run on first day = 6 miles

Step 2:

Distanced run on second day = $\frac{2}{6}$ of 6 miles

= $\frac{2}{6}$ × 6 = $\frac{2}{6}$ × $\frac{6}{1}$

= $\frac{2}{1}$ = 2 miles

Q 7 - Olsen stacked five pieces of wood on top of one another. If each piece was one-eighth of a foot tall, how tall was his pile?

Answer : D

Explanation

Step 1:

Number of pieces of wood stacked = 5

Length of each piece = $\frac{1}{8}$ foot

Step 2:

Height of the pile = $\frac{1}{8}$ × 5 = $\frac{1}{8}$ × $\frac{5}{1}$ = $\frac{5}{8}$ foot

Q 8 -A food joint used four pounds of potatoes during lunch hour. If they used one-fifth as much pork, how many pounds of pork did they use?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Weight of potatoes used = 4 pounds

Step 2:

Weight of pork used = $\frac{1}{5}$ of 4 pounds

= $\frac{1}{5}$ × 4 = $\frac{4}{5}$ pounds

Q 9 - It takes two-fifths of a box of nails to make a bird cage. If you wanted to make four bird cages, how many boxes of nails would you need?

Answer : C

Explanation

Step 1:

Boxes used for one cage = $\frac{2}{5}$

Step 2:

Boxed used for four cages = $\frac{2}{5}$ × 4 = $\frac{2}{5}$ × $\frac{4}{1}$

= $\frac{(2×4)}{(5×1)}$ = $\frac{8}{5}$ = 1$\frac{3}{5}$ boxes

Q 10 - Santana lives nine miles from his school. If he rode a bike five-sixths of the distance and then walked the rest, how far did he ride the bike?

Answer : B

Explanation

Step 1:

Distance from school = 9 miles

Step 2:

Distance traveled on bike = $\frac{5}{6}$ × 9 = $\frac{5}{6}$ × $\frac{9}{1}$

= $\frac{5}{2}$ × $\frac{3}{1}$ = $\frac{15}{2}$ = 7$\frac{1}{2}$ miles


word_problem_involving_fractions_and_multiplication.htm

Advertisements