The Reciprocal of a Number Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to The Reciprocal of a Number. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers
Q 1 - Find the reciprocal of $\frac{4}{9}$

Answer : D

Explanation

Step 1:

To find the reciprocal of $\frac{4}{9}$, its numerator and denominator are flipped and the reciprocal = $\frac{9}{4}$

Step 2:

So, the reciprocal of $\frac{4}{9}$ is $\frac{9}{4}$.

Q 2 - Find the reciprocal of $\frac{3}{8}$

Answer : B

Explanation

Step 1:

To find the reciprocal of $\frac{3}{8}$, its numerator and denominator are flipped and the reciprocal = $\frac{8}{3}$

Step 2:

So, the reciprocal of $\frac{3}{8}$ is $\frac{8}{3}$.

Q 3 - Find the reciprocal of $\frac{2}{5}$

Answer : C

Explanation

Step 1:

To find the reciprocal of $\frac{2}{5}$, its numerator and denominator are flipped and the reciprocal = $\frac{5}{2}$

Step 2:

So, the reciprocal of $\frac{2}{5}$ is $\frac{5}{2}$.

Q 4 - Find the reciprocal of $\frac{5}{7}$

Answer : A

Explanation

Step 1:

To find the reciprocal of $\frac{5}{7}$, its numerator and denominator are flipped and the reciprocal = $\frac{7}{5}$

Step 2:

So, the reciprocal of $\frac{5}{7}$ is $\frac{7}{5}$.

Answer : B

Explanation

Step 1:

First 15 is written as a fraction $\frac{15}{1}$

To find the reciprocal of $\frac{15}{1}$, its numerator and denominator are flipped and the reciprocal = $\frac{1}{15}$

Step 2:

So, the reciprocal of 15 is $\frac{1}{15}$.

Q 6 - Find the reciprocal of $\frac{6}{11}$

Answer : A

Explanation

Step 1:

To find the reciprocal of $\frac{6}{11}$, its numerator and denominator are flipped and the reciprocal = $\frac{11}{6}$

Step 2:

So, the reciprocal of $\frac{6}{11}$ is $\frac{11}{6}$

Q 7 - Find the reciprocal of $\frac{8}{9}$

Answer : D

Explanation

Step 1:

To find the reciprocal of $\frac{8}{9}$, its numerator and denominator are flipped and the reciprocal = $\frac{9}{8}$

Step 2:

So, the reciprocal of $\frac{8}{9}$ is $\frac{9}{8}$.

Q 8 - Find the reciprocal of $\frac{5}{13}$

Answer : C

Explanation

Step 1:

To find the reciprocal of $\frac{5}{13}$, its numerator and denominator are flipped and the reciprocal = $\frac{13}{5}$

Step 2:

So, the reciprocal of $\frac{5}{13}$ is $\frac{13}{5}$.

Answer : B

Explanation

Step 1:

First 19 is written as a fraction $\frac{19}{1}$

To find the reciprocal of $\frac{19}{1}$, its numerator and denominator are flipped and the reciprocal = $\frac{1}{19}$

Step 2:

So, the reciprocal of 19 is $\frac{1}{19}$.

Q 10 - Find the reciprocal of $\frac{2}{7}$

Answer : A

Explanation

Step 1:

To find the reciprocal of $\frac{2}{7}$, its numerator and denominator are flipped and the reciprocal = $\frac{7}{2}$

Step 2:

So, the reciprocal of $\frac{2}{7}$ is $\frac{7}{2}$.


reciprocal_of_number.htm

Advertisements
E-Books Store