Fundamentals of Science & Technology Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Fundamentals of Science and Technology. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Consider the following statements:

1. Global Positioning System (GPS) was developed by the US military for the measurement of accurate position, movement, and time.

2. The first GPS satellite was launched in 1978.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

The first GPS made available for civil use in 1995.

Q 2 - Consider the following statements:

1. GPS receivers are extremely accurate and precise.

2. GPS works in specific weather conditions.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : A

Explanation

GPS works in any weather conditions.

Q 3 - Consider the following statements:

1. The National Mesosphere-Stratosphere-Troposphere Reader Facility is located at Gadanki, Tirupati, Andhra Pradesh.

2. The scientists at the National Mesosphere-Stratosphere-Troposphere Reader Facility conduct atmospheric research.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

N/A

Q 4 - Consider the following statements:

1. Telemedicine is one of the important applications of Space Technology that acts as a catalyst for the societal development.

2. ISRO launched the program Telemedicine in 2001.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

Telemedicine service is made available especially to the remote regions of the country.

Q 5 - Consider the following statements:

1. The GSLV is a three-stage launch vehicle.

2. The first stage of GSLV is a solid-propelled, the second stage is liquid-propelled, and third stage is a cryogenically propelled.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

N/A

Answer : D

Explanation

It is Mobile Satellite Service

Q 7 - Consider the following statements:

1. Bolometer is a device that usually measures infrared radiation.

2. Bolometer is used to detect the heat energy transmitted from the distance source.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

N/A

Q 8 - Which among the following has the largest carbon footprint?

A - Coal burning power system

B - Petroleum burning power system

C - Heavy industries

D - Motor vehicles

Answer : A

Explanation

Carbon footprint is the total amount of Carbon dioxide and other greenhouse gases released over the full life cycle of a process of a product.

Q 9 - Which among the following is known as energy plant?

A - Jatropha

B - Sugarcane

C - Cashewnut

D - Coffee

Answer : A

Explanation

Jatropha is capable enough to be used as biofuels.

Q 10 - Consider the following statements:

1. The Antarctic Treaty was signed in Washington, USA on December 1, 1959; however, it is implemented in 1961.

2. There were twelve signatories (countries).

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

The treaty is signed to promote international scientific cooperation in Antarctica.

Q 11 - Consider the following statements:

1. In 1987, International Seabed Authority had allocated 150,000 square kilometers area in the Central Indian Basin to India.

2. With the allotment of 150,000 square kilometers area, India became the pioneer investor for the exploration of nodules in the seabed.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

N/A

Q 12 - In reference to Defence Research and Development Organization (DRDO), the Defence Research and Development Laboratory is located in

A - Bengaluru

B - Kanpur

C - Hyderabad

D - Nagpur

Answer : C

Explanation

It is a missile development laboratory.

Q 13 - Indias first successful nuclear bomb test was named as

A - Smiling Buddha

B - Smiling Krishna

C - Smiling Gandhi

D - Nuclear Drona

Answer : A

Explanation

Smiling Buddha was the code of Pokhran I test.

Q 14 - The range of intermediate-range ballistic missile (IRBM) is

A - 2500 - 5000 km

B - 3000 - 4500 km

C - 4000 6500 km

D - 3500 4500 km

Answer : A

Explanation

N/A

Q 15 - Consider the following statements:

1. The project Rohini was a scientific satellite that put into orbit in July 1980.

2. The project director of Rohini was Dr. APJ Abdul Kalam.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

In 1981, as Dr. Kalam successfully completed the Rohini project, he has been honored with a Padma Bhushan.

Q 16 - In reference to Defence Research and Development Organization (DRDO), the High Energy Materials Research Laboratory is located in

A - Bengaluru

B - Pune

C - Mumbai

D - Delhi

Answer : B

Explanation

It is an armament development laboratory.

Q 17 - Consider the following statements:

1. DNA typing is one of the most powerful applications of biotechnology.

2. DNA typing is used specially to measure or determine the minute differences in DNA matter; for example, determining the compatibility of tissue types in organ transplant.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

DNA typing is also used in establishing the paternity.

Q 18 - In reference to Defence Research and Development Organization (DRDO), the Armament Research and Development Establishment center is located in

A - Bengaluru

B - Pune

C - Mumbai

D - Delhi

Answer : B

Explanation

It is an armament development laboratory.

Q 19 - Consider the following statements:

1. National Bureau of Plant Genetic Resources was set up in 1976.

2. National Bureau of Plant Genetic Resources is a nodal organization for developing, operating, and coordinating the Indian Plant Genetic Resource system.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

National Bureau of Plant Genetic Resources is located in New Delhi.

Q 20 - Consider the following statements:

1. The (radioactive) isotope 14C is produced in the upper atmosphere by neutrons striking 14N nuclei.

2. The isotope 14C usually transported as 14CO2, which is absorbed by plants and consumed by animals.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

N/A

fundamentals_of_science_and_technology_online_quiz.htm
Advertisements