Word Problem Involving Fractions and Division Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Word Problem Involving Fractions and Division. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers
Q 1 - Jane picked berries weighing $\frac{4}{5}$ of a pound. She put them evenly in three containers. How many pounds of berries did Jane put in each container?

Answer : C

Explanation

Step 1:

Weight of berries =$\frac{4}{5}$ pound

Number of containers = 3

Step 2:

Weight of berries in one container =$\frac{4}{5}$ ÷ 3 = $\frac{4}{5}$ ÷ $\frac{3}{1}$

=$\frac{4}{5}$ × $\frac{1}{3}$ = $\frac{4}{15}$ pound

Q 2 - Clara made a soap weighing $\frac{6}{7}$ pound. She divided the soap into 4 equal pieces. How much did each piece of soap weigh?

Answer : D

Explanation

Step 1:

Weight of soap =$\frac{6}{7}$ pound

Number of pieces = 4

Step 2:

Weight of each piece of soap =$\frac{6}{7}$ ÷ 4 =$\frac{6}{7}$ ÷ $\frac{4}{1}$

=$\frac{6}{7}$ × $\frac{1}{4}$ =$\frac{3}{14}$ pound

Q 3 - A scientist divided $\frac{1}{2}$ of an ounce of liquid protein evenly among 4 cell samples. How much liquid protein did she put in each cell sample?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Weight of liquid protein =$\frac{1}{2}$ pound

Number of cell samples = 4

Step 2:

Liquid protein in each sample =$\frac{1}{2}$ ÷ 4 = $\frac{1}{2}$ ÷ $\frac{4}{1}$

=$\frac{1}{2}$ ÷ $\frac{1}{4}$ =$\frac{1}{2}$ × $\frac{1}{4}$ =$\frac{1}{8}$ pound

Q 4 - Wilson's Café uses 5 bags of coffee every day. For how many days will $\frac{1}{4}$ of a bag of coffee last?

Answer : B

Explanation

Step 1:

Number of bags used in a day = 5

Number of bags used =$\frac{1}{4}$

Step 2:

The time the bag will last =$\frac{1}{4}$ ÷ 5 =$\frac{1}{4}$ ÷ $\frac{5}{1}$

=$\frac{1}{4}$ × $\frac{1}{5}$ =$\frac{1}{20}$ of a day

Q 5 - In a cookery class, the instructor divided $\frac{1}{3}$ of ounce of salt evenly among 3 servings of a dish. How much salt did she put in each serving?

Answer : D

Explanation

Step 1:

Weight of salt =$\frac{1}{3}$ ounces

Number of servings = 3

Step 2:

Weight of salt per serving =$\frac{1}{3}$ ÷ 3 =$\frac{1}{3}$ ÷$\frac{3}{1}$

=$\frac{1}{3}$ × $\frac{1}{3}$ =$\frac{1}{9}$ ounce

Q 6 - Mary made fancy costume decorations for each of 4 dancers. She cut $\frac{4}{7}$ of a yard of lace into equal pieces to make the decorations. How long was each piece of lace?

Answer : C

Explanation

Step 1:

Length of the lace =$\frac{4}{7}$ yard

Number of dancers = 4

Step 2:

Length of lace for each dancer =$\frac{4}{7}$ ÷ 4 =$\frac{4}{7}$ ÷ $\frac{4}{1}$

=$\frac{4}{7}$ × $\frac{1}{4}$ =$\frac{1}{7}$ yard

Q 7 - A carpenter used $\frac{9}{10}$ can of paint to paint 6 chairs using the same amount of paint for each chair. How many cans of paint was used for each chair?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Paint used =$\frac{9}{10}$ can

Number of chairs = 6

Step 2:

Paint used per chair =$\frac{9}{10}$ ÷ 6 =$\frac{9}{10}$ ÷ $\frac{6}{1}$

=$\frac{9}{10}$ × $\frac{1}{6}$ =$\frac{3}{20}$ can

Q 8 - A doctor divided $\frac{5}{7}$ bottle of medicine equally among 10 patients. How much medicine did the doctor give to each of his patients?

Answer : B

Explanation

Step 1:

Quantity of medicine used =$\frac{5}{7}$ bottle

Number of patients = 10

Step 2:

Medicine per patient =$\frac{5}{7}$ ÷ 10 =$\frac{5}{7}$ ÷ $\frac{10}{1}$

=$\frac{5}{7}$ × $\frac{1}{10}$ =$\frac{1}{14}$ bottle

Q 9 - A bakery uses $\frac{1}{8}$ bag of flour for each batch of cookies they make. The bakery used $\frac{3}{4}$ bag of flour yesterday. How many batches of cookies did the bakery make?

Answer : C

Explanation

Step 1:

Number of bags for each batch = $\frac{1}{8}$

Number of bags used =$\frac{3}{4}$

Step 2:

Number of batches of cookies prepared

=$\frac{3}{4}$ ÷ $\frac{1}{8}$

=$\frac{3}{4}$ × $\frac{8}{1}$ = $\frac{3}{1}$ × $\frac{2}{1}$

= $\frac{(3×2)}{(1×1)}$ = $\frac{6}{1}$ = 6 batches

Q 10 - Rainbow school bought $\frac{5}{6}$ gallon blue paint and divided it equally among 5 classrooms. How much blue paint did each classroom get?

Answer : D

Explanation

Step 1:

Paint used = $\frac{5}{6}$ gallons

Number of classrooms = 5

Step 2:

Paint used per classroom = $\frac{5}{6}$ ÷ 5 = $\frac{5}{6}$ ÷ $\frac{5}{1}$

= $\frac{5}{6}$ × $\frac{1}{5}$ = $\frac{1}{6}$ × $\frac{1}{1}$

= $\frac{(1×1)}{(1×6)}$ = $\frac{1}{6}$ = $\frac{1}{6}$ gallon


word_problem_involving_fractions_and_division.htm

Advertisements