Multiplication of 3 Fractions Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Multiplication of 3 Fractions. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers
Q 1 - Multiply $\frac{3}{7}$ ×$\frac{21}{8}$ × $\frac{8}{9}$

Answer : B

Explanation

Step 1:

Multiplying across top and bottom

$\frac{3}{7}$ × $\frac{21}{8}$ × $\frac{8}{9}$ = $\frac{(3×21×8)}{(7×8×9)}$ = $\frac{504}{504}$

Step 2:

Reducing to lowest terms

$\frac{504}{504}$ = $\frac{1}{1}$ = 1

Step 3:

So $\frac{3}{7}$ × $\frac{21}{8}$ × $\frac{8}{9}$ = $\frac{1}{1}$ = 1

Q 2 - Multiply $\frac{4}{5}$ ×$\frac{15}{8}$ × $\frac{3}{7}$

Answer : C

Explanation

Step 1:

Multiplying across top and bottom

$\frac{4}{5}$ × $\frac{15}{8}$ × $\frac{3}{7}$ = $\frac{(4×15×3)}{(5×8×7)}$= $\frac{180}{280}$

Step 2:

Reducing to lowest terms

$\frac{180}{280}$ = $\frac{9}{14}$

Step 3:

So $\frac{4}{5}$ × $\frac{15}{8}$ × $\frac{3}{7}$ = $\frac{9}{14}$

Q 3 - Multiply $\frac{2}{5}$ ×$\frac{5}{4}$ × $\frac{12}{15}$

Answer : D

Explanation

Step 1:

Multiplying across top and bottom

$\frac{2}{5}$ × $\frac{5}{4}$ × $\frac{12}{15}$ = $\frac{(2×5×12)}{(5×4×15)}$ = $\frac{120}{300}$

Step 2:

Reducing to lowest terms

$\frac{120}{300}$ = $\frac{2}{5}$

Step 3:

So $\frac{2}{5}$ × $\frac{5}{4}$ × $\frac{12}{15}$ = $\frac{2}{5}$

Q 4 - Multiply $\frac{3}{8}$ ×$\frac{8}{9}$ × $\frac{4}{7}$

Answer : A

Explanation

Step 1:

Multiplying across top and bottom

$\frac{3}{8}$ × $\frac{8}{9}$ × $\frac{4}{7}$ = $\frac{(3×8×4)}{(8×9×7)}$ = $\frac{96}{504}$

Step 2:

Reducing to lowest terms

$\frac{96}{504}$ = $\frac{4}{21}$

Step 3:

So $\frac{3}{8}$ × $\frac{8}{9}$ × $\frac{4}{7}$ =$\frac{4}{21}$

Q 5 - Multiply $\frac{2}{9}$ × $\frac{18}{8}$ × $\frac{3}{2}$

Answer : C

Explanation

Step 1:

Multiplying across top and bottom

$\frac{2}{9}$ × $\frac{18}{8}$ × $\frac{3}{2}$ = $\frac{(2×18×3)}{(9×8×2)}$ = $\frac{108}{144}$

Step 2:

Reducing to lowest terms

$\frac{108}{144}$ = $\frac{3}{4}$

Step 3:

So $\frac{2}{9}$ × $\frac{18}{8}$ × $\frac{3}{2}$ = $\frac{3}{4}$

Q 6 - Multiply $\frac{5}{6}$ ×$\frac{6}{7}$ × $\frac{14}{15}$

Answer : A

Explanation

Step 1:

Multiplying across top and bottom

$\frac{5}{6}$ × $\frac{6}{7}$ × $\frac{14}{15}$ $\frac{(5×6×14)}{(6×7×15)}$ = $\frac{420}{630}$

Step 2:

Reducing to lowest terms

$\frac{420}{630}$ = $\frac{2}{3}$

Step 3:

So $\frac{5}{6}$ × $\frac{6}{7}$ × $\frac{14}{15}$ = $\frac{2}{3}$

Q 7 - Multiply $\frac{4}{3}$ ×$\frac{14}{8}$ × $\frac{4}{7}$

Answer : B

Explanation

Step 1:

Multiplying across top and bottom

$\frac{4}{3}$ × $\frac{14}{8}$ × $\frac{4}{7}$ = $\frac{(4×14×4)}{(3×8×7)}$ = $\frac{224}{168}$

Step 2:

Reducing to lowest terms

$\frac{224}{168}$ = $\frac{4}{3}$

Step 3:

So $\frac{4}{3}$ × $\frac{14}{8}$ × $\frac{4}{7}$ = $\frac{4}{3}$

Q 8 - Multiply $\frac{2}{3}$ ×$\frac{12}{9}$ × $\frac{9}{8}$

Answer : D

Explanation

Step 1:

Multiplying across top and bottom

$\frac{2}{3}$ × $\frac{12}{9}$ × $\frac{9}{8}$ = $\frac{(2×12×9)}{(3×9×8)}$ = $\frac{216}{216}$

Step 2:

Reducing to lowest terms

$\frac{216}{216}$ = $\frac{1}{1}$ = 1

Step 3:

So $\frac{2}{3}$ × $\frac{12}{9}$ × $\frac{9}{8}$ = $\frac{1}{1}$ = 1

Q 9 - Multiply $\frac{4}{7}$ ×$\frac{21}{8}$ × $\frac{8}{7}$

Answer : A

Explanation

Step 1:

Multiplying across top and bottom

$\frac{4}{7}$ × $\frac{21}{8}$ × $\frac{8}{7}$ = $\frac{(4×21×8)}{(7×8×7)}$ = $\frac{672}{392}$

Step 2:

Reducing to lowest terms

$\frac{672}{392}$ = $\frac{12}{7}$

Step 3:

So $\frac{4}{7}$ × $\frac{21}{8}$ × $\frac{8}{7}$ = $\frac{12}{7}$

Q 10 - Multiply $\frac{3}{5}$ ×$\frac{10}{8}$ × $\frac{3}{7}$

Answer : B

Explanation

Step 1:

Multiplying across top and bottom

$\frac{3}{5}$ × $\frac{10}{8}$ × $\frac{3}{7}$ = $\frac{(3×10×3)}{(5×8×7)}$ = $\frac{90}{280}$

Step 2:

Reducing to lowest terms

$\frac{90}{280}$ = $\frac{9}{28}$

Step 3:

So $\frac{3}{5}$ × $\frac{10}{8}$ × $\frac{3}{7}$ = $\frac{9}{28}$


multiplication_of_3_fractions.htm

Advertisements