Product of a Unit Fraction and a Whole Number Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Product of a Unit Fraction and a Whole Number. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers
Q 1 - What is $\frac{1}{4}$ of 12?

A - 3

B - 2

C - 4

D - 6

Answer : A

Explanation

Step 1:

$\frac{1}{4}$ of 12 = $\frac{1}{4}$ × 12 = $\frac{1}{4}$ × $\frac{12}{1}$

Step 2:

Cross cancelling 4 and 12

$\frac{1}{4}$ × $\frac{12}{1}$ = $\frac{1}{1}$ × $\frac{3}{1}$ = $\frac{3}{1}$ = 3

Step 3:

So $\frac{1}{4}$ of 12 = 3

Q 2 - What is $\frac{1}{5}$ of 15?

A - 2

B - 5

C - 4

D - 3

Answer : D

Explanation

Step 1:

$\frac{1}{5}$ of 15 = $\frac{1}{5}$ × 15 = $\frac{1}{5}$ × $\frac{15}{1}$

Step 2:

Cross cancelling 5 and 15

$\frac{1}{5}$ × $\frac{15}{1}$ = $\frac{1}{1}$ × $\frac{3}{1}$ = $\frac{3}{1}$ = 3

Step 3:

So $\frac{1}{5}$ of 15 = 3

Q 3 - What is $\frac{1}{6}$ of 12?

A - 6

B - 4

C - 2

D - 3

Answer : C

Explanation

Step 1:

$\frac{1}{6}$ of 12 = $\frac{1}{6}$ × 12 = $\frac{1}{6}$ × $\frac{12}{1}$

Step 2:

Cross cancelling 6 and 12

$\frac{1}{6}$ × $\frac{12}{1}$ = $\frac{1}{1}$ × $\frac{2}{1}$ = $\frac{2}{1}$ = 2

Step 3:

So $\frac{1}{6}$ of 12 = 2

Q 4 - What is $\frac{1}{9}$ of 27?

A - 2

B - 3

C - 4

D - 6

Answer : B

Explanation

Step 1:

$\frac{1}{9}$ of 27 = $\frac{1}{9}$ × 27 = $\frac{1}{9}$ × $\frac{27}{1}$

Step 2:

Cross cancelling 9 and 27

$\frac{1}{9}$ × $\frac{27}{1}$ = $\frac{1}{1}$ × $\frac{3}{1}$ = $\frac{3}{1}$ = 3

Step 3:

So $\frac{1}{9}$ of 27 = 3

Q 5 - What is $\frac{1}{7}$ of 14?

A - 6

B - 4

C - 3

D - 2

Answer : D

Explanation

Step 1:

$\frac{1}{7}$ of 14 = $\frac{1}{7}$ × 14 = $\frac{1}{7}$ × $\frac{14}{1}$

Step 2:

Cross cancelling 7 and 14

$\frac{1}{7}$ × $\frac{14}{1}$ = $\frac{1}{1}$ × $\frac{2}{1}$ = $\frac{2}{1}$ = 2

Step 3:

So $\frac{1}{7}$ of 14 = 2

Q 6 - What is $\frac{1}{3}$ of 15?

A - 5

B - 4

C - 6

D - 3

Answer : A

Explanation

Step 1:

$\frac{1}{3}$ of 15 = $\frac{1}{3}$ × 15 = $\frac{1}{3}$ × $\frac{15}{1}$

Step 2:

Cross cancelling 3 and 15

$\frac{1}{3}$ × $\frac{15}{1}$ = $\frac{1}{1}$ × $\frac{5}{1}$ = $\frac{5}{1}$ = 5

Step 3:

So $\frac{1}{3}$ of 15 = 5

Q 7 - What is $\frac{1}{2}$ of 8?

A - 2

B - 3

C - 4

D - 6

Answer : C

Explanation

Step 1:

$\frac{1}{2}$ of 8 = $\frac{1}{2}$ × 8 = $\frac{1}{2}$ × $\frac{8}{1}$

Step 2:

Cross cancelling 2 and 8

$\frac{1}{2}$ × $\frac{8}{1}$ = $\frac{1}{1}$ × $\frac{4}{1}$ = $\frac{4}{1}$ = 4

Step 3:

So $\frac{1}{2}$ of 8 = 4

Q 8 - What is $\frac{1}{3}$ of 18?

A - 5

B - 6

C - 7

D - 8

Answer : B

Explanation

Step 1:

$\frac{1}{3}$ of 18 = $\frac{1}{3}$ × 18 = $\frac{1}{3}$ × $\frac{18}{1}$

Step 2:

Cross cancelling 3 and 18

$\frac{1}{3}$ × $\frac{18}{1}$ = $\frac{1}{1}$ × $\frac{6}{1}$ = $\frac{6}{1}$ = 6

Step 3:

So $\frac{1}{3}$ of 18 = 6

Q 9 - What is $\frac{1}{4}$ of 16?

A - 4

B - 5

C - 6

D - 8

Answer : A

Explanation

Step 1:

$\frac{1}{4}$ of 16 = $\frac{1}{4}$ × 16 = $\frac{1}{4}$ × $\frac{16}{1}$

Step 2:

Cross cancelling 4 and 16

$\frac{1}{4}$ × $\frac{16}{1}$ = $\frac{1}{1}$ × $\frac{4}{1}$ = $\frac{4}{1}$ = 4

Step 3:

So $\frac{1}{4}$ of 16 = 4

Q 10 - What is $\frac{1}{5}$ of 20?

A - 5

B - 2

C - 3

D - 4

Answer : D

Explanation

Step 1:

$\frac{1}{5}$ of 20 = $\frac{1}{5}$ × 20 = $\frac{1}{5}$ × $\frac{20}{1}$

Step 2:

Cross cancelling 5 and 20

$\frac{1}{5}$ × $\frac{20}{1}$ = $\frac{1}{1}$ × $\frac{4}{1}$ = $\frac{4}{1}$ = 4

Step 3:

So $\frac{1}{5}$ of 20 = 4


product_of_unit_fraction_and_whole_number.htm

Advertisements