Mean of a Data Set Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Mean of a Data Set. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers
Q 1 - Find the mean of the set of numbers given below. Round your answer to the nearest tenth.

12, 15, 18, 13, 6, 14

Answer : C

Explanation

Step 1:

Mean = $\frac{(12 + 15 + 18 + 13 + 6 + 14)}{6} = \frac{78}{6}$ = 13

Step 2:

So Mean of given data set = 13

Q 2 - Find the mean of the set of numbers given below. Round your answer to the nearest tenth.

8, 12, 8, 10, 18, 12, 4

Answer : A

Explanation

Step 1:

Mean = $\frac{( 8 + 12 + 8 + 10 + 18 + 12 + 4)}{7} = \frac{72}{7}$ = 10.3

Step 2:

So Mean of given data set = 10.3

Q 3 - Find the mean of the set of numbers given below. Round your answer to the nearest tenth.

21, 1, 16, 8, 19

Answer : B

Explanation

Step 1:

Mean = $\frac{(21 + 1 + 16 + 8 + 19)}{5} = \frac{65}{5}$ = 13

Step 2:

So Mean of given data set = 13

Q 4 - Find the mean of the set of numbers given below. Round your answer to the nearest tenth.

17, 7, 2, 15, 6, 19, 20, 15, 18

Answer : D

Explanation

Step 1:

Mean = $\frac{(17 + 7 + 2 + 15 + 6 + 19 + 20 + 15 + 18)}{9} = \frac{119}{9}$ = 13.2

Step 2:

So Mean of given data set = 13.2

Q 5 - Find the mean of the set of numbers given below. Round your answer to the nearest tenth.

16, 14, 3, 2, 5, 4, 2, 15, 2

Answer : A

Explanation

Step 1:

Mean = $\frac{(16 + 14 + 3 + 2 + 5 + 4 + 2 + 15 + 2)}{9} = \frac{63}{9}$ = 7

Step 2:

So Mean of given data set = 7

Q 6 - Find the mean of the set of numbers given below. Round your answer to the nearest tenth.

2, 7, 8, 10, 17, 14, 7

Answer : C

Explanation

Step 1:

Mean = $\frac{(2 + 7 + 8 + 10 + 17 + 14 + 7)}{7} = \frac{65}{7}$ = 9.3

Step 2:

So Mean of given data set = 9.3

Q 7 - Find the mean of the set of numbers given below. Round your answer to the nearest tenth.

18, 15, 11, 3, 8, 4, 13, 12, 3

Answer : D

Explanation

Step 1:

Mean = $\frac{(18 + 15 + 11 + 3 + 8 + 4 + 13 + 12 + 3)}{9} = \frac{87}{9}$ = 9.7

Step 2:

So Mean of given data set = 9.7

Q 8 - Find the mean of the set of numbers given below. Round your answer to the nearest tenth.

21, 15, 18, 11, 13, 7

Answer : B

Explanation

Step 1:

Mean = $\frac{(21 + 15 + 18 + 11 + 13 + 7)}{6} = \frac{85}{6}$ = 14.2

Step 2:

So Mean of given data set = 14.2

Q 9 - Find the mean of the set of numbers given below. Round your answer to the nearest tenth.

8, 16, 18, 10, 9, 6, 17

Answer : A

Explanation

Step 1:

Mean = $\frac{(8 + 16 + 18 + 10 + 9 + 6 + 17)}{7} = \frac{84}{7}$ = 12

Step 2:

So Mean of given data set = 12

Q 10 - Find the mean of the set of numbers given below. Round your answer to the nearest tenth.

25, 18, 18, 13, 4, 17, 18, 19, 3

Answer : C

Explanation

Step 1:

Mean = $\frac{(25 + 18 + 18 + 13 + 4 + 17 + 18 + 19 + 3)}{9} = \frac{135}{9}$ = 15

Step 2:

So Mean of given data set = 15.


mean_of_data_set.htm

Advertisements