Finding the Mean of a Symmetric Distribution Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Finding the Mean of a Symmetric Distribution. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers
Q 1 - Find the mean of the following symmetric distribution.

2, 2, 4, 4, 5, 5, 6, 6, 8, 8

Answer : A

Explanation

Step 1:

Mean of distribution = $\frac{(2 + 2 + 4 + 4 + 5 + 5 + 6 + 6 + 8 + 8)}{10} = \frac{50}{10}$ = 5

Step 2:

Or mean of middle two numbers = $\frac{(5 + 5)}{2}$ = 5

So mean of symmetric distribution = 5

Q 2 - Find the mean of the following symmetric distribution.

0, 0, 3, 3, 5, 7, 9, 9, 12, 12

Answer : C

Explanation

Step 1:

Mean of distribution = $\frac{(0 + 0 + 3 + 3 + 5 + 7 + 9 + 9 + 12 + 12)}{10} = \frac{60}{10}$ = 6

Step 2:

Or mean of middle two numbers = $\frac{(5 + 7)}{2}$ = 6

So, mean of symmetric distribution = 6

Q 3 - Find the mean of the following symmetric distribution.

1, 1, 4, 4, 5, 6, 7, 7, 10, 10

Answer : D

Explanation

Step 1:

Mean of distribution = $\frac{(1 + 1 + 4 + 4 + 5 + 6 + 7 + 7 + 10 + 10)}{10} = \frac{55}{10}$ = 5.5

Step 2:

Or mean of middle two numbers = $\frac{(5 + 6)}{2}$ = 5.5

So mean of symmetric distribution = 5.5

Q 4 - Find the mean of the following symmetric distribution.

0, 0, 2, 2, 3, 4, 5, 5, 7, 7

Answer : B

Explanation

Step 1:

Mean of distribution = $\frac{(0 + 0 + 2 + 2 + 3 + 4 + 5 + 5 + 7 + 7)}{10} = \frac{35}{10}$ = 3.5

Step 2:

Or mean of middle two numbers = $\frac{(3 + 4)}{2}$ = 3.5

So mean of symmetric distribution = 3.5

Q 5 - Find the mean of the following symmetric distribution.

3, 3, 5, 5, 6, 6, 7, 7, 9, 9

Answer : B

Explanation

Step 1:

Mean of distribution = $\frac{(3 + 3 + 5 + 5 + 6 + 6 + 7 + 7 + 9 + 9)}{10} = \frac{60}{10}$ = 6

Step 2:

Or mean of middle two numbers = $\frac{(6 + 6)}{2}$ = 6

So mean of symmetric distribution = 6

Q 6 - Find the mean of the following symmetric distribution.

3, 3, 5, 5, 6, 7, 8, 8, 10, 10

Answer : A

Explanation

Step 1:

Mean of distribution = $\frac{(3 + 3 + 5 + 5 + 6 + 7 + 8 + 8 + 10 + 10)}{10} = \frac{65}{10}$ = 6.5

Step 2:

Or mean of middle two numbers = $\frac{(6 + 7)}{2}$ = 6.5

So, mean of symmetric distribution = 6.5

Q 7 - Find the mean of the following symmetric distribution.

1, 1, 3, 3, 4, 4, 5, 5, 7, 7

Answer : C

Explanation

Step 1:

Mean of distribution = $\frac{(1 + 1 + 3 + 3 + 4 + 4 + 5 + 5 + 7 + 7)}{10} = \frac{40}{10}$ = 4

Step 2:

Or mean of middle two numbers = $\frac{(4 + 4)}{2}$ = 4

Mean of symmetric distribution = 4

Q 8 - Find the mean of the following symmetric distribution.

2, 2, 4, 4, 5, 6, 7, 7, 9, 9

Answer : D

Explanation

Step 1:

Mean of distribution = $\frac{(2 + 2 + 4 + 4 + 5 + 6 + 7 + 7 + 9 + 9)}{10} = \frac{55}{10}$ = 5.5

Step 2:

Or mean of middle two numbers = $\frac{(5 + 6)}{2}$ = 5.5

So mean of symmetric distribution = 5.5

Q 9 - Find the mean of the following symmetric distribution.

3, 3, 5, 5, 6, 7, 8, 8, 10, 10

Answer : A

Explanation

Step 1:

Mean of distribution = $\frac{(3 + 3 + 5 + 5 + 6 + 7 + 8 + 8 + 10 + 10)}{10} = \frac{65}{10}$ = 6.5

Step 2:

Or mean of middle two numbers = $\frac{(6 + 7)}{2}$ = 6.5

So mean of symmetric distribution = 6.5

Q 10 - Find the mean of the following symmetric distribution.

1, 1, 3, 3, 4, 5, 6, 6, 8, 8

Answer : B

Explanation

Step 1:

Mean of distribution = $\frac{(1 + 1 + 3 + 3 + 4 + 5 + 6 + 6 + 8 + 8)}{10} = \frac{45}{10}$ = 4.5

Step 2:

Or mean of middle two numbers = $\frac{(4 + 5)}{2}$ = 4.5

So mean of symmetric distribution = 4.5


finding_mean_of_symmetric_distribution.htm

Advertisements