Determining if a Quantity is Increased or Decreased When Multiplied by a Fraction Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Determining if a Quantity is Increased or Decreased When Multiplied by a Fraction. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers
Q 1 - Multiply 2 ×$\frac{2}{5}$ and determine if the number is decreased/increased/same on multiplying by the fraction.

A - increased

B - decreased

C - remains same

D - neither

Answer : B

Explanation

Step 1:

2 ×$\frac{2}{5}$ = $\frac{4}{5}$; 2 = 2 ×$\frac{5}{5}$ = $\frac{10}{5}$

Step 2:

The number is decreased on being multiplied by the fraction as

$\frac{4}{5}$ < $\frac{10}{5}$. or $\frac{4}{5}$ < 2

Q 2 - Multiply 3 ×$\frac{5}{5}$ and determine if the number is decreased/increased/same on multiplying by the fraction.

A - increased

B - decreased

C - remains same

D - neither

Answer : C

Explanation

Step 1:

3 × $\frac{5}{5}$ = $\frac{15}{5}$

Step 2:

The number remains same on being multiplied by the fraction as

$\frac{15}{5}$ = 3 or 3 × $\frac{5}{5}$ = 3

Q 3 - Multiply 2 ×$\frac{5}{3}$ and determine if the number is decreased/increased/same on multiplying by the fraction.

A - neither

B - decreased

C - remains same

D - increased

Answer : D

Explanation

Step 1:

2 × $\frac{5}{3}$ = $\frac{10}{3}$; 2 × $\frac{3}{3}$ = $\frac{6}{3}$

Step 2:

The number is increased on being multiplied by the fraction as

$\frac{10}{3}$ > $\frac{6}{3}$ or $\frac{10}{3}$ > 2

Q 4 - Multiply 7 ×$\frac{1}{4}$ and determine if the number is decreased/increased/same on multiplying by the fraction.

A - decreased

B - increased

C - remains same

D - neither

Answer : A

Explanation

Step 1:

7 × $\frac{1}{4}$ = $\frac{7}{4}$; 7 × $\frac{4}{4}$ = $\frac{28}{4}$

Step 2:

The number is decreased on being multiplied by the fraction as

$\frac{7}{4}$ < $\frac{28}{4}$ or $\frac{7}{4}$ < 7

Q 5 - Multiply 2 ×$\frac{6}{6}$ and determine if the number is decreased/increased/same on multiplying by the fraction.

A - decreased

B - increased

C - remains same

D - neither

Answer : C

Explanation

Step 1:

2 × $\frac{6}{6}$ = $\frac{12}{6}$

Step 2:

The number remains same on being multiplied by the fraction as

$\frac{12}{6}$ = 2 or 2 × $\frac{6}{6}$ = 2

Q 6 - Multiply 7 × $\frac{4}{3}$ and determine if the number is decreased/increased/same on multiplying by the fraction

A - increased

B - remains same

C - decreased

D - neither

Answer : A

Explanation

Step 1:

7 × $\frac{4}{3}$ = $\frac{28}{3}$; 7 × $\frac{3}{3}$ = $\frac{21}{3}$

Step 2:

The number is increased on being multiplied by the fraction as

$\frac{28}{3}$ > $\frac{21}{3}$ or $\frac{28}{3}$ > 7

Q 7 - Multiply 5 ×$\frac{3}{3}$ and determine if the number is decreased/increased/same on multiplying by the fraction.

A - decreased

B - remains same

C - increased

D - neither

Answer : B

Explanation

Step 1:

5 × $\frac{3}{3}$ = $\frac{15}{3}$

Step 2:

The number remains same on being multiplied by the fraction as

$\frac{15}{3}$ = 5 or 5 × $\frac{3}{3}$ = 5

Q 8 - Multiply 5 ×$\frac{5}{2}$ and determine if the number is decreased/increased/same on multiplying by the fraction.

A - neither

B - remains same

C - decreased

D - increased

Answer : D

Explanation

Step 1:

5 ×$\frac{5}{2}$ = $\frac{25}{2}$; 5 ×$\frac{2}{2}$ = $\frac{10}{2}$

Step 2:

The number is increased on being multiplied by the fraction as

$\frac{25}{2}$ > $\frac{10}{2}$ or $\frac{25}{2}$ > 5

Q 9 - Multiply 4 ×$\frac{2}{5}$ and determine if the number is decreased/increased/same on multiplying by the fraction.

A - decreased

B - remains same

C - increased

D - neither

Answer : A

Explanation

Step 1:

4 ×$\frac{2}{5}$ = $\frac{8}{5}$; 4 ×$\frac{5}{5}$ = $\frac{20}{5}$

Step 2:

The number is decreased on being multiplied by the fraction as

$\frac{8}{5}$ < $\frac{20}{5}$ or $\frac{8}{5}$ < 4

Q 10 - Multiply 4 ×$\frac{5}{5}$ and determine if the number is decreased/increased/same on multiplying by the fraction.

A - neither

B - decreased

C - increased

D - remains same

Answer : D

Explanation

Step 1:

4 × $\frac{5}{5}$ = $\frac{20}{5}$

Step 2:

The number remains same on being multiplied by the fraction as

$\frac{20}{5}$ = 4 or 4 × $\frac{5}{5}$ = 4


determining_if_quantity_is_increased_or_decreased_when_multiplied_by_fraction.htm

Advertisements