How Changing a Value Affects the Mean and Median Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to How Changing a Value Affects the Mean and Median. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers
Q 1 - Find new mean and new median of the data set if a data is changed.

17 , 7 , 2 , 15 , 6 , 19 , 20 , 15 , 18; 2 is changed to 12

Answer : C

Explanation

Step 1:

Mean = $\frac{(17 + 7 + 2 + 15 + 6 + 19 + 20 + 15 + 18)}{9}$ = 13.22; Median = 15

Step 2:

With data change

New Mean = $\frac{(17 + 7 + 12 + 15 + 6 + 19 + 20 + 15 + 18)}{9}$ = 14.33; New Median = 15.

Q 2 - Find new mean and new median of the data set if a data is changed.

12 , 15 , 18 , 13 , 6 , 14; 13 is changed to 5

Answer : D

Explanation

Step 1:

Mean = $\frac{(12 + 15 + 18 + 13 + 6 + 14 )}{6}$ = 13; Median = 13.5

Step 2:

With data change

New Mean = $\frac{(12 + 15 + 18 + 5 + 6 + 14 )}{6}$ = 11.67; New Median = 13

Q 3 - Find new mean and new median of the data set if a data is changed.

18 , 7 , 11 , 1 , 19 , 15 , 19 , 9; 7 is changed to 14

Answer : A

Explanation

Step 1:

Mean = $\frac{(18 + 7 + 11 + 1 + 19 + 15 + 19 + 9 +7)}{9}$ = 12.38; Median = 13

Step 2:

With data change

New Mean = $\frac{(18 + 14 + 11 + 1 + 19 + 15 + 19 + 9 +7)}{9}$ = 13.25 ; New Median = 14.5

Q 4 - Find new mean and new median of the data set if a data is changed.

8 , 12 , 8 , 10 , 18 , 12 , 4; 10 is changed to 17

Answer : B

Explanation

Step 1:

Mean = $\frac{(8 + 12 + 8 + 10 + 18 + 12 + 4)}{7}$ = 10.29; Median = 10

Step 2:

With data change

New Mean = $\frac{(8 + 12 + 8 + 17 + 18 + 12 + 4)}{7}$ = 11.29; New Median = 12

Q 5 - Find new mean and new median of the data set if a data is changed.

20 , 5 , 7 , 6 , 19 , 5 , 16 , 7; 20 is changed to 10

Answer : C

Explanation

Step 1:

Mean = $\frac{(20 + 5 + 7 + 6 + 19 + 5 + 16 + 7)}{8}$ = 10.63; Median = 7

Step 2:

With data change

New Mean = $\frac{(10 + 5 + 7 + 6 + 19 + 5 + 16 + 7)}{8}$ = 9.38; New Median = 7

Q 6 - Find new mean and new median of the data set if a data is changed.

12 , 12 , 4 , 12 , 2 , 12; 4 is changed to 8

Answer : A

Explanation

Step 1:

Mean = $\frac{(12 + 12 + 4 + 12 + 2 + 12)}{6}$ = 9; Median = 12

Step 2:

With data change

New Mean = $\frac{(12 + 12 + 8 + 12 + 2 + 12)}{6}$ = 9.67; New Median = 12

Q 7 - Find new mean and new median of the data set if a data is changed.

6 , 12 , 9 , 4 , 4; 12 is changed to 15

Answer : B

Explanation

Step 1:

Mean = $\frac{(6 + 12 + 9 + 4 + 4 )}{5}$ = 7; Median = 6

Step 2:

New Mean = $\frac{(6 + 15 + 9 + 4 + 4)}{5}$ = 7.6 ; New Median = 6

Q 8 - Find new mean and new median of the data set if a data is changed.

18 , 15 , 11 , 3 , 8 , 4 , 13 , 12 , 3; 15 is changed to 18

Answer : D

Explanation

Step 1:

Mean = $\frac{(18 + 15 + 11 + 3 + 8 + 4 + 13 + 12 +3)}{9}$ = 9.67; Median = 11

Step 2:

With data change

New Mean = $\frac{(18 + 18 + 11 + 3 + 8 + 4 + 13 + 12 +3)}{9}$ = 10; New Median = 11

Q 9 - Find new mean and new median of the data set if a data is changed.

25 , 18 , 18 , 13 , 4 , 17 , 18 , 19 , 3; 4 is changed to 9

Answer : A

Explanation

Step 1:

Mean = $\frac{(25 + 18 + 18 + 13 + 4 + 17 + 18 + 19 +3)}{9}$ = 15; Median = 18

Step 2:

With data change

New Mean = $\frac{(25 + 18 + 18 + 13 + 9 + 17 + 18 + 19 +3)}{9}$ = 15.55; New Median = 18

Q 10 - Find new mean and new median of the data set if a data is changed

21 , 1 , 16 , 8 , 19; 1 is changed to 5

Answer : C

Explanation

Step 1:

Mean = $\frac{(21 + 1 + 16 + 8 + 19)}{5}$ = 13 ; Median = 16

Step 2:

With data change

New Mean = $\frac{(21 + 1 + 16 + 8 + 19)}{5}$ = 13.8; New Median = 16


how_changing_value_affects_mean_and_median.htm

Advertisements