Product of a Fraction and a Whole Number Problem Type 1 Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Product of a Fraction and a Whole Number: Problem Type 1. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers
Q 1 - Multiply $\frac{7}{8}$ × 24?

A - 18

B - 21

C - 24

D - 27

Answer : B

Explanation

Step 1:

$\frac{7}{8}$ × 24 = $\frac{7}{8}$ × $\frac{24}{1}$

Step 2:

Cross cancelling 8 and 24

$\frac{7}{8}$ × $\frac{24}{1}$ = $\frac{7}{1}$ × $\frac{3}{1}$ = $\frac{21}{1}$ = 21

Step 3:

So $\frac{7}{8}$ × 24 = 21

Q 2 - Multiply $\frac{3}{7}$ × 14

A - 3

B - 5

C - 6

D - 9

Answer : C

Explanation

Step 1:

$\frac{3}{7}$ × 14 = $\frac{3}{7}$ × $\frac{14}{1}$

Step 2:

Cross cancelling 7 and 14

$\frac{3}{7}$ × $\frac{14}{1}$ = $\frac{3}{1}$ × $\frac{2}{1}$ = $\frac{6}{1}$ = 6

Step 3:

So $\frac{3}{7}$ × 14 = 6

Q 3 - Multiply $\frac{3}{4}$ × 24

A - 12

B - 15

C - 16

D - 18

Answer : D

Explanation

Step 1:

$\frac{3}{4}$ × 24 = $\frac{3}{4}$ × $\frac{24}{1}$

Step 2:

Cross cancelling 4 and 24

$\frac{3}{4}$ × $\frac{24}{1}$ = $\frac{3}{1}$ × $\frac{6}{1}$ = $\frac{18}{1}$ = 18

Step 3:

So $\frac{3}{4}$ × 24 = 18

Q 4 - Multiply $\frac{2}{5}$ × 25

A - 10

B - 12

C - 15

D - 20

Answer : A

Explanation

Step 1:

$\frac{2}{5}$ × 25 = $\frac{2}{5}$ × $\frac{25}{1}$

Step 2:

Cross cancelling 5 and 25

$\frac{2}{5}$ × $\frac{25}{1}$ = $\frac{2}{1}$ × $\frac{5}{1}$ = $\frac{10}{1}$ = 10

Step 3:

So $\frac{2}{5}$ × 25 = 10

Q 5 - Multiply $\frac{7}{8}$ × 16

A - 12

B - 13

C - 14

D - 15

Answer : C

Explanation

Step 1:

$\frac{7}{8}$ × 16 = $\frac{7}{8}$ × $\frac{16}{1}$

Step 2:

Cross cancelling 8 and 16

$\frac{7}{8}$ × $\frac{16}{1}$ = $\frac{7}{1}$ × $\frac{2}{1}$ = $\frac{14}{1}$ = 14

Step 3:

So $\frac{7}{8}$ × 16 = 14

Q 6 - Multiply $\frac{7}{4}$ × 8

A - 12

B - 14

C - 15

D - 16

Answer : B

Explanation

Step 1:

$\frac{7}{4}$ × 8 = $\frac{7}{4}$ × $\frac{8}{1}$

Step 2:

Cross cancelling 4 and 8

$\frac{7}{4}$ × $\frac{8}{1}$ = $\frac{7}{1}$ × $\frac{2}{1}$ = $\frac{14}{1}$ = 14

Step 3:

So $\frac{7}{4}$ × 8 = 14

Q 7 - Multiply $\frac{4}{3}$ × 12

A - 16

B - 18

C - 20

D - 24

Answer : A

Explanation

Step 1:

$\frac{4}{3}$ × 12 = $\frac{4}{3}$ × $\frac{12}{1}$

Step 2:

Cross cancelling 3 and 12

$\frac{4}{3}$ × $\frac{12}{1}$ = $\frac{4}{1}$ × $\frac{4}{1}$ = $\frac{16}{1}$ = 16

Step 3:

So $\frac{4}{3}$ × 12 = 16

Q 8 - Multiply $\frac{5}{8}$ × 24

A - 9

B - 10

C - 12

D - 15

Answer : D

Explanation

Step 1:

$\frac{5}{8}$ × 24 = $\frac{5}{8}$ × $\frac{24}{1}$

Step 2:

Cross cancelling 8 and 24

$\frac{5}{8}$ × $\frac{24}{1}$ = $\frac{5}{1}$ × $\frac{3}{1}$ = $\frac{15}{1}$ = 15

Step 3:

So $\frac{5}{8}$ × 24 = 15

Q 9 - Multiply $\frac{2}{7}$ × 14

A - 4

B - 5

C - 3

D - 6

Answer : A

Explanation

Step 1:

$\frac{2}{7}$ × 14 = $\frac{2}{7}$ × $\frac{14}{1}$

Step 2:

Cross cancelling 7 and 14

$\frac{2}{7}$ × $\frac{14}{1}$ = $\frac{2}{1}$ × $\frac{2}{1}$ = $\frac{4}{1}$ = 4

Step 3:

So $\frac{2}{7}$ × 14 = 4

Q 10 - Multiply $\frac{7}{4}$ × 24

A - 40

B - 49

C - 42

D - 45

Answer : C

Explanation

Step 1:

$\frac{7}{4}$ × 24 = $\frac{7}{4}$ × $\frac{24}{1}$

Step 2:

Cross cancelling 4 and 24

$\frac{7}{4}$ × $\frac{24}{1}$ = $\frac{7}{1}$ × $\frac{6}{1}$ = $\frac{42}{1}$ = 42

Step 3:

So $\frac{7}{4}$ × 24 = 42


product_of_fraction_and_whole_number_problem_type1.htm

Advertisements