Finding the Mode and Range of a Data Set Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Finding the Mode and Range of a Data Set. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers
Q 1 - Find the mode and range of the set of numbers given below:

24, 49, 47, 78, 66, 37, 49, 82

Answer : B

Explanation

Step 1:

The number that repeats most is 49; So Mode = 49.

Step 2:

Range = greatest number – smallest number

= 82 – 24 = 58.

Step 3:

Mode = 49; Range = 58.

Q 2 - Find the mode and range of the set of numbers given below:

36, 67, 78, 11, 11, 97, 70, 97

Answer : C

Explanation

Step 1:

The numbers that repeat most are 11, 97; So Mode = 11, 97.

Step 2:

Range = greatest number – smallest number

= 97 – 11 = 86.

Step 3:

Mode = 11, 97; Range = 86.

Q 3 - Find the mode and range of the set of numbers given below:

84, 18, 9, 11, 58, 21, 79, 84, 16

Answer : D

Explanation

Step 1:

The number that repeats most is 84; So Mode = 84.

Step 2:

Range = greatest number – smallest number

= 84 – 9 = 75.

Step 3:

Mode = 84; Range = 75.

Q 4 - Find the mode and range of the set of numbers given below:

14, 29, 14, 36, 78

Answer : A

Explanation

Step 1:

The number that repeats most is 14; So Mode = 14.

Step 2:

Range = greatest number – smallest number

= 78 – 14 = 64.

Step 3

Mode = 14; Range = 64.

Q 5 - Find the mode and range of the set of numbers given below:

90, 24, 19, 91, 22, 57, 3, 91, 93

Answer : C

Explanation

Step 1:

The number that repeats most is 91; So Mode = 91.

Step 2:

Range = greatest number – smallest number

= 93 – 3 = 90.

Step 3:

Mode = 91; Range = 90.

Q 6 - Find the mode and range of the set of numbers given below:

37, 98, 33, 7, 40, 34, 68, 59, 33, 61

Answer : B

Explanation

Step 1:

The number that repeats most is 33; So Mode = 33.

Step 2:

Range = greatest number – smallest number

= 98 – 7 = 91.

Step 3:

Mode = 33; Range = 91.

Q 7 - Find the mode and range of the set of numbers given below:

22, 59, 53, 85, 53, 34, 17

Answer : A

Explanation

Step 1:

The number that repeats most is 53; So Mode = 53.

Step 2:

Range = greatest number – smallest number

= 85 – 17 = 68.

Step 3:

Mode = 53; Range = 68.

Q 8 - Find the mode and range of the set of numbers given below:

24, 74, 99, 97, 24, 28, 16, 87

Answer : D

Explanation

Step 1:

The number that repeats most is 24; So Mode = 24.

Step 2:

Range = greatest number – smallest number

= 99 – 16 = 83.

Step 3:

Mode = 24; Range = 83.

Q 9 - Find the mode and range of the set of numbers given below:

63, 30, 90, 43, 28, 33, 46, 30, 49, 22

Answer : B

Explanation

Step 1:

The number that repeats most is 30; So Mode = 30.

Step 2:

Range = greatest number – smallest number

= 90 – 22 = 68.

Step 3:

Mode = 30; Range = 68.

Q 10 - Find the mode and range of the set of numbers given below:

34, 15, 63, 10, 51, 97, 15, 43, 72

Answer : C

Explanation

Step 1:

The number that repeats most is 15; So Mode = 15.

Step 2:

Range = greatest number – smallest number

= 97 – 10 = 87.

Step 3:

Mode = 15; Range = 87.


finding_mode_and_range_of_data_set.htm

Advertisements
E-Books Store