Mean and Median of a Data Set Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Mean and Median of a Data Set. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers
Q 1 - Find the mean and median of the given data set.

29, 25, 23, 22, 32, 29

Answer : A

Explanation

Step 1:

Mean of the data = $\frac{(29+25+23+22+32+29)}{6}$ = 26.67

Step 2:

Data set in increasing order − 22, 23, 25, 29, 29, 32

Median of data set = $\frac{(25+29)}{2} =\frac{54}{2}$ = 27

Q 2 - Find the mean and median of the given data set.

42, 40, 40, 47, 41

Answer : C

Explanation

Step 1:

Mean of the data = $\frac{(42 + 40 + 40 + 47 + 41)}{5}$ = 42

Step 2:

Data set in increasing order − 40, 40, 41, 42, 47

Middle score = 41; Median of data set = 41.

Q 3 - Find the mean and median of the given data set.

70, 68, 56, 62, 56, 66, 56

Answer : B

Explanation

Step 1:

Mean of the data = $\frac{(70+68+56+62+56+66+56)}{7}$ = 62

Step 2:

Data set in increasing order − 56, 56, 56, 62, 66, 68, 70

Middle score is 62

Median of data set = 62

Q 4 - Find the mean and median of the given data set.

47, 40, 51, 51, 54, 53

Answer : D

Explanation

Step 1:

Mean of the data = $\frac{(47+40+51+51+54+53)}{6}$ = 49.33

Step 2:

Data set in increasing order − 40, 47, 51, 51, 53, 54

Median of data set = $\frac{(51+51)}{2} = \frac{102}{2}$ = 51

Q 5 - Find the mean and median of the given data set.

31, 44, 39, 42, 43, 43

Answer : B

Explanation

Step 1:

Mean of the data = $\frac{(31+44+39+42+43+43)}{6}$ = 40.33

Step 2:

Data set in increasing order: 31, 39, 42, 43, 43, 44

Median of data set = $\frac{(42+43)}{2}$ = 42.5

Q 6 - Find the mean and median of the given data set.

78, 72, 83, 69, 84, 81, 81, 79

Answer : A

Explanation

Step 1:

Mean of the data = $\frac{(78+72+83+69+84+81+81+79)}{8}$ = 78.38

Step 2:

Data set in increasing order − 69, 72, 78, 79, 81, 81, 83, 84

Median of data set = $\frac{(79+81)}{2}$ = 80

Q 7 - Find the mean and median of the given data set.

94, 79, 81, 79, 87

Answer : D

Explanation

Step 1:

Mean of the data = $\frac{(94+79+81+79+87)}{5}$ = 84

Step 2:

Data set in increasing order − 79, 79, 81, 87, 94

Middle score = 81

Median of data set = 81

Q 8 - Find the mean and median of the given data set.

42, 37, 43, 39, 36, 40, 36

Answer : C

Explanation

Step 1:

Mean of the data = $\frac{(42+37+43+39+36+40+36)}{7}$ = 39.

Step 2:

Data set in increasing order − 36, 36, 37, 39, 40, 42, 43

Middle score 39

Median of data set = 39

Q 9 - Find the mean and median of the given data set.

57, 65, 72, 66, 55, 57, 58, 57, 62

Answer : A

Explanation

Step 1:

Mean of the data = $\frac{(57+65+72+66+55+57+58+57+62)}{9}$ = 61

Step 2:

Data set in increasing order − 55, 57, 57, 57, 58, 62, 65, 66, 72

Middle score 58

Median of data set = 58

Q 10 - Find the mean and median of the given data set

54, 55, 48, 39, 46, 56, 39, 51, 44

Answer : B

Explanation

Step 1:

Mean of the data =$\frac{(54+55+48+39+46+56+39+51+44)}{9}$ = 48

Step 2:

Data set in increasing order − 39, 39, 44, 46, 48, 51, 54, 55, 56

Middle score = 48

Median of data set = 48


mean_and_median_of_data_set.htm

Advertisements
E-Books Store