Choosing the Best Measure to Describe Data Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Choosing the Best Measure to Describe Data. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers
Q 1 - Which is the best measure to describe set of data given below?

43 , 47 , 44 , 38 , 37 , 47 , 30 , 37

Answer : A

Explanation

Step 1:

Some of the data repeat for example 37, and 47

Step 2:

So the best measure to describe given data is Mode.

Q 2 - Which is the best measure to describe set of data given below?

12 , 17 , 15 , 8 , 13 , 10 , 11 , 16 , 9

Answer : C

Explanation

Step 1:

There are no repeating data and no extreme values.

Step 2:

So the best measure to describe given data is Mean.

Q 3 - Which is the best measure to describe set of data given below?

17 , 12 , 18 , 10 , 15 , 11 , 12 , 16 , 19

Answer : B

Explanation

Step 1:

There are no repeating data and no extreme values.

Step 2:

So the best measure to describe given data is Mean.

Q 4 - Which is the best measure to describe set of data given below?

66 , 85 , 81 , 72 , 68 , 81 , 71 , 70

Answer : D

Explanation

Step 1:

Some of the data repeat for example 81

Step 2:

So the best measure to describe given data is Mode.

Q 5 - Which is the best measure to describe set of data given below?

19 , 29 , 18 , 1 , 16 , 17 , 19 , 27

Answer : B

Explanation

Step 1:

There are extreme values or outliers in data like 1.

Step 2:

So the best measure to describe given data is Median.

Q 6 - Which is the best measure to describe set of data given below?

27 , 2 , 21 , 17 , 26 , 25

Answer : D

Explanation

Step 1:

There are extreme values or outliers in data like 2.

Step 2:

So the best measure to describe given data is Median.

Q 7 - Which is the best measure to describe set of data given below?

8 , 9 , 13 , 11 , 10 , 16 , 79 , 17

Answer : A

Explanation

Step 1:

There are extreme values or outliers in data like 79.

Step 2:

So the best measure to describe given data is Median.

Q 8 - Which is the best measure to describe set of data given below?

25 , 29 , 36 , 35 , 36 , 26 , 24 , 37 , 22 , 28 , 36

Answer : C

Explanation

Step 1:

Some of the data repeat for example 36

Step 2:

So the best measure to describe given data is Mode.

Q 9 - Which is the best measure to describe set of data given below?

31 , 49 , 44 , 38 , 31 , 49 , 30 , 31

Answer : B

Explanation

Step 1:

Some of the data repeat for example 31, and 49

Step 2:

So the best measure to describe given data is Mode.

Q 10 - Which is the best measure to describe set of data given below?

17 , 12 , 18 , 14 , 17 , 11 , 12 , 16 , 19

Answer : A

Explanation

Step 1:

There are no repeating data and no extreme values.

Step 2:

So the best measure to describe given data is Mean.


choosing_best_measure_to_describe_data.htm

Advertisements
E-Books Store